Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Novak Stjepanović zvani Krke tereti se da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civila, te da je izvršio „progon civilnog bošnjačkog stanovništva na etničkoj i vjerskoj osnovi, mučenjem i ubistvima“ u blizini sela Borkovac, općina Bratunac.

U optužnici stoji da je Stjepanovć, 20. maja 1992. godine, skupa sa drugim pripadnicim Vojske Republike Srpske, učestvovao u „pronalažnju i hapšenju“ grupe od četrnaest civila koji su se sakrivali u napuštenom kamenolomu u selu Borkovac.

„Nakon što su zarobili ovu grupu civila, odveli su ih do jedne seoske kuće, gdje je jedan od civila ubijen. Stjepanović je zarobljene civile udarao šakama i nogama po svim dijelovima tijela, oduzimao im  novac i dragocjenosti uz psovke, vrijeđaući ih na etničkoj i vjerskoj osnovi“, navodi se dalje u optužnici.

Nakon zlostavljanja, zarobljene Bošnjake su Stjepanović i ostali vojnici VRS-a odveli do „padine prema obližnjem potoku“, gdje su strijeljani. Tom prilikom je ubijeno sedam civila. Prema podacima tužilaštva BiH, Stjepanović posjeduje državljanstvo BiH i Republike Srbije, a trenutno se nalazi u bjekstvu. Za optuženim je raspisana međunarodna potjernica. Za isti zločin su pred Sudom BiH pravosnažno osuđeni Mirko Todorović na 13 godina zatvora i Miloš Radić na 12 godina zatvora.

Optuženi Todorović trenutno se nalazi u bjegstvu nakon što su on i drugooptuženi Radić krajem januara ove godine pušteni iz pritvora “po sili zakona”, jer pravosnažna presuda nije donesena u roku od devet mjeseci od objavljivanja prvostepene presude. Veliki broj svjedoka Tužilaštva su tokom suđenja Mirku Todoroviću i Milošu Radiću), spomenuli Stjepanovića kao jednog od saizvršilaca ovog zločina.

Svjedok Hamed Ramić kazao je da mu je poznato kako su 20. maja 1992. godine grupu od 14 njegovih komšija, među kojima su bili njegov sin Amer, koji je još išao u srednju školu, te 22-godišnja kćerka Hamedina, zarobili Mirko Todorović, Miloš Radić, Novak Stjepanović i još trojica nepoznatih vojnika.

“Grupa divljaka je Hamedinu odvela u obližnju kuću. Čuo sam da su je ti varvari silovali, a poslije su je vratili u potok i pucali joj u glavu. Djevojci od 22 godine... Mirko mi mora reći ko je silovao moje dijete, ko je ubio moje dijete? Moram znati”, svjedočio je Ramić.