U boj, ustani Srbine moj!

image

Mada je od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije prošlo već petnaest godina, njegove razorne posledice osećamo i danas. Mržnja koju je Miloševićev režim prosuo po Hrvatskoj i Bosni mitingovanjem i navodno spontanim ustankom, brzo se pretvorila u strašan obračun sa svima koji nisu podržavali stvaranje Velike Srbije. Iza užasnih prizora rata, ostalo je na hiljade video zapisa koji govore o najstrašnijim danima, kad se slavio zločin, a ubice nazivale herojima. Vođena idejom da se ništa ne sme zaboraviti, redakcija e-novina pokreće video-serijal u kojem ćemo, slikom i rečju, podsećati na učesnike u nezapamćenom zločinačkom poduhvatu

Ubijanje rečima: Ilija Guzina, Karadžićeva novinarska krpa

ILIJA GUZINA O MOBILIZACIJI I ZETRI U PLAMENU: Nekadašnji novinar TV Sarajevo odmah na početku rata postao je urednik TV Pale, a docnije prvi glavni urednik RTRS. Postavio je najniže četnolike standarde izveštavanja po kojima je, zajedno s Ristom Đogom, ušao u zločinačku legendu. Umro je 1997. i sahranjen u Fojnici kod Gacka. Osmog maja 1993. za beogradsku „Dugu“, Ilija Guzina je izjavio: „Nisam valjda lud da ja nekom sugerišem da potpiše Vensov plan, pa da me ubiju na Palama.Tamo su ljudi navikli na umiranje i njima je smrt normalan čin kojeg se ne boje. Oni su nam rekli da će ubijati one koji ih budu terali da potpišu. Nije to krvožednost, nego opredjeljenje da se ide do kraja. U Prijedoru su samo u ovom vijeku bila dva ili tri genocida nad Srbima. Dobro, Srbi su sada vratili za sve i naplatili se na muslimanskim civilima“.

 

U BOJ, USTANI SRBINE MOJ: Krajem 1991. u beogradskoj Hali sportova održan je koncert „Hit godine“ u zajedničkoj organizaciji RTB/Radio 202. Nacionalna histerija koja je tada bila na vrhuncu, eksplodirala je u času kad su se na bini našli Vladimir Savčić – Čobi, Rade Vučković, Zoran Kalezić i braća Bajić. Obratite pažnju na poremećenu publiku u času kad čuje bolne stihove „U boj, ustani Srbine moj, ne idi nikud sa ognjišta svog, Srbina čuva slava i Bog!“. Pravoslavni folk horror sa elementima koračnice!

POZIV MUSLIMANIMA IZ GORAŽDA, PREĐITE KOD NAS, NEĆEMO VAM NIŠTA: Dragan Božanić je prijeratni urednik na TV Sarajevo. Na Pale je pobjegao 1992. godine i priključio se Karadžićevoj propagandnoj mašineriji. Nakon rata, kao da se ništa nije desilo, kao da nije bio politički istomišljenik i bliski saradnik krvoloka Radovana Karadžića – Božanić je započeo diplomatsku karijeru. Nakon što je SAD odbila njegovo postavljenje za ambasadora BiH u toj zemlji, Božanić se ipak snašao: bio je ambasador BiH u Južnoafričkoj Republici, a oktobra 2004. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je glasovima Borislava Paravca i Dragana Čovića izglasalo da Dragan Božanić bude ambasador BiH pri Vijeću Evrope za regionalnu saradnju (imenovanju Božanića na ovu funkciju protivio se Sulejman Tihić). Tamo je i danas. Pri Vijeću Evrope.

DUBROVAČKA REPUBLIKA U SASTAVU MILOŠEVIĆEVE JUGOSLAVIJEPODRŠKA NOVAKA KILIBARDE I DUŠANA MIHAJLOVIĆA: Izveštaj Radio Televizije Beograd iz oktobra 1991. o senzacionalnom planu da se Dubrovnik proglasi Republikom koja će ostati u Jugoslaviji. Obratite pažnju na podršku političkih stranaka iz Srbije i Crne Gore koje „pozdravljaju ovu ideju“.

DUBROVČANI SAMI SEBE NAPADAJU AKTIVIRAJUĆI MINE PO STRADUNU: Uniformisano lice JNA pod dejstvom nepoznatih droga otkriva da „nekoliko komada maltera po ulici“ ne dokazuju da vojska puca na grad. Naprotiv, objašnjava on - građani Dubrovnika sami sebe miniraju! Oduševljeni reporter TV Crna Gora sija od sreće – tvrdeći da je sve što je HTV prikazala bilo „smiješno i tužno“. Neprejebivo!

* Nastavak serijala u ponedeljak 8. avgusta