Atak radikalskih spavača na Vučićevu politiku

image

Podrška koju su dvojica poslanika SNS svojim prisustvom na nelegalnim izborima u Donjecku i Lugansku pružili proruskim teroristima u istočnoj Ukrajini, predstavlja najdirektniji napad na Aleksandra Vučića i nejgov međunarodni kredibilitet koji je, prvi put nakon Cvijanove bune, došao iz redova same premijerove stranke. Nakon što su Vladimir Đukanović i Branislav Blažić, direktno se poigravajući ugledom Srbije i njenih institucija, Vučiću uputili otvoreni izazov svako dalje odsustvo njegove reakcije biće shvaćeno kao dokaz da Srbija nije kredibilan i predvidljiv partner međuanrodne zajednice što je bilo jedno od osnovnih obećanja srbijanskog premijera tokom njegovih poseta Berlinu i drugim zapadnim prestonicama

Kako su ranije javili srbijanski mediji, a i sami akteri to potvrdili, poslanici SNS Vladimir Đukanović i Branislav Blažić bili su posmatrači na izborima u Donjecku koje su organizovali ruski separatisti i kojima se snažno protive EU, SAD i vlasti Ukrajine.

U Ambasadi Ukrajine u Beogradu potvrđeno je da su njih dvojica bili na spisku “međunarodnih posmatrača” nelegalnih izbora koji su u nedelju održani u oblastima Donjeck i Lugansk. Zajedno sa Đukanovićem i Blažićem u grupi srbijanskih ekstremista koji su na istok Ukrajine otišli istim povodom našli su se i Vladimir Krljšljanin, Slobodan Samardžija, Stevica Deđanski i Srđa Trifković. Svojom, kako su naveli, privatnom posetom okupiranim oblastima istočne Ukrajine i podrškom tamošnjim nelegalnim izborima kojima se podriva mirovni sporazum iz Minska, poslanici vladajućeg SNS izvršili su direktan napad na politiku lidera svoje stranke i premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je više puta ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Taj napad utoliko je ozbiljniji ako se zna da dolazi u trenutku u kojem je Srbija, zbog odnosa prema krizi u Ukrajini i protivljenju sankcijama Rusiji, izložena sve snažnijim pritiscima zapadnih partnera.

Fašista izvučen na lutriji: Vladimir Đukanović, radikalski spavač unutar SNS
Izvor: s.tf.rs

U prvoj reakciji na vest o skandaloznoj poseti svojih poslanika, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je da je jedna stvar zvanična politika države, a da su dvojica poslanika u Ukrajinu otišla “u svojoj režiji kao fizička lica”, i da u tome, po njemu, “nema ničega spornog”.

“Oni su dobili privatne pozive, i sa tim ni stranka, ni parlament ni Vlada nemaju ništa”, rekao je Babić najavivši pri tome da će stranački organi razgovarati o tom slučaju i ako bude neophodno preduzeti odgovarajuće disciplinske mere.

Za razliku od Babićevog mlakog stava prema stranačkim kolegama, neimenovani izvori iz bliskog okruženja premijera Vučića saopštili su beogradskim medijima da je on ogorčen nelojalnim i podrivajućim postupkom poslanika iz njegove stranke zbog čega će inicirati njihovo strogo kažnjavanje koje će najverovatnije podrazumevati pokretanje postupka njihovog isključenja iz SNS.

Vučić će na ovaj korak biti primoran pre svega zato što bi izostanak odlučne rekacije kojom bi se Vlada i premijer zvanično ogradili od postupka ultranacionalista iz redova najveće vladajuće stranke politika kabineta ozbiljno bila kompromitovana, a kredibilitet samog premijera i poverenje koje je on na zapadu teškom mukom izgradio bili ozbiljno ugroženi.

Donbas, novo utočište Miloševićevog taloga: Vladimir Kršljanin, podrška ruskim teroristima
Photo: Stock

U međuvremenu, povodom ilegalnih aktivnosti srbijanskih poslanika, ambasador Srbije u Kijevu pozvan je na razgovor od strane ukrajinskog Minsitarstva inostranih poslova, dok je iz ambasade te zemlje u Beogradu najavljena mogućnost uručivanja oštrog protesta Vladi Srbije i kabinetu premijera Vučića.

“Pre eventualnog protesta, sačekaćemo da li će Srbija sama reagovati na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine”, rekli su ukrajinski diplomatski izvori u beogradu u izjavi za lokalne medije.

MIP Ukrajine saopštio je da je državna služba bezbednosti pokrenula krivične postupke protiv međunarodnih posmatrača koji su učestvovali na ilegalnim izborima u Donbasu. Prema nezvaničnim saznanjima, svi stranci koji su nadgledali ove izbore postaće persone non grata u Ukrajini, odnosno biće stavljeni na crnu listu i zabraniće im se ulazak u tu zemlju.

Grupa za podršku ruskim teroristima

U grupi, u kojoj su se našli poslanici SNS, bilo je ukupno šest članova. Čine je uglavnom proradikalski aktivisti i dokazani zaljubljenici u lik i delo Slobodana Miloševića:

Šešeljev antivučićevski dron: Vladimir Đukanović, spreman za lansiranje
Photo: Facebook

Stevica Deđanski - predsednik NVO Centar za razvoj međunarodne saradnje. U martu ove godine napustio SRS. Bio je zamenik šefa poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine.

Vladimir Đukanović - član Glavnog odbora i poslanik SNS. Predsednik Skupštine Lutrije Srbije postao 2013, ali je pre mesec dana zbog duplih funkcija podneo ostavku. Po profesiji je novinar, ima autorsku emisiju na TV „Kopernikus“. Bio je jedan od osnivača fašističke falange “1389”.

Vladimir Kršljanin - predsednik udruženja Pokret za Srbiju. Bio je funkcioner SPS, a iz rukovodstva je odstranjen posle 2000. godine. Koordinisao je rad Međunarodnog komiteta “Slobodan Milošević” čiji je zadatak bio odbrana lika i dela nekadašnjeg srbijanskog diktatora i haškog optuženika.

Branislav Blažić - poslanik SNS, koji je i kao član SRS više puta biran za saveznog, republičkog i pokrajinskog poslanika. Od 1998. do 2000. bio je republički ministar za zaštitu životne sredine. Hirurg iz Kikinde.

Slobodan Samardžija - novinar spoljnopolitičke rubrike u “Politici”. Bio je dugogodišnji dopisnik iz Moskve. Poznat je po iznošenju antizapadnih i proruskih stavova.

Srđa Trifković - U javnosti ranije pominjan kao savetnik Biljane Plavšić i Vojislava Koštunice. Bio je direktor Centra za međunarodne odnose u Ilinoisu.