Tomica prvi napustio brod

image

Tomica Milosavljević, čovek za koga su mnogi verovali da će večito biti srbijanski ministar zdravlja iznenada je podneo ostavku. Javnost je ostala uskraćena za objašnjenje šta se krije iza floskule Milosavljevićevih “duboko ličnih razloga” kada je Tomica lično već čitavu deceniju srastao sa javnim zdravstvenim interesom

Na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, Tomica Milosavljević je rekao da odlazi sa ministarske funkcije zbog "duboko ličnih razloga", kao i da je o ostavci u petak obavestio premijera Mirka Cvetkovića. Za razliku od formalnog, Milosavljević je svog stvarnog partijskog šefa Mlađana Dinkića o ostavci obavestio pre nedelju dana.

Tomica je novinarima zamerio i to što je, po njegovom mišljenju, medijska slika o njemu i ministarstvu često bila važnija od rezultata rada. On je saopštio da će ostati član G17 plus i da će se posvetiti svom profesorskom i doktorskom poslu.

Iznenadni odlazak perjanice Dinkićevih vladajućih koalicija neminovno je u fokus stavio pitanje zbog čega je Tomica baš sada odlučio da svoju ministarsku fotelju žrtvuje kao lični doprinos sve manje izvesnoj rekonstrukciji vlade. Da li Milosavljević zna nešto što ostatak javnosti iz prikrajka samo naslućuje ili je došlo do „koncepcijskog razlaza“ sa regionalno rastrojenim Dinkićem, dilema je o kojoj će srbijanska politička čaršija raspravljati u narednom periodu. Duboko lični razlozi i želja da se posveti doktorskom poslu priča su za lakoverne, pošto je Tomica do sada imao pregršt prilika da se vrati svom voljenom doktorskom poslu, a koje nije ni pomislio da iskoristi.

Dosta je bilo: Tomica odlazeći Milosavljević
Photomontage: Instruktor

Na meti oštrih kritika javnosti Milosavljević se našao u aprilu prošle godine zbog odlaska u Minhen na operaciju kičme. Istovremeno sa aferom operacije u inostranstvu čime je pokazao da ne veruje u sistem koji je pod njegovom upravom čitavu deceniju, Tomica je bio i akter afere sa širenjem panike i lažnim procenama da će u Srbiji tri miliona ljudi oboleti od novog gripa. To je bila dimna zavesa kojom je pripremljena kupovina velikih količina nepotrebnih vakcina čija je nabavka poverena kompaniji u vlasništvu glavnog finansijera Milosavljevićeve partije.

Tomica je na funkciji ministra proveo gotovo deset godina, a u toku svog decenijskog mandata nekoliko puta je bezuspešno podnosio ostavke. Na tu dužnost je prvi put izabran, kao nestranačka ličnost, 19. juna 2002, u sklopu rekonstrukcije Vlade Srbije, nakon odlaska prethodnog ministra Obrena Joksimovića.

Na istoj funkciji ostao je i u kabinetu Zorana Živkovića, formiranom posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Zbog sukoba između G17 Plus, čiji je Milosavljević član, i Vlade Srbije, podneo je ostavku na ministarsku funkciju u julu 2003. U vladi Vojislava Koštunice, formiranoj u martu 2004. ponovo je izabran za ministra zdravlja, a ostavku je podneo 1. oktobra 2006. godine u skladu sa odlukom G 17 plus da svi članovi ove stranke napuste vladu Srbije ako ne budu nastavljeni pregovori sa EU. Skupština Srbije je konstatovala ostavku 9. novembra 2006. posle donošenja Ustava Srbije. Četvrti put za ministra zdravlja izabran je u maju 2007, a peti put u julu 2008. godine u vladi premijera Mirka Cvetkovića. Tomica je u decembru 2009. godine podneo ostavku i na mesto predsednika beogradskog odbora G17 plus.

Iako se čini da će najnovija, teća po redu ostavka večitog ministra biti i konačna, jasno je da Tomica na kraju svoje decenijske službe ličnim interesima na javnoj funkciji nikome neće polagati račune. Sve afere će mu po običaju biti zaboravljene, a Srbija će koliko sutra biti zaokupljena ličnošću novog ministra čije ime u strahu iščekuje.