Ne priznajemo granice kontinenata!

image

Mada je od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije prošlo već petnaest godina, njegove razorne posledice osećamo i danas. Mržnja koju je Miloševićev režim prosuo po Hrvatskoj i Bosni mitingovanjem i navodno spontanim ustankom, brzo se pretvorila u strašan obračun sa svima koji nisu podržavali stvaranje Velike Srbije. Iza užasnih prizora rata, ostalo je na hiljade video zapisa koji govore o najstrašnijim danima, kad se slavio zločin, a ubice nazivale herojima. Vođena idejom da se ništa ne sme zaboraviti, redakcija e-novina pokreće video-serijal u kojem ćemo, slikom i rečju, podsećati na učesnike u nezapamćenom zločinačkom poduhvatu

Photo: Stock

KURDI BRANE DUBROVNIK: Video-zapis sa dubrovačkog ratišta u jesen 1991, sa neizbežnom Milijanom Baletić u glavnoj ulozi. Pljačka aerodroma u Ćilipima. Vesele patriotske ispovesti generala, pukovnika i vojnika. U jednom od kadrova uhićena je Vesna Jugović, danas Vesna da Vinči, vlasnica kompanije Miss Yu. Pa onda opet Milijana Baletić. Pa crnogorski rezervisti.

 

PUKOVNIKA NEMA KO DA LEČI: Izvesni Bogoljub Popović koji se u ovom video zapisu predstavlja kao „pukovnik“, 16.6.1990 obraća se publici u ime Srpske demokratske stranke. Poremećeni Popović, nakon što je izjavio da SDS „ne priznaje republičke granice“, ušao je u antologiju svetske lobotomije rečenicom da SDS „ne priznaje granice kontinenata“. Srbi su mu frenetično aplaudirali.

NAJZAPADNIJA PETKOVA SRPSKA DRŽAVA: Petko Koprivica, ratni dopisnik iz „najzapadnije srpske države“, tzv. Republike Srpske Krajine, u dva priloga za RTS nadahnuto izveštava o „demokratskim izborima“ na kojima je pobedio Milan Martić. Petko citira Martića i njegove planove: da se ujedine sve srpske zemlje u jednu državu, da se obnovi i unapredi privreda, da se pojača odbrana – nadrealno! Kad je skinuo RTS-uniformu, vratio se u Vrbas i zaposlio se u „Politici“ gde mu je sektor „poljoprivreda sa zdravom hranom u fokusu“, o čemu govore naslovi njegovih tekstova: Evropa čisti bački kanal, Hrana u senci pesticida, Smotra srpske kuhinje u srcu Šumadije. Petko je februara 2010. postao dobitnik specijalne godišnje nagrade „Dimitrije Frušić“, koju dodeljuje Društvo novinara Vojvodine. Njemu je ovo priznanje pripalo za seriju reportaža objavljenih tokom 2009. u „Politici“, kao i za dokumentarnu televizijsku seriju „Putujući Crnom Gorom“, emitovanu na TV „Bačka“. Uočite majstora na delu!

ŠAGOLJ, LEGENDA U VITEZU: Prvi nastavak ovog video-serijala izgledao bi glupo bez TV Legende po imenu Smiljko Šagolj. Ovaj video uradak iz minirane tvornice oružja u Vitezu je neprocenjiva oda pomračenja uma. Tko ne eksplodira, može da vidi i čuje Tihomira Blaškića! Priceless!

* Nastavak serijala u sredu 3. avgusta