Naš Draža, najplementiji vojskovođa

image

Teški su ovo dani za živući brend Srbije po imenu Nemanja Kusturica. Njegovom intimnom prijatelju Dodiku, ljulja se u Šumskoj; lokalna višegradska vlast od Kusturice traži ono što on najviše mrzi – čiste račune i dokaze o trošenju para za faraonski Andrićgrad; konačno, oglasila se Državna revizorska institucija koja je otkrila niz zloupotreba na Mokroj Gori čiji je Nemanja feudalni gospodar; povrh svega, ni nova vlast nešto ga ne ljubi onako kako su ga ljubili Koštunica i Tadić. Zgrožen beznađem, u hiru nervoze dao je ostavke na funkcije šefa Drvengrada i na fotelju u skijaškom Savezu; još uvek je neizvesno da li će predsedavati Gučom – zbog čega je cijela Šumadija u panici. U međuvremenu, rešen da negde oslobodi nataloženu energiju, odlučio je da sebi upriliči interview s patriotsko-đilasovsko-miškovićevskim nedeljnikom pod imenom „Nedeljnik“. I rekao je ono što misli: da je Draža naš heroj, da je Tito austrougarski kaplar, da smo od Turaka uzeli gene korupcije, da mu u ušima zvone Veliki Dečani, da je Mile Dodik glavni zgoditak Šumske, da su mu Kosovo iz duše oteli, da je srećna ona država u kojoj je on veliki umetnik! Strpljivim čitaocima e-novina predstavljamo najnoviji Nemanjin opus; ostavku u celini i celosti, te najdramatičnije izjave za „Nedeljnik“. Vežite se, padamo!

Ja BiH samo da privirim: Kusturica gleda ka Sarajevu
Photo: Stock

POTRESNO PISMO JAVNOSTI O OSTAVKAMA:  

VRLO TEŠKO DOŽIVLJAVAM: Posle osmogodišnjeg rada na realizaciji socijalno-ekološkog projekta, koji je započet u Mokroj Gori i Srbiji, vrlo teško doživljavam da se ogromni napori na realizaciji tog projekta svedu ili, preciznije rečeno, podignu na nivo odgovornosti kod sudije za prekršaje. Radnje, poput prolaska na ’žuto svetlo’, ili nevezivanje pojasa u automobilu, pretvaraju se javno u nekakvo ’delo’, navodno počinjeno, kojim se poništava moja socijalna aktivnost u Srbiji u poslednjih deset godina.

ZAVOLEO SAM SRBIJU U KOJOJ SAM POSTAO DIREKTOR: Doselio sam se u Srbiju 2002. godine, a posle snimanja filma „Život je čudo“, zavoleo sam Srbiju kao da sam u njoj rođen. To je rezultiralo dobrom saradnjom najpre sa administracijom Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića. Kao rezultat te saradnje nastao je Park prirode „Šargan - Mokra Gora“, zaštićeno prirodno dobro, kojim je, odlukom Vlade Republike Srbije, upravljalo vladino preduzeće Park prirode ’Mokra Gora’ d.o.o. Kao direktor tog preduzeća, zajedno sa zaposlenima, uspeo sam da zaštićeno prirodno dobro, pa i Srbiju, zaštitim od istraživanja i eksploatacije rude nikla.

FORMALIZAM NA SLUŽBENOM PUTU: Negde je nestala nit koja razdvaja formalizam od stvarnog života, a nestala je tamo gde je i nastala: u birokratskoj i novinarskoj proizvoljnosti, u stvarnosti življenja u Srbiji u kojoj se, evo, javni život odvija u tabloidima. Država koja stvara ambijent nepovoljan po one koji rade ne zaslužuje naš trud. Umesto da politiku vodi u parlamentu, Srbija politiku vodi u tabloidima.

Izgradio, uradio, uzeo, suzio, proširio, vozio, voleo, koristio: Ja, Klaudije Prvi, Emir K
Photo: Stock

MOJI SPOMENICI ŠAPUĆU EMIROVE IME: Angažujući se, s druge strane, privatno, dakle - ne u ime države, ali u korist države Srbije, svakako, već šest godina organizator sam Filmskog i muzičkog festivala ’Kustendorf’ u Mokroj Gori, koji je postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacije Srbije - u svetu. Osim Drvengrada na Mećavniku, izgradio sam i skijalište na Iveru, koje je u potpunosti posvećeno mladim, perspektivnim skijašima Srbije, a ne komercijalnim sadržajima i gostima. Sve to, tokom minulih deset godina, bilo je predmet raznih intriga, podmetanja, laži i javnih sumnjičenja.

NOVAC JE ČUDO PRIRODE: U nedostatku motiva ili potrebe da sve to iznova dokazujem ili procesuiram, želim samo da kažem da u najnovijoj „istrazi protiv nezakonitog trošenja sredstava iz budžeta“, a prema prekršajnoj prijavi koju je državni revizor podneo protiv mene i Parka prirode, nema tvrdnji da je budžetski novac proneveren ili trošen nenamenski, već da 890.000 dinara utrošenih na kupovinu građevinskog materijala - proceduralno nije utrošeno kako treba, kroz jednu javnu nabavku, a ne kroz 15 manjih računa tokom cele godine.

I šubaru sam nosio: Nemanja, Dražin
Photo: EPA/Alberto Martin

ZAŠTO JE SPORAN POKLON AGENCIJE BIA, ZAR AUTOMOBILI NISU POLOVNI: Osnovanost ove prekršajne prijave tek će utvrđivati sudija za prekršaje, kao i po osnovu ugovaranja revolving kredita za zarade zaposlenih (zbog kašnjenja budžetskih sredstava) - bez raspisivanja javne nabavke za kredit! Treća i poslednja sporna tačka po revizorskoj prijavi je - popis osnovnih sredstava koji je urađen bez odluke o formiranju popisne komisije i bez popisivanja dva polovna automobila dobijena na poklon. Revizoru su predočeni overeni ugovori o poklonu, kao i saobraćajne dozvole koje dokazuju da su vozila registrovana na Park prirode...

DAJEM OSTAVKE, POVLAČIM MOLBE ZA POMOĆ, NIŠTA MI OD VAS NE TREBA: Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su „saobraćajni prekršaji’“ na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života. Zbog toga podnosim neopozivu ostavku na funkcije: direktor Parka prirode ’Mokra Gora’ d.o.o. i predsednik Skijaškog saveza Srbije. Takođe, odlučio sam da od države ne tražim niti primam pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala ’Kustendorf’, a iz Ministarstva kulture povlačim molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma ’Ljubav i rat’

I - to je sve - kaže Nemanja na kraju pisma, koje je svojeručno, ćirilicom potpisao.

+++

Screenshot: Nedeljnik

POTRESAN RAVNOGORSKI INTERVJU ZA „NEDELJNIK“

TURSKA POGAN U SEMENU: Dušu sam donkihotovski utkao u ovo, želeći da ovom nesrećnom narodu ostane nešto za šta može da se uhvati i ukoreni jer, nažalost, još vuče repove iz otomanskih vremena i tu neku pogan koja nam se ucrtala u seme, u gen i zbog toga do dana današnjeg nije uspeo da prođe kroz renesansu i promeni se...

PROKLETSTVO OTOMANSKIH DANA: Korupcija je ono što izjeda naše biće do kostiju! To su ti repovi koje vučemo iz otomanskih dana jer turski kanuni (zakoni) ne da je nisu kažnjavali već su je podsticali i definisali! Od svega što smo mogli da utkamo u sebe, ponajviše smo utkali baš to, pa je to prokletstvo postalo gotovo osnovna karakteristika našeg bića! Zato Andrićgrad i jeste trn u oku svima, ondašnjim i ovdašnjim, našim i njihovim, veliki kamen spoticanja malih i mizernih ljudi.

SRPSTVO MI JE U KRVOTOKU: Nije to pitanje vere! Nisam se ja nikome priklonio niti nekoga izdao. Nisam ja ni promenio, niti se vratio veri jer suštinski nikada nisam odlazio od nje. Samo sam želeo potomcima da olakšam, da ne lutaju i da se ne traže, jer nema potrebe za tim! Zato u zvonima replike Visokih Dečana, koju ćemo podići ovde, jednako pretnju vide i Srbi i Bošnjaci!

Sveto Trojstvo: Tadić, Nemanja, Mile
Photo: Stock

VELIKA SRBIJA SA MNOM NA ČELU: Kad kažem Srbi, mislim na višegradske vlasti koji udarajući na Kusturicu zapravo udaraju na Dodika, koji je nešto najbolje što je Republici Srpskoj moglo da se dogodi, a ovi drugi, iz Federacije, zato što u tome vide nekakvo navodno Kusturičino velikosrbovanje, a pritom, kada se kaže 'velika Albanija' to je sasvim u redu, prihvata se kao aksiom, a pomen velike Srbije asocira na sva zla ovog sveta, mada nije ništa više od simbolike, jer Srbija jeste velika - u kulturi, duhovnosti, tradiciji... Može li narod koji ima Andrića da bude išta drugo do - veliki?! Može li država u čiju su slavu podignuti ti isti Visoki Dečani da bude mala...

DRUGARSKA SDS KRITIKA: Ti isti koji preko mene žele da udare na Dodika su od grada koji ima ćupriju i Andrića napravili kasabu, daleku proviciju u svakom smislu te reči! Pričaju o civilizacijskim tekovinama, a na groblju nemaju ni kapelu! Pokojnike iz gepeka odnose u raku.

Možda bude i film: Draža, Nemanjin ortak
Photo: www.vecernji.hr

RAT JE POČEO U ANDRIĆGRADU: Dogodine ćemo, daće bog, ovde, u Ulici Mlade Bosne, organizaciji koja je okupljala zdravomisleće i napredne ljude svih vera, obeležiti godišnjicu Prvog svetskog rata, a ne u Sarajevu, kako neki planiraju i gde pozivaju na centralnu proslavu, nudeći bogatu refundaciju za to! Čemu proslava u Sarajevu i šta će Srbija tamo, kada se zna da je iz rata izašla kao jedna od najvećih i najčasnijih pobednica?! Na proslavi u Sarajevu je mesto onima koji su bili s druge strane rova, ali Srbiji ne!

KAKO JE ČIČA DRAŽA POBEDIO TITA NA CERU: Zato ćemo ovde, u centralnoj ulici Andrićgrada, proslaviti taj značajan i veliki deo srpske istorije, s kojom, nažalost, nije naučila da se nosi i da ga prihvati na pravi način, baš kao što nije i verovatno neće nikada na pravi način sagledati značaj dela i lika Dragoljuba Mihailovića, kojim i danas plaše „neposlušnu decu" s obe strane Drine! Jednako i Srbi i muslimani, iako je reč o jednom od najčasnijih i najplemenitijih srpskih vojskovođa! Jednostavno, narod smo paradoksa, pa je i Draža jedan od njih! U tom istom Prvom svetskom ratu pobedio je austrougarskog kaplara na Ceru, da bi se kaplar vratio kao maršal i streljao Čiču, ne dozvolivši ni grob da mu se zna, što smo mu olako oprostili i zaboravili, prihvativši monstruoznu laž o Draži kao notornu istinu..

PROKLETA JE AMERIKA U KOJOJ SAM FILMOVE SNIMAO: Čudan smo ti narod, večito željan promena, iako nas eto ta istina, koju toliko pominjemo, uči da nam je gore posle svake nove promene! Otkako nas je Amerika naučila da se za 'prava' borimo na ulici, načinili su od nas čopor i u psihu pojedinca usadili psihologiju mase! Sada ta ista Amerika Dodiku sprema Miloševićev scenario, želeći da ga kazni zbog 'Južnog toka'!

Bože, koliko je sladak kad se ovako nagne: Nemanja o Miletovom šarmu
Photo: vesti-online.com

ČOPOR ŽELJAN HAJKE NA MOG MILETA UOČI NOVOG PRVOG SVETSKOG RATA: Veliki brat ne prašta onima koji se usude da misle svojom glavom i za dobrobit svojih država, manipulišući pojedincima iz tog istog naroda kao pogonskim gorivom za stvaranje čopora željnog hajke! Sada Dodik ne valja, jer ne da Republiku Srpsku ni po koju cenu, pa mu kuvaju 5. oktobar, mada, ubeđen sam, udariće glavom o zid. Iako svetom vlada neopaganizam, koji od čoveka pokušava da stvori nekakvo biće bez ideje, mere i uporišta u bilo čemu, ubeđen sam da je u nama dovoljno snage da se odupremo toj pošasti! Na to nas, uostalom, obavezuju slavni vekovi kao zalog za slavnu budućnost! Čovek je nažalost izgubio bajkovitu sliku života, najbolja teorija postala je praksa, ali znam da još tinja u srpskom biću ta luča njegoševska i andrićevska koja će nas kroz potom proneti kao Noeva barka! Generalno, atmosfera u svetu je skoro identična onoj pred Prvi svetski rat i sluti na veliko zlo, ali nije ni zlo doveka.

ISTRGLI MI IZ BIĆA I DUŠE, KAO SRCE NAŽIVO: Ne mora se biti Srbin da se bude pravdoljubiv i iskren - Kosovo je oteto! Kosovo je istrgnuto iz srpskog bića i duše, kao srce naživo, a tamo mu jeste i kolevka i koren i to nije mit, već suštinska istina! Uostalom, i da jeste mit, šta to menja?! Ta ista Amerika napravila je civilizaciju na mitu... U svakom slučaju, Kosovo i Metohija ostaće naše u onoj meri u kojoj mi ne dozvolimo da nas ubede drugačije! Nikada ga se ne smemo odreći, niti pristati na laž da je izgubljeno, jer izgubljeno je samo ono za čim se čovek ne okrene... Ka Kosovu i Metohiji moramo uvek biti okrenuti i neće biti te sile koja će nam zabraniti da se tamo rađamo i umiremo! Doslovno i metaforično...

* Svi citati iz ovog teksta preuzeti u nacionalnom originalu sa stranica „Večernjih novosti“ i „Nedeljnika“. Međunaslove doturio Emirov omiljeni profesor Veselin Đuretić. Priliku za promociju nije propustio Emirov veliki obožavalac Saša Milivojev da svog profesora pozdravi prigodnom pjesmom