Ne zna se ko puca po Sarajevu

image

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 19 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Photo: Stock
Izdanje dnevnog lista "Politika" od 8. septembra 1992. godine

Izjave generalnog sekretara OUN Butrosa Galija u Moskvi: OBNOVIĆE SE HUMANITARNI LETOVI ZA SARAJEVO (Moskva, 7. septembra)

Ujedinjene nacije će nastaviti humanitarne letove i pomoć će na osnovu određenih kriterijuma biti dostavljena svima na ratom zahvaćenim područjima bivše SFR Jugoslavije. To je danas u Moskvi na konferenciji za štampu izjavio Butros Gali, generalni sekretar OUN. "Nikakve razlike ne pravimo ni prema kome i svi su narodi za nas isti", takođe su reči Butrosa Galija, koji je od četvrtka boravio u Moskvi, gde je razgovarao sa najvišim ovdašnjim rukovodiocima, posebno sa predsednikom Ruske Federacije Borisom Jeljcinom i njegovim ministrom inostranih poslova Andrejom Kozirjevom. Nije na odmet odmah reći da je i na današnjoj konferenciji, a i prilikom prvog razgovora sa Jeljcinom, Butros Gali naglasio značaj ruske diplomatije u rešavanju mnogih ključnih problema današnjice, razume se i jugoslovenskog pitanja. Rusija je velika država, rekao je Butros Gali "to je zemlja sa ogromnom diplomatskom tradicijom i njeno aktivno učešće u međunarodnim poslovima je značajno, osobito danas".

Kao što se i očekivalo, Butrosu Galiju su novinari postavili najviše pitanja vezanih za jugoslovensku krizu. On je govorio o londonskoj konferenciji na kojoj su utvrđene osnove za "novi politički proces u kojem sarađuju UN i Evropska zajednica", podsećajući da "konferencija nije završena i da dva kopredsednika mogu u svakom trenutku, ukoliko budu smatrali da je to neophodno, da okupe one koji su i nedavno sedeli za istim stolom". Svakako da veliku ulogu imaju i radne grupe koje uveliko rade u Ženevi, kao i neki drugi stalni organi OUN "koji će se neprekidno baviti Bosnom i Hercegovinom i događanjima u njoj".

Gali je, odgovarajući na pitanje nemačkog novinara "šta će se raditi kada se u Sarajevu obaraju avioni, kada je potpuno paralisano dostavljanje pomoći, a tamo preti glad", rekao: "Ubeđen sam da humanitarna pomoć može da se dotura i dalje u Sarajevo, a obezbedićemo i neke magistrale kojima će moći da se dostavlja." To je i povod Ujedinjenim nacijama da se "izučava nova rezolucija o dopunskim mirovnim snagama koje bi bile na granici, a i ukazivale bi pomoć konvojima koji nose hranu".

Bosna pod kuršumima: Ratna razglednica
Photo: Stock

"Već sutra ujutro u Njujorku ću imati radno zasedanje sa zamenicima i rukovodiocima misija, koje su se upravo vratile iz Jugoslavije, da bismo se dogovorili o konkretnim koracima kako, pored ostalog, da se poveća humanitarna pomoć", kazao je Butros Gali. A na pitanje "šta će OUN učiniti ako Srbi, koji su okupirali dve trećine teritorije Bosne i Hercegovine, odbiju da se povuku", Gali je odgovorio: "Položili smo osnove novom procesu i sada pregovaramo. Radićemo stalno, što ranije nije bio slučaj, tako da se sve učinimo da strane vojske izađu sa teritorije Bosne i Hercegovine. Istovremeno, to će biti novi ispit saradnje OUN i EZ".

"Mi verujemo u važnost dijaloga i mogu da vas uverim da ćemo aktivno raditi na na sprovođenju zaključaka londonske konferencije", nastavio je generalni sekretar. "Lično sam optimista i mislim da ćemo pregovorima doći do najboljih rešenja. To neće biti lako, potrebni su nam i vreme, i strpljenje, i upornost, i politička dalekovidost. A za sve to nužna nam je i podrška međunarodne zajednice u kojoj nisu svi spremni da plaćaju milione i milione dolara za prisustvo posmatrača OUN." Stoga, smatra Butros Gali, sada "kada je počeo novi proces i kada se može pronaći mirno rešenje treba sve učiniti da tako bude".

Generalni sekretar je "negirao postojanje dvojnih merila" odgovarajući na pitanje "zašto OUN još ćuti o masakru u redu za hleb u Sarajevu, za koji su okrivljeni Srbi a UNPROFOR je utvdio da je to podmetnula muslimanska strana, što je presudno uticalo na uvođenje sankcija protiv Srbije i Crne Gore". Negativno je odgovorio i na drugo pitanje "zašto se zatvaraju oči pred hrvatskom vojskom koja se nalazi u Bosni i Hercegovini". Uvaženi i iskusni diplomata rekao je da su i u "OUN i u Londonu sve odluke donošene na osnovu konsenzusa" a na poslednjem skupu i u prisustvu predstavnika svih bivših jugoslovenskih delova. (Borko Gvozdenović)

***

Svet o zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji: RASKOL IZMEĐU MUSLIMANA I HRVATA U BIH

Američka agencija AP ocenjuje da je zahlađenje "privremeno" uticalo na smiraj vatrenih okršaja u Sarajevu i dodaje da je u pojedine delove grada danas stigla voda, o čemu se, po agenciji, brinu "srpski i bosanski inženjeri". Agencija AP, u jednom od izveštaja, ukazuje na "moguće nove sukobe Hrvata i Muslimana u Sarajevu".

Bosanska braniteljka: Posavina, leto 1992.
Photo: Yves Debay

"Spor između ove dve etničke grupe, dosadašnjih saveznika u šestomesečnom ratu, čini se da će poljuljati bosansku vladu", kaže AP i objašnjava da su "hrvatske snage sa teritorija oko glavnog grada naredile bosanskim trupama da taj region napuste do ponedeljka ili će ih, kako su upozorili, sami isterati". Zapadne agencije podsećaju da su nakon obaranja italijanskog aviona nad teritorijom koju kontrolišu muslimansko-hrvatske snage, obustavljeni humanitarni letovi za Sarajevo. Pred jučerašnje razgovore u Ženevi o tome kako obnoviti humanitarne letove za Sarajevo, lord Oven i Sajrus Vens dali su ultimatum komandi bosanskih Srba da do subote u podne stave pod nadzor posmatrača UN celokupno svoje teško naoružanje u okolini četiri bosanska grada - javlja danas celokupna britanska štampa.

Ukoliko to ne bude učinjeno u datom roku, kako danas izveštava "Tajms", može doći do primene novih sankcija protiv Srbije i Crne Gore, kao što su, navodi list, prekid telekomunikacionih i poštanskih usluga, zatvaranje ambasada u Beogradu i konfiskovanje svih sredstava i doznaka u inostranstvu. "Dejli telegraf" upozorava i ističe da je reč o neshvatljivom ultimatumu Srbima i ističe da londonski sporazum predviđa da posmatrači UN "nadgledaju" mesta sa srpskim teškim naoružanjem ali ne i da ih "kontrolišu". Čak i kada celokupno srpsko naoružnje bude prikupljeno na predviđenje lokacije, "ono mora ostati pristupačno za upotrebu" - ističe "Dejli telegraf", tumačeći slovo i duh sporazuma koji je Karadžića potpisao u Londonu.

Britanska sredstva informisanja su zabeležila još jedan ultimatum: komanda hrvatskih snaga u Sarajevu zatražila je od muslimanskih jedinica da napuste šest opština, ili će "odatle biti proterane silom". Navodi se da je lokalni hrvatski komandant Velimir Marić optužio "bosanske snage da pljačkaju i miniraju hrvatske kuće" i zatražio podelu Bosne na tri jedinice, takođe se navodi da je sarajevski komandant "vladinih snaga" Mustafa Hajrulović ljutito odbacio ovaj ultimatum rekavši da "svi u Bosni moraju da žive u jednoj republici, koja neće biti kantonizovana. Ako Srbi i Hrvati neće da se slože sa time, borićemo se sve dok ne oslobodimo našu teritoriju".

Reporter "Indipendenta" iz Zenice Markus Tejner javlja da se odnosi između Hrvata i Muslimana pooštravaju čim hrvatske snage uoče da se "bosanska armija konsoliduje na nekom području i da je susedna Busovača nasilno inkorporirana u kanton Herceg-Bosna", nakon kratkog okršaja u kome su pobedile hrvatske jedinice. Izveštaji sa tog područja pokazuju da Hrvati imaju mnogo više oružja, a Muslimani se žale da Hrvati uključuju u Herceg-Bosnu "gradove koji nikada nisu pripadali hrvatskom narodu". Istu sudbinu su namenili i Zenici, iako su 60 odsto stanovnika Muslimani. "Strani posetioci nisu dobrodošli u Mostar, gde je hrvatska komanda zavela strahovladu nad  Muslimanima i gde se na svakom koraku uočavaju grafiti koji veličaju pronacističke ustaše iz prošlog rata i hrvatski vojnici u crnim zastrašujućim košuljama" - piše reporter "Indipendenta".

Vreme opsade: Sarajevska ratna slika
Photo: Stock

"Raskid sa Hrvatima dalje će otežati položaj Muslimana u Bosni", upozorava londonski radio Bi-Bi-Si u jutrošnjoj emisiji na engleskom jeziku. Radio kaže da se radi o "najnovijem nesporazumu Hrvata i Muslimana u Bosni". U intervjuu Bi-Bi-Siju saradnik časopisa "Ekonomist" Kris Cviić, pored ostalog, ocenjuje da je "ponovo na površinu isplivalo staro nepoverenje između Muslimana i Hrvata". "Na muslimanskoj strani uvek je bio prisutan strah od onoga što bi se moglo desiti ako se Muslimani nađu na milosti i nemilosti Hrvata", kaže Cviić i dodaje: "Drugim rečima, ovaj sukob je rezultat prošlih grešaka koje su počinile obe strane".

Cviić prognozira da taj "konflikt ulazi u odlučujuću fazu" i kaže: "Ako dođe do pravog rascepa, pozicija bosanskih Muslimana postaće još očajnija jer su Hrvati na teritorijama u BiH koje kontrolišu relativno bezbedni. Bosanski Muslimani, odnosno bosanska vlada, dospeće u situaciju kad će verovatno biti primorani da pregovaraju sa Srbima a sa pozicije nemoći", ocenjuje Cviić.

On smatra da je to "izuzetno dobra vest za Srbe, jer šta god da usledi posle razlaza Hrvata i Muslimana to će značiti da bi svaka eventualna vojna operacija protiv Srba bila manje efikasna nego ranije". Kineska agencija Hsinhua iz Ženeve, pod naslovom "Novi rok za stavljanje teškog naoružanja pod kontrolu mirovnih snaga", javlja da su Vens i Oven "odredili 12. septembar kao krajnji rok da Karadžić stavi teško naoružanje pod kontrolu UN", kao i da je to "prema dokumentu koji je potpisan u Londonu". Agencija, međutim, primećuje da je "problem u definisanju toga šta je 'teško naoružanje'" i da je "Karadžić zatražio da se konsultuje sa svojim vojnim rukovodiocima". Inače, kineska štampa je odluku Karadžića da teško naoružanje stavi pod kontrolu UN ocenila kao jedan od najznačajnijih doprinosa za uspostavljnje mira u BiH.

***

Intimni razgovori: Tuđman i Milošević
Photo: Stock
Slobodan Milošević primio Roberta Voringa: PREURANJENO PRIZNAVANJE IZAZVALO SUKOBE

Predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević primio je juče Roberta Voringa, člana Spoljnopolitičkog odbora i potpredsednika britansko-jugoslovenske grupe u britanskom Parlamentu. U dužem razgovoru razmenjena su gledišta o aktuelnim pitanjima od interesa za političko rešavanje jugoslovenske krize.

Izraženo je očekivanje da će Konferencija u Ženevi doprineti realizaciji mirovnih napora, kao i postizanju stabinog mira i pravednog i trajnog rešenja. Ukazano je na neohodnost objektivnog prilaza u tretiranju uzroka jugoslovenske krize od strne međunarodnih činilaca, što pretpostavlja odustajanje od jednostranih pritisaka na SR Jugoslaviju i povlačenje sankcija koje je stavljaju u neravnopravan položaj.

Robert Voring se složio sa ocenom predsednika Miloševića da sadašnja slika o Srbiji u svetskoj javnosti nije realna, već nametnuta. Ohrabrujuće je, po njegovim rečima, što sve većem broju ljudi postaje jasno da su secesija pojedinih delova Jugoslavije i njihovo preuranjeno priznavanje od strane Evropske zajednice izazvali sukobe na jugoslovenskom prostoru. Takođe, sve očiglednije postaje, istakao je Voring, da su sve tri strane u BiH odgovorne za ono što se tamo zbiva.

Zajedničko je mišljenje da međunarodni činioci koji su uključeni u rešavanje jugoslovenske krize svojim nepristrasnim odnosom u ženevskim pregovorima treba da doprinesu da se u BiH prekine rat i nastave pregovori, kako bi se što pre postiglo mirno i trajno rešenje na bazi jednakog uvažavanja interesa i prava sva tri naroda.

***

Užasi rata: Sarajevo, četnička meta
Photo: Jean-Claude Coutausse
HRANE U SARAJEVU JOŠ ZA TRI DANA (Ženeva, 7. septembra):

Sarajevo će ostati bez hrane ukoliko u roku od najviše tri dana Ujedinjene nacije ne obezbede snabdevanje ovog grada u okruženju, upozorili su danas funkcioneri Ujedinjenih nacija, javlja AP.

***

Izjava lidera bosanskih Srba agenciji AP: KARADŽIĆ: ORUŽJE POD KONTROLOM PRE ROKA (Ženeva, 7. septembra)

Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić najavio je a će "artiljerijsko naoružanje srpskih snaga oko Bihaća, Jajca i Sarajeva staviti pod kontrolu Ujedinjenih nacija i pre predviđenog roka". U telefonskom razgovoru sa agencijom AP Karadžić je podvukao da će se srpske snage u potpunosti pridržavati odluke Ujedinjenih nacija.

Kopredsednici ženevske konferencije o bivšoj Jugoslaviji Sajrus Vens i lord Oven zatražili su juče od Radovana Karadžića da do 12. septembra u podne stavi teško naoružanje svojih snaga oko Sarajeva, Bihaća, Jajca i Goražda pod kontrolu Ujedinjenih nacija.

Govoreći za američku agenciju iz svog štaba na Palama, Karadžić je podsetio da su se srpske snage nakon četiri meseca, nedavno povukle iz Goražda. Dodao je da u tom gradu u istočnoj Bosni više nema srpskog naoružanja koje bi trebalo staviti pod kontrolu. AP prenosi da su predstavnici Ujedinjenih nacija upozorili da u mesta određena za sakupljanje naoružanja još ništa nije stiglo.

***

U borbi na Majevici: POGINUO KOMANDANT SRPSKE GARDE (Bijeljina, 7. septembra)

U borbama na Majevici protiv muslimansko-hrvatskih jedinica život je izgubio komandant specijalne brigade Srpske garde iz Bijeljine major Branko Pantelić, javlja SRNA. Proslavljeni borac iz rata u Hrvatskoj i Srpskoj Republici komandovao je i Srpskom gardom prilikom oslobođenja Smoluće. Pored majora Pantelića, zvanog Panter, na Majevici je život izgubio i kapetan Stevan Lazić, član Srpske garde od početka rata.

***

Pljačkaša poza: Crnogorski rezervista sa automatom i guslama na hercegovačkom ratištu 1992.
Photo: Stock
Naš reporter na dubrovačko-trebinjskom ratištu: ZAGREBAČKA BRIGADA NAPADA TREBINJE (Trebinje, 7. septembra)

Jutros su hrvatske snage krenule ponovo u ofanzivu na dubrovačko-trebinjskom frontu. Sudeći po snazi artiljerijske podrške reč je o pokretima dve brigade i o reprizi dve ranije akcije hrvatske vojske na istom prostoru i uglavnom sa istim namerama. Radi se o pokušaju da se načini prodor prema Trebinju radi kompezacije svih dosadašnjih gubitaka i vojničkih poraza na ovom delu ratišta. Pre svega, cilj napadača (koji se ovde u izveštajima imenuje kao agresor) jeste osvajanje Popovog polja.

- Čvrsto sam uveren da neće probiti našu liniju odbrane - kaže komandant jedinice Vojske Srpske Republike BiH na ovom području, pukovnik Milovan Prstojević. On svoju procenu još plastično ovako formuliše: - Hrvatske snage ne mogu da učine ništa više, čak ni po cenu velikih žrtava.

Komanda ove jedinice nalazi se vrlo blizu neposrednih ratnih dejstava. Napadači očito znaju za lokaciju i ovo područje obasipaju stalno artiljerijskom paljbom iz teških kalibara. Čak i kamena zgrada u kojoj se nalazi komandno mesto delimično je srušena, ali povlačenja nema. U komandi takođe ne mogu da zaborave vrlo teške trenutke s početka leta kada su hrvatske snage iskoristile izvlečenje JNA, odnosno Podgoričkog korpusa, sa ovog područja, pa su u brzom naletu potisnule hercegovačke jedinice u dubinu trebinjske opštine. Nešto oko četvrtine ovog područja i danas se nalazi pod kontrolom hrvatskih snaga.

- Dok okupator ne ode sa naše zemlje, nema razgovora sa hrvatskim okupatorima - ističe Božidar Vučurević, predsednik trebinjske opštine.

Na osnovu prisluškivanja radio-saobraćaja i obaveštajnih podataka, zna se da na Trebinjce danas napadaju zagrebačka brigada hrvatske jedinice koja sebe naziva "tigrovima", a sadejstvuje joj još jedna brigada koja nije identifikovana.

Iznad Trebinja: Pripadnici Druge bojne 163. brigade Hrvatske vojske
Photo: Stock

Ofanziva nije iznenadila hroničare zbivanja na ratištu jer se ovde pamte reči dr Franje Tuđmana da će početkom ovog meseca oživeti ovaj deo ratišta. Hrvatske snage, koliko se može zaključiti po današnjim izveštajima sa prve linije naročito žestoko napdaju visove Laštica i Malaštica iznad dubrovačke Župe. Do ovog trenutka nije bilo značajnijeg prodora napadača na ovom delu fronta. Starešine hercegovačke jedinice tvrde da agresor, uprkos pregrupisavanju koje je izvršio ovih dana, nema dovoljno snage za ofanzivna dejstva na čitavom frontu od šezdesetak kilometara. zato se procenjuje da će usmeriti dejstva na jedan od mogućih pravaca udara. Branioci podsećaju da je hrvatska komanda na dubrovačkom frontu otkrila karte i svoja dejstva vrši baš onako kako je nedavno pisao zagrebački list "Globus" - sa četiri brigade u dve linije. Jedan od strateških ciljeva hrvatske vojske na ovom području je da probiju položaje jedinica kod Ivanjice (neposredno iznad Dubrovnika), kao i Taleža i Glavske pa da dođu iza leđa jedinicama koje drže front na dubrovačkom ratištu u Konavalima. Sve dosad su podredili sovje napore u tom pravcu - kažu starešine hercegovačke vojske. - Ova jedinica drži teško osvojive visove sa kojih se kontroliše svaki značajniji pokret hrvatskih snaga. To objašnjava vrlo visoke gubitke napadača. Hercegovci zsada nemaju mrtvih i ranjenih. Ne kriju, međutim, da su protekla dva meseca imali četrdesetak poginulih.

Pominju ih u Trebinju: Tata Franjo i sin Miroslav Tuđman
Photo: Stock

U nemogućnosti da ostvare jače prodore kroz linije srpske odrbane hrvatske snage, ističe se ovde sa ogorčenjem, stalno ruše gorštačka naselja Velimlje, Poljica, Dubljano... Namerno se pale šume tako da čitav ovaj prostor već ima izgled mesečevog pejzaža. U području dejstava stradao je pravoslavni manastir Zavala sa vrlo vrednim freskama iz srednjeg veka. Ta bogomolja, vredna kao i manastir Žitomislić u dolini Neretve, najvećim delom je uništena. Hrvatska artiljerija srušila je obližnji manastir Začula. Osmatrači sa položaja javljaju da se sistematski uništava i naselje Ivanica iznad Dubrovnika koje je sada u hrvatskim rukama. Kamionim se odnosi sve što se može demontirati - prozori, vrata, crep... Kuće se zatim, kao i u području trebinjske šume, ruše do temelja. Primer sela Suše je jedna od strahota ovog rata: buldožerima je sravnjeno.

Dok ovo javljamo, kanonada još traje i vrlo su neizvesne procene kako će se situacija dalje razvijati. Prema poslednjim podacima borbe se vode i na dubrovačkom primorju kod Plata. (Radovan Kovačević)

***

Rat u Bosni i Hercegovini: EPIDEMIJA U SARAJEVU (7. septembra)

U opštem haosu, izbezumljenosti i patnji, nikome i nije stalo više do bilo čega, izuzev spasa, kakvog-takvog i bilo kada. Zato se niko i nije setio da pomene da je rat ušao u mesec kojim će se navršiti pola godine otkako zlo ne prestaje.

Gotovo je nemoguće izaći iz sarajevskog pakla o čemu postoje i retka svedočanstva. Jedno je iskazao i bivši zamenik ministra MUP-a BiH Vitomir Žepinić (poznat kao zamenik Alije Delimustafića), koji se najpre solidarisao sa "jedinstvenim" MUP-om BiH, čime je stekao naziv "Poštenog Srbina", a zatim je uspeo da se izbavi i dođe na Pale. Dao je izjave o tome kako je u Sarajevu izuzetno teško preživeti, i posebno je govorio o psihološkim pritiscima, kojima su stanovnici grada izloženi. Pored Žepiniće, prema nekim informacijama iz Sarajeva se izvukao i nesuđeni lider Vladimir Srebrov, a navodi se da to pokušava i član Predsedništva BiH Mirko Pejanović, kao i potpredsednik vlade Miodrag Simović. Kao navedeni "kandidat" za izlazak iz Sarajeva pominje se odranije čak i Jusuf Juka Prazina čija je titula komandant odbrane grada...

Bolesti sve češće napadaju grad na Miljacki koji je bez vode. Agencija Frans pres juče je izvestila o epidemiji stomačne bolesti koja je izazvana zagađenom vodom. Najviše stradaju deca, ali lekari su bespomoćni, pošto nema struje. Pokušaji da se hlor distribuiše i koristi idu teško.

Izveštaj Muharema Durića: Neko puca po Sarajevu, ne zna se ko
Photo: Stock

Među vestima koje su juče prispele u Sarajevu, uz onu strane agencije koja govori o epidemiji, dospela je izjava Tanjugu Džini Piterson, visokog oficira UN za civilna pitanja. Izjavila je da se u blizini sarajevskog aerodroma opet juče pucalo. UNPROFOR nije imao informacija o tome koja strana je otvarala vatru. U toku prepodneva juče su, prema izveštajima zaraćenih strana, nastavljeni žestoki sukobi - javlja Tanjug. Vesti o sukobima su protivurečne. Tanjugov izveštač, pozivajući se na srpske izvore, javlja da su muslimanske snage oko 10 sati počele žestok napad na srpske položaje u Neđarićima i u Kasindolskoj ulici. Prema istim izvorima, muslimanska artiljerija sa Igmana, Hrasnice i Otesa gađa Ilidžu i položaje srpske vojske u naseljima pod Igmanom.

Istovremeno, Radio-Sarajevo i Hrvatski radio javljaju da je juče ujutro počeo jak artiljerisjki napad srpskih snaga na Sarajevo. I sa drugih ratišta dolaze protivurečne vesti. Prema agenciji SRNA, na brčanskom ratištu prošle noći i juče ujutro bilo je samo sporadične pucnjave, dok Radio-Sarajevo javlja da je sprečen pokušaj prodora srpskih snaga. (Muharem Durić)

****

Sabor psihologa početkom oktobra: KAKO OTKLONITI POSLEDICE RATA

Četrdeseti, jubilarni naučno-stručni skup psihologa Srbije održaće se na Zlatiboru, u hotelu "Palisad", od 30. septembra do 3. oktobra. S obzirom na specifičnu situaciju koja već više od godinu dana vlada u našem društvu, organizatori ovog skupa su se složili da osnovna tema na ovogodišnjem saboru psihologa bude "Psihotraume u ratu i miru i životne krize".

Razgovaraće se o životnim krizama, sindromu ratnog stresa, specifičnim oblicima psihotrauma kod pripadnika armije, kod izbeglica, invalida, o medijskom ratu, stavovima mladih prema ratu i mru kao i o uzrocima međuetničkih konflikata na jugoslovenskom prostoru. Svaka od ovih tema, odnosno problema biće razmatrana u okviru posebnih simpozijuma ili okruglih stolova gde će psiholozi izneti rezultate svojih istraživanja ili čosmatranja.

Traume: Deca u Bosni tokom rata
Photo: wolfgang-bellwinkel.de

Naučno stručni skup psihologa obuhvatiće i druge relevantne teme za rad psihologa. Tako će biti reči o nastavi psihologije u školama, o psihološkim testovima, raznim vrstama povreda radnika na radnom mestu, kibernetičkim modelima u psihologiji, o braku i porodici, sistemu prevencije saobraćajnog traumatizma, studentskom protestu '92, a biće i slobodnih stručnih saopštenja iz raznih oblasti psihologije.

Budući da ovogodišnji skup psihologa prevazilazi uska stručna i profesionalna interesovanja i ima mnogo širi značaj za društvenu i stručnu javnost, organizatori ovog skupa pozvali su stručnjake svih profila koji se svakodnevno susreću sa ovim problemima (kao što su recimo psihijatri, lekari - hirurzi, sociolozi, pedagozi, socijalni radnici i drugi) da sa svojim predlozima i temama učestvuju u radu ovogodišnjeg sabora. (K. Đ.)

* Nastavak feljtona u utorak 18. oktobra