Srbi plemeniti, a Muslimani psihički labilni

image

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Spremni za granatiranje: Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik
Photo: EPA
Izdanje dnevnog lista "Politika" od 7. septembra 1992. godine

Zahtev lorda Ovena i Vensa Radovanu Karadžiću: ARTILJERIJA POD KONTROLOM UN OD 12. SEPTEMBRA (Ženeva, 6. septembra)

Kopredsednici ženevske konferencije o bivšoj Jugoslaviji Sajrus Vens i Dejvid Oven zatražili su danas od predsednika Srpske Republike Bosne i Hercegovine dr Radovana Karadžića da do 12. septembra u podne stavi teško naoružanje svojih snaga oko Sarajeva, Bihaća, Jajca i Goražda pod kontrolu UNOROFOR-a. Ovaj zahtev usledio je posle razgovora lorda Ovena i Sajrusa Vensa sa podsekretarom UN za operacije očuvanja mira Marakom Guldingom, koji se nakon šestodnevne posete pojedinim centrima u bivšoj Jugoslaviji zadržao u Ženevi na povratku u Njujork.

 U toku njegovih kontakata s rukovodstvom bosanskih Srba - navodi se u ovom saopštenju - "UNPROFOR je uspeo da postigne sporazum sa bosanskom stranom da izraz "teško oružje" treba tako interpretirati da se njime obuhvati „sva artiljerija kalibra 100 mm ili većeg, sve tenkove naoružane topovima, sve mnogostruke lansere raketa i sve minobacače od 82 mm i većeg kalibra". Međutim, u saopštenju koje su objavili usmerivači ženevske konferencije o bivšoj Jugoslaviji, konstantuje se da "doktor Radovan Karadžić nije notificirao postizanje tog sporazume". "On je objasnio - dodaje se u saopštenju - da ga nova definicija "teškog oružja" obavezuje da obavi dalje konsultacije sa svojim vojnim komandantima". Marak Gulding je tokom boravka u BiH, kako je danas saopšteno u Palati nacija, imao razgovore sa tamošnjim "stranama" o primeni sporazuma koji su u Londonu potpisali 27. avgusta britanski državni sekretar za spoljen poslove Daglas Hog i doktor Radovan Karadžić "predsednik Srpske demokratske stranke o koncentraciji i nadgledanju teškog pružja oko Sarajeva, Bihaća, Jajca i Goražda".

***

Izveštaj pariskog "Liberasiona": SUROVO ETNIČKO ČIŠĆENJE (Pariz, 6. septembra)

Pariski "Liberasion" danas potvrđuje stravičan karakter "etničkog čišćenja" srpskog stanovništva koje oko Goražda primenjuju muslimanske snage posle povlačenja jedinica Radovana Karadžića na osnovu preuzete obaveze na londonskoj konferenciji.

"Oslobođenje" sela oko Goražda je veoma "čudno", tvrdi specijalni izveštač Didije Fransoa, naglašavajući da se u stvari radi o "sistematskom uništavanju srpskih naselja, pljački i masovnom masakriranju njihovih žrtava". On opisuje automobile izrešetane pored puteva, kao i tehnički vredne stvari u njima, pored kojih leže ubijeni vlasnici, Srbi, zakasneli sa povlačenjem iza srpske vojske.

"Očigledno je da su Muslimani što pre hteli da utole žeđ osvete", zaključuje "Liberasionov" izveštač, opisujući njihove "juriše i pljačku srpskih domova". Prema Goraždu on je video na desetine Muslimana sa kolicima kako se vraćaju "s plenom" iz srpskih sela dok ih, tvrdi on, "policija i vojska podstiču".

Srpski specijalitet: Paljenje sela u okolini Goražda
Photo: Peternek - Sygma

Posebno mu je pao u oči veliki broj svinja pobijen oko Goražda od kojih su neke iznesene na put "kao izazov pravoslavnim Srbima". On tvrdi da muslimanska milicija ne štedi ni srpske simbole - zastave, šlemove i slično u koje ispaljuju rafale iz kalašnjikova, "muslimanski vojnici", dodaje on, "pale farme i kuće." Nijedna od njih ako je pripadala srpskom vlasniku nije ostala pošteđena, čime je definitivno zabranjen njihov povratak. On iz svega što je video zaključuje da je u pitanu klasično, u najsurovijoj formi, sprovođenje politike etničkog čišćenja, naglašavajući posebno da muslimanski funkcioneri cinično ubeđuju da su "autori toga sami Srbi".

Izveštač pariskog "Liberasiona" tvrdi da je razgovarao sa lekarima koji su dopratili humanitarni konvoj do Goražda. Prema njihovim izjavama, u gradu je među Muslimanima primećeno dosta psihički neuravnoteženih osoba. To delimično takođe objašnjava krvavi "pir" nad Srbima koji je u toku oko ovog grada čije napuštanje opsade očigledno nije bilo usklađeno s povlačenjem srpskog stanovništva. Njihov je broj stoga, tvrdi francuski specijalni izveštač, već opao sa nekadašnjih 25 na trenutnih 5 odsto.

***

JEDNOSTRANE IZMENE VEĆ USVOJENOG TEKSTA O BIH (Džakarta, 6. septembra):

U glavnom gradu Indonezije večeras je okončan deseti samit nesvrstanih zemalja usvajanjem završnog dokumenta o gorućim političkim i ekonomskim problemima sveta i načinima na koje njihov pokret namerava da ih rešava, to "poruke iz Džakarte", koja predstavlja poziv na kolektivnu kaciju sveta u demokratizaciji međunarodnih odnosa.

Odeljak završenog dokumenta o Bosni i Hercegovini prihvaćen je uz snažnu rezervu delegacije SR Jugoslavije, koju je predvodio ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović. On je oštro kritikovao ne samo političku sadržinu tog paragrafa, već i nedopustiv način na koji je u poslednjim satima samita usvojen, na insistiranje nekoliko muslimanskih zemalja. Za postupak unošenje jednostranih izmena ranije već usvojenog teksta o BiH, Jovanović je rekao da je "na samo za osudu, već i da predstavlja krajnje opasan presedan za pokret". Bez obzira na intervenciju Jovanovića, na upozorenje da osuda samo jedne strane u konfliktu "sigurno ne služi ni stvari mira ni istini", članice pokreta ipak su na završnom plenumu usvojile opšti dokument sa jednostranim ocenama o bosanskohercegovačkoj tragediji.

Tužan zbog odluka samita: Vladislav Jovanović
Photo: FoNet/ Dragan Antonić

U odeljku o Bosni osuđuju se samo Srbi iz te bivše republike za "odvrartnu politiku etničkog čišćenja teritorija". Taj stav nije bio u predhodnoj usaglašenoj verziji, koja je iznenada promenjena na insistiranje Malezije i Irana, i usvojena po čudno brzom postupku na birou konferencije, bez konsultovanja Jugoslavije koja nije član tog najvišeg tela. Takvu neobjektivnu osudu etničkog čišćenja teritorija u BiH ponovio je svečano zatvarajući samit i predsedavajući pokreta nesvrstanih zemalja i šef indonežanske države Suharto. Odeljak je prepričao, ističući da pokret poziva na hitno povlačenje svih stranih oružanih snaga iz BiH i traži da se u potpunosti poštuje njen suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Ostalo je, tako, bezuspešno insistiranje šefa jugoslovenske delegacije na prethodnom, zatvorenom delu plenarne sednice, da bi pokret, "ukoliko želi da ojača svoj kredibilitet", morao da osudi nedela i muslimanskih i hrvatskih neregularnih grupa. Vladislav Jovanović je tada i direktno upozorio da Jugoslavija ne može da prihvati jednostrane izjave koje su suprotne rezultatima Londonske konferencije, na kojoj je odgovornost za bosanskohercegovačku dramu pripisana svim stranama u konfliktu.

Samit je osudio i agresiju i sticanje teritorija oružjem, ali poimence nikoga nije imenovao kao agresora. Ovako, pristrasan odeljak o BiH baca senku na skup, mada SR Jugoslavija ima izvesnih razloga za zadovoljstvo, jer se veći broj afričkih članica odlučno usprotivio pokušajima Irana, Malezije, Pakistana, Saudijske Arabije, Senegala, Egipta i još nekoliko država da je izbace iz pokreta.

***

Svet i jugoslovenska kriza: POVOLJNI ZNACI IZ SRBIJE

Pad itajilanskog aviona sa humanitarnom pomoći za Sarajevo znak je produžene opasnosti koja vreba iz bivše Jugoslavije, ali ako znaci koji sada stižu iz Srbije, kao i od bosanskih Srba, nisu lažni, onda se može govoriti o početku nove faze ka uspostavljanju mira.

Ovo je stav iz redakcijskog komentara koji juče objavljuje "Vašington post" pod naslovom "Srpski izbor". U komentaru se iznosi da "osvajačke ambicije u Srbiji izgleda da slabe" pod pritiskom međunarodnih sankcija i unutrašnje opozicije pa se iz toga izvlači zaključak da "beogradsko rukovodstvo" sada traži način da smanji pritisak međunarodnih sankcija "najpre time što će smanjiti razmere ubijanja, a zatim, možda, vraćanjem parčića osvojene teritorije da bi se sačuvao ostatak".

U zaključku komentara posvećenom "srpskom izboru" kaže da još mnogo toga ostaje da se učini, ali da ovi početni koraci znače mnogo. "Međutim, "sve zavisi od Srba u Srbiji i Bosni. Istina, govori se da su mnogi bosanski Srbi slobodni strelci koji ne odgovaraju ničijoj komandi kao i da srspko rukovodstvo u Bosni nije pod uticajem Beograda. Ali, oni koji pretenduju da budu lideri moraju da budu i odgovorni", zaključuje se u komentaru vašingtonskog dnevnika.

Sarajevo, grad grobova: Žrtve srpskih zločinaca
Photo: Jean Baptiste Avril

Londonski nedeljnik "Observer" komentariše da "neuspeh Miloševića da obezbedi podršku Socijalističke partije u izglasavanju nepoverenja, pokazuje početak dezintegracije socijalista". "Sve usamljeniji Milošević procenio je svoje snage, uveren da savezni predsednik Ćosić neće podržati Panića", ocenjuje "Observer", ističući da je "na tendemu Ćosić - Panić da Srbiju vrate u moderna vremena".

Londonski nedeljnik ocenjuje, kako prenosi Bi-Bi-Si u jučerašnjoj emisiji na srpskom jeziku, da je Panić "do sada uspevao da pliva u opasnim vodama srpske politike. Međutim, ako ne uspe da ostvari obećanja da će obezbediti ukidanje sankcija UN prema Srbiji, Ćosić će mu uskratiti podršku", ocenjuje "Observer", naglašavajući da je, kako kaže, "ovaj ćudni dvojac Panić - Ćosić spreman, da čini ustupke međunarodnoj zajednici kako bi joj se pridružili".

Radio Moskva u emisiji na srpskom jeziku iz lista "Komsomolskaja pravda" prenosi ocenu da će se na principima usvojenim na londonskoj konferenciji o Jugoslaviji ostvariti dalji pregovarački proces i dodaje se "srpska strana sada može nadati da će Evropa zauzeti oštriji stave prema Hrvatskoj". List ističe da "činjenice govore da i hrvatska i muslimanska strana ni iz daleka nisu bezgrešne i da ih ne treba prikazivati samo kao nesrećne žrtve".

***

Ratna trgovina na Balkanu: O NEMAČKIM ISPORUKAMA ORUŽJA HRVATSKOJ (Atina, 6. septembra)

Nemačka se, kao što je poznato, posebno ističe u upozorenjima da neke od zemja (Grčka, Rumunija, Rusija) navodno krše embargo UN za trgovinske veze sa Srbijom i Crnom Gorom. Bilo bi to, razume se, sasvim u redu - jer reč je o odlukama svetske organizacije - da nije jedno "ali". Nemačka ima najmanje moralnog prava da o tome govori! Treba se setiti da je ta zemlja javno priznala da je - tajno, slala oružje Turskoj, ono je - kako je dokazano, korišćeno za borbu protiv kurdskih pobunjenika, zbog čega je bila doživela osudu međunarodne javnosti, pre svega u Francuskoj. Posle tog prošlogodišnjeg skandala, Bon je saopštio da obustavlja isporuke.

To je, međutim, samo jedan delić priče o politici Bona, koju odlikuje smisao za "tajne poslove". S neuporedivo više energije Nemačka je ušla u tu vrstu posla sa Hrvatskom, svojim tradicionalnim saveznikom. O kakvoj vrsti posla se radi, moglo se danas detaljno sagledati iz ekskluzivnog napisa u grčkom listu "Katimerini". Radi čitalaca koji, možda, nisu upoznati s profilom ovog lista, treba reći - to je najugledniji nezavisni i konzervativni atinski dnevnik, kome je više od 70 godina. Čita ga cela grčka intelektualna elita.

Uvek u centru pažnje: Radovan, medijska zvezda
Photo: Stock

Treba imati u vidu da je nemački ministar odbrane Foker Rie - kako podseća u ovom tekstu "Katimerini" - tražio da međunarodna zajednica pošalje svoje posmatrače i u Grčku da bi kontrolisali tu zemlju (članicu EZ) da ne krši embargo zaveden protiv Srbije! U vrhu prve strane "Katimerini" u naslovu ističe: "Nemačko oružje u Hrvatskoj", a na trećoj "Nemačka naoružava Hrvate". Prema planu nazvanom "K" od januara 1991. godine Nemačka šalje naoružavanje Hrvatskoj, neprestano, da bi njime ratovala. Upućeno je, u međuvremenu, 80 nemačkih borbenih oruđa, 40.000 kompleta uniformi, šest haubica od 155 milimetara, četiri artiljerijske baterije sa po šest oruđa svaka, 1.500 okvira. U porudžbinama koje su, većim delom realizovane, i: 1.010 projetila "stinger", 100.000 automatskog oružja AK-47, 2.550 protivtenkovskih raketa. Reč je, nesumnjivo, o opasnoj politici stvaranja nestabilnosti na Balkanu. Grčki dnevnik "Katimerini" je detaljno upoznao javnost kada, kako i šta je iz Nemačke slato od naoružanja u Hrvatsku, iz čega prenosimo najznačajnije delove.

- Januara 1991. Traneport je realizovan preko Čehoslovačke i Mađarske u Lepoglavu (Hrvatska). Za obuku su koristili dva nemačka državljanina;

- Jula 1991. U Osijek je dopremljeno 20 nemačkih oruđa nepoznatog tipa;

 - Oktobra 1991. Iz Nemačke su prebačene u Hrvatsku protivtenkovske i protivavionske rakete i 40.000 kompleta uniformi. Nemci su transportovali Hrvatskoj i pehrambene proizvode;

 - Kraj oktobra 1991. Iz Nemačke u luci Zadar istovarene su četiri pokretne radionice, 6 haubica od 155 mm, minobacača 120 mm i 70 protivavionskih raketa tipa "stinger";

 - 9. novembra 1991. Iz Nemačke stiglo je u Karlovac dva transporta sa projektilima "stinger" i noćna odeća za izviđanje;

 - 19. decembra 1991. U luci Rijeka istovareno je 60 oruđa iz Nemačke za potrebe Hrvatske;

 - Decembra 1991. Hrvatska je obezbedila od nemačkih kompanija kupovinu četiri artiljerijske baterije, svaka do šest artiljerijskih oruđa, 202 mm. Prva artiljerijska baterija je isporučena 31.12.1991. dok su preostali predviđeni da se isporuče do kraja 1992. godine. Predviđena je kupovina 4.000 ručnih granata;

 - Januara 1992. Hrvatska je obezbedila od nemačkih snabdevača 100 protivavionskih raketa "stinger", preko švajcarskog Bazela. Transport je obavljen prolaskom vozila kroz Italiju. Zajedno sa raketama kupljene su i velike količine minobacača i kamiona. Takođe, Hrvatska je snabdevena sa 15.000 "kalašnjikova";

 - Marta 1992. Nemačke firme snabdele su za potrebe Hrvatske 90 vozila.

Ubica na zadatku: Ratko Mladić u osvetničkoj misiji
Photo: Stock

 - Aprila 1992. Hrvatska je dobila od nemačkih snabdevača različite vrste naoružanja i municije u vrednosti tri miliona američkih dolara. Sporazum je postignut u Zagrebu 21. i 22. aprila 1992;

 - Nemačka je prodala Hrvatskoj u toku te godine 1.500 vozila;

 - Maja 1992. U trgovini ratnim materijalom, za potrebe Hrvatske i BiH, poslato je:

- rakete "stinger" 1.010 komada;

- "ambrust" 2.000 komada;

- AK 47 100.000 komada i za svaki komad (oružja) 5.000 metaka;

- avionski motori RD-3 za avione MIG, 60 komada;

- protivavionske rakete RPC-7 2.550 komada.

 U velikoj meri materijal se prebacuje preko Italije i odatle brodovima i avionima do njihovog cilja. (R. Ćuk)

***

Naš repoter u dolini Drine: OBRAČUN SA SRBIMA U GORAŽDU (Goražde, 6. septembra)

Noćas je, uprkos kiši, plamteo veliki požar u Goraždu. Njegovi zlokobni odsjaji videli su se daleko. Muslimanski ekstremisti su spalili srpske kuće u Vranjskoj mahali, od predela Glamoč prema vojnoj industriji "Pobjeda" kojoj takođe preti uništenje u vatrenoj stihiji.

- Gore srpske kuće, pa i čitava naselja na desnoj obali Drine, kaže Rade Rističević, komandir jedne od linija odbrane. On pokazuje na predeo ispred goraždanske autobuske stanice, kao i na još uvek čitave mostove preko reke, od kojih dva kontrolišu muslimanske a jedan srpske snage. "Alahove gazije", kako sami sebe nazivaju, srušili su i zapalili goraždansku pravoslavnu crkvu, a miniraju i ravnaju buldožerima pravoslavno groblje... - dodaje Rističević, objašnjavajući da takvi postupci izazivaju revanšizam na drugoj strani... Čovek koji je zajedno sa svojom braćom  učinio da u ovom gradu rat ne izbije, rukovodio je (nacionalno mešovitim) kriznim štabom do izbijanja oružanih sukoba, a sada ogorčeno govori o onima koji su spalili i TES, fabriku delova za pneumatske pištolje.

Srbenda: Dušan Kornjača, monstrum
Photo: ytimg.com

Kroz noć, punu tutnjave oružja, ipak dopire podvriskivanje "Što se ono Drina nina, sišli momci sa planina", uz zakletvu ("a tako mi dina") da će raditi noževi i pištolji. Češće se, u tom smislu, čuju i presude dr Radovanu Karadžiću. Ova faza goraždanske drame počela je, kažu u komandi desne obale Drine, kad je na Londonskoj konferenciji obznanjen vrlo značajan potez dobre volje sa srpske strane o deblokadi Goražda. Srpske jedinice na levoj obali, kaže puškomitraljezac Velibor Stojanović (1941), tokom noći 27. avgusta dobile su naređenje za povlačenje. Na brzinu je izvršeno onesposobljavanje artiljerijskog naoružanja pa je odred Vojske SR BiH od nekoliko stotina ljudi, pod komandom potpukovnika Jovičića, krenuo na sever zajedno sa više od 1.700 nejači, mahom žena i dece. Svedočenja boraca o tom proboju i maršu pod stalnom borbom, spadaju u ratnu stravu. Muslimanske snage su, kažu oni, odmah iskoristile londonski ustupak i nasrnule na kolonu koja se mučno probijala preko Jabučkog sedla, trpeći znatne gubitke. Ipak, najveći deo je stigao u dolinu reke Prače a zatim se preko planinskih vrleti spustio u Rogaticu. Najveći broj boraca je posle, preko Zvornika, opet došao na goraždanski front. "Ja sam u ovom gradu rođen, tu mi je kuća bila, tu su bili grobovi mojih starih. Hoću samo ovde da se borim, a nikoga neću da napadam već samo da branim svoje", kaže Velja.

U komandi srpskih branilaca ne kriju da je londonski potez dr Radovana Karadžića delovao šokantno na njih, na samo zato što ih navodno niko nije predhodno obavestio. Uprkos destabilizovanju fronta, koje su muslimanske snage odmah iskoristile za snažnu ofanzivu, Srbi iz Goražda su uspeli da zadrže pod kontrolom naselje Bare kao i još neke važne položaje na desnoj obali. Ipak, oni stalno obaveštavaju pretpostavljenu komandu o sve agresivnijim napadima muslimanske strane, upozoravajući da je brojčani odnos 10:1 u korist Muslimana. To se objašnjava koncentracijom najvećeg dela boračkog stanovništva sa područja gradova uz Drinu, kao i većeg broja Sandžaklija, uz napomenu da je hrvatska vojska ovamo poslala jednu svoju brigadu sa dubrovačkog fronta.

Samo uz ogromno požrtvovanje boraca, kao i komandanta Dobre Stanišića, muslimanske snage su sprečene da se sa područja Viševice probiju na prostor Kozare. Odatle bi, navodno, lako mogli da ugroze Čajniče, a opkoljavanje ovog malog ali strateški važnog grada, ugrozilo bi živote najmanje pet hiljada nejači, među kojima 4.000 izbeglica. Ipak, to ne bi bila najteža posledica prodora muslimanskih jedinica prema Sandžaku. Komandant Dobro, kome je sin poginuo a kuća zapaljena, kaže da mu borci, bez časa odmora, danima ostaju u rovovima. Prema obaveštajnim podacima, a i opažanjem ovih ljudi, muslimanske snage su navodno dobile tokom protekle nedelje dosta modernog naoružanja i municije. Ovde se ne krije sumnja, a nude se čak i dokazi, da je ta pomoć, naravno, stigla sa konvojima UNPROFOR-a.

Omiljena četnička meta: Sarajevo pod opsadom
Photo: Stock

Grad, poznat po svojim lepotama, sada predstavlja užasnu sliku ljudske destruktivnosti. Goražde je zapravo velika ruševina a samo određeni industrijski objekti su koliko-toliko pošteđeni, jer obe strane polažu pravo na njih. Desna obala može da se sačuva, smatraju u komandi branilaca. To je i suština njihovih apela vladi na Palama. Evo jedne: "Malo nas je u odnosu na muslimansku silu, ali mi se ne povlačimo dok ne uvidite pravi značaj naših napora i ovog grada." Goražde, očito, ostaje poprište o kojem će se, najverovatnije, još slušati. (Radovan Kovačević)

***

BRANIOCI GORAŽDA PRED KONTRAOFANZIVOM

Odluka o deblokadi Goražda, na žalost, nije donela smirivanje situacije na ovom delu ratišta. Taj plemeniti i mirotvorni postupak srpske strane muslimanske jedinice su odmah pokušale da zloupotrebe, nemilosrdno nasrćući na civilno stanovništvo. To je objašnjenje dr Dušana Kornjače, ministra odbrane u Vladi SAO Hercegovine. Da bi se suzbila ofanziva muslimanskih snaga, srpska vojska - smatra on  - moraće da reaguje, i to vrlo brzo. "Tek sad su neki u srpskom rukovodstvu BiH svesni gubitaka koji nam prete", zaključuje dr Kornjača.

***

Konferencija za štampu gradskog stožera HVO u Sarajevu: ULTIMATUM HRVATA MUSLIMANSKIM SNAGAMA

Gradski stožer HVO Sarajevo obelodanio je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da između jedinica Hrvatskog veća odbrane (HVO) i muslimanskih snaga pod komandom Alije Izetbegovića traje otvoreni sukob. U emisiji Radija BiH, koji je pod kontrolom Alije Izetbegovića, uhvaćenoj juče u Beogradu, prenesen je izveštaj sa konferencije za štampu koju je gradski stožer HVO Sarajevo održao na Stupu, u delu Sarajeva pod kontrolom hrvatskih snaga.

Tzv. branilac ognjišta: Srpski paravojnik
Photo: Yves Debay

Prvi čovek sarajevskog HVO-a Velimir Marić obavestio je novinare da je, povodom ponašanja muslimanske strane, glavni stožer Herceg-Bosne iz Mostara prekjuče u devet sati uputio ultimatum oružanim snagama BiH da se u roku od 48 sati povuku sa zaposednutih hrvatskih teritorija. Na pitanje novinara "Šta ako ultimatum ne bude poštovan i da li bi to značilo početak novog rata", čelnik sarajevskog HVO-a je odgovorio da bi to "moglo implicirati sukobom", iako on "očekuje da će se taj problem razrešiti mirnim putem".

Novinari su obavešteni da je uzrok sukoba između HVO-a i muslimanskih snaga u različitim opcijama budućeg uređenja, kako je Marić rekao, "države BiH". On je dodao da je opcija građanske države koju zastupa Alija Izetbegović "neprihvatljiva za hrvatski narod".

Predsednik glavnog stožera HVO Sarajevo Velimir Marić, domaćim i stranim novinarima, prvi put je obelodanio do sada od javnosti skrivenu hronologiju oružanih sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga u Sarajevu. Marić je novinare obavestio da je spremana i njegova likvidacija, ne navodeći ko je to nameravao da učini. Novinari su obavešteni da je za vreme odsustva čelnih ljudi sarajevskog HVO-a celo područje koje kontroliše HVO "bilo zaposednuto od strane oružanih snaga BiH, pod izgovorom da se to radi u sklopu deblokade Sarajeva".

"U ratnim dejstvima tom prilikom poginulo je šest pripadnika HVO, i 60 kuća hrvatskih građana je razoreno", naveo je Marić dodajući da su pripadnici vojne policije muslimanskih snaga "izvršili veliku plenidbu imovine koja je odvezena u pet velikih kamiona i 20 automobila".

***

Humanitarni radnik: Kapetan Dragan
Photo: Stock
Beograđani fondu "Kapetana Dragana": MASOVNA POMOĆ RANJENICIMA

"Naši ranjenici koji se leče u Kliničkom centru su u izuzetno teškom položaju. Već 76 dana nisu okusili meso, nemaju posteljinu i pidžame. Svi koji bi mogli da im pomognu trebalo bi da dođu u Fond".

Ovaj apel koji je Kapetan Dragan juče uputio preko radio talasa bio je dovoljan da za samo nekoliko sati prostorije na trinaestom spratu palate "Beograd" budu i bukvalno zatrpane najrazličitijim namirnicama i stvarima.

Samo u toku jučerašnjeg dana sakupljeno je 3000 ćebadi, dve tone hrane, lekova u vrednosti 10.000 maraka, 1000 pakli cigareta i dosta novčanih priloga u dinarima i devizama. Za godinu dana koliko postoji, Fond "Kapetana Dragana" je pomogao hiljadama ranjenika. U njegovim prostorijama se nalazi verovatno najveća arhiva sa podacima o poginulim i ranjenim borcima. - Sada pomažemo ranjenicima u Kliničkom centru, a sličnu akciju ćemo organizovati i za naše borce koji se leče u drugim ustanovama, kaže kapetan Dragan. (J. C.)

***

KIŠA ĆE DONETI STRUJU KRAJINAMA

U Republici Srpska Krajina kiša nije pala 73 dana, pa su hidroelektrane stale, čime su uvedene velike redukcije. Zbog toga je u teškoj situaciji i banjalučka krajina gde imaju struju po dva sata, ali svaka četiri dana, dok mi imamo struju po dva sata dnevno, kaže nam Đorđe Bjegović, ministar za energetiku u Vladi Republike Srpska Krajina. Očekujemo da će prve kiše smanjiti redukcije. Kada bude više struje snabdevaćemo i Bosansko Grahovo, Drvar, Petrovac, Glamoč i druge delove, a Banija i Kordun sada dele sudbinu Banjaluke. Izgradnja veza je prioritet, pravce ne možemo pominjati, pa očekujemo da će tada biti i bolje snabdevanje. Struja će stići u zapadnu Slavoniju kada se reši problem Korduna i Banije. Krajem oktobra završićemo povezivanje istočne Slavonije i zapadnog Srema sa elektroenergetskim sistemom Srbije. Tamo je sada snabdevanje relativno dobro. Tada ćemo rešiti i probleme na prenosnoj mreži i trafostanicu, pa će industrijski pogoni u Borovu i Vukovaru imati struju.

Srpsko ludilo: U slavu krvi i genocida
Photo: EPA
Baranja se sada snabdeva iz sistema Srbije, uz određene redukcije. Ako potraje mir, a nadam se da hoće, uz više kiše i elektroenergetskih veza, u kninskom delu Republike biće viškova struje, čime će biti struje i za druge, kaže ministar, pozivajući UNPROFOR da se angažuje oko povezivanja nekadašnjeg jugoslovenskog elektroenrgetskog sistema. U snabdevanju strujom prednost imaju šećerane a u raspodeli derivata u prvom planu su kukuruz i setva. Prvi put smo uveli i benzinske bonove a da li će to biti 20, 25 ili 30 litara zavisi od bilansa. Uglja će biti za naše potrebe, dodaje, pa će po svoj prilici, uz dovoljno struje i zima biti prebrođena.

* Nastavak feljtona u sredu 12. oktobra