Četnički biznis: 50.000 šubara za Krajinu!

image

Godinama su, očigledno s razlogom, vlasti Srbije odbijale da Haškom Tribunalu dostave transkripte sa sednica Vrhovnog saveta odbrane na kojima se, otvoreno, govorilo o vođenju rata na teritorijama Hrvatske i Bosne; konačno, tokom suđenja Momčilu Perišiću, ovi transkripti otvoreni su pred sudom u Hagu. Zahvaljujući agenciji „Sense“ u prilici smo da čitaocima e-novina predstavimo sve transkripte koji osim dokumentarne vrednosti imaju još veći značaj – jer otkrivaju sve manipulacije i političke ambicije Miloševićevog režima iz jednog od najstrašnijih poglavlja novije istorije

Trgovac šubarama: Mile Paspalj, krajiški biznismen u dilu sa popom Đujićem
Photo: Stock
STENOGRAFSKE BELEŠKE SA SEDNICE VRHOVNOG SAVETA ODBRANE, ODRŽANE 12.3.1993.

DOBRICA ĆOSIĆ: Ima tu jedna teška pozicija - to je pomoć Krajinama. Tu je i rat, a tu je i narod. Slobodan je u pravu. Imamo li nekakvu kontrolu nad upotrebom sredstava?

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Sa tim raspolaže njihova Vlada. Mi hapsimo i naše ministre; nadam se da će i oni tamo neke stvari da raščiste.

ŽIVOTA PANIĆ: Evo jedan podatak: doneli su odluku da kupe 50 hiljada šubara. Onaj ko neće da stavi šubaru na glavu, mora da ide od njih.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: To je prosto neverovatno, ali proverićemo. Koja je krajina donela tu odulku?

ŽIVOTA PANIĆ: Republika Srpska Krajina - Zečević, Paspalj…

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Oni su idioti, hoće da liče na četnike.

PAVLE BULATOVIĆ: Paspalj je pola vremena za pregovaranje u Njujorku utrošio na konsultacije i otvaranje trgovačkih veza za kupovinu 15 hiljada šubara.

DOBRICA ĆOSIĆ: Sa Đujićem je razgovarao.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Neka se nose u...!

DOBRICA ĆOSIĆ: Da, ali ako neko naruči šubare, to neko mora da kontroliše ko može da da pare.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Tu ste u pravu, to mora da se vidi. Međutim, najveći deo pomoći koju mi šaljemo je hrana.

* Nastavak feljtona u ponedeljak 20. juna