Najvažnije je da se ne prolije srpska krv

image

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 19. juna 1992. godine

PODRŠKA PATRIJARHA PAVLA ĆOSIĆU
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i vladike: Irinej (Bulović), episkop bački Danilo, episkop budimski, i Stefan, episkop žički, kao i Dragan Dragojlović, ministra vera u vladi Srbije, posetili su juče u Palati federacije prvog predsednika SR Jugoslavije akademika Dobricu Ćosića. Kao i drugi razgovori koje predsednik Ćosić vodi ovih dana, susret je protekao bez prisustva štampe, ali su posle toga episkopi Danilo i Irinej i ministar Dragojlović rekli novinarima da je reč o prvoj protokolarnoj poseti u toku koje su predstavnici crkve "izrazili g. Ćosiću najlepše želje za uspeh na dužnosti predsednika".

- Posle njegove pristupne besede u Skupštini, mi verujemo da g. Ćosić ima moć ne samo kao pisac nego i kao čovek dobre volje da svoja obećanja i ostvari. Nadamo se, rekao je novinarima vladika Danilo, da će tu dobru volju da prihvate i drugi, jer on ne može sam promeniti stanje, ali je jako važno da je počeo promene ka boljem. I Njegova svetost gospodin Pavle daje blagoslov i podršku, pošto se nada da će predsednik svoju pristupnu besedu da ostvari.

- Integralna moralna ličnost novog predsednika dobro je poznata našoj i svetskoj javnosti i iz njegovih književnih dela i iz njegovog delanja u decenijama totalitarnog Brozovog režima, zatim iz ovih decenija velikih previranja i postupnog, ali veoma bolnog vraćanja sabornom duhu na ovim našim prostorima, rekao je vladika Irinej (Bulović). Mi se nadamo da će ta mostograditeljska misija novog predsednika, spremnost na dijalog i saradnju sa svim dobronamernima, biti veoma važan korak napred u našem današnjem istorijskom trenutku.

Episkop bački je rekao da moralni integritet i autoritet novog predsednika u svetu mogu doprineti da se oslobodimo klevete da smo "poslednji bastion mrtvog boljševizma" i da će snage koje deluju protiv nas morati "da traže drugi alibi za svoj negativan stav prema srpskom narodu i državi".

Po našem poznavanju ličnosti i delatnosti g. Ćosića, smatramo da njegove reči izgovorene u Skupštini u punoj meri izražavaju njegovu savest i njegovo biće i da će on, koliko bude znao i umeo, da ostane dosledan u svojoj zakletvi, napomenuo je Irinej Bulović, dodajući da u SPC veruju da je na izmaku "vreme tragičnog unutrašnjeg raskola i neprekidnog duhovnog građanskog rata u našem narodu". Najzad, i ministar Dragojlović je istakao da je vrlo zadovoljan nastojanjem novog predsednika da ostvari punu saradnju sa svim ljudima dobre volje. Predstavnici crkve su, inače, na pitanje novinara odgovorili da u njihovom jednočasovnom razgovoru sa predsednikom Ćosićem "o Memorandumu SPC nije bilo govora".

O poruci koju je patrijarh Pavle uputio Milanu Paniću, kao jednom od kandidata za saveznog premijera, rečeno je da "nije poruka političke prirode", niti je u crkvi neko ovlašćen da utiče na političke odluke. Poruka g. Paniću, objasnio je vladika Irinej, "poruka je duhovne brige i moralne podrške jednom verniku i dobrom hrišćaninu".

Radovane, da ti kažem, Dobrica je i integralan i moralan: Patrijarh Pavle, ćosićolog
Photo: Stock
A na direktno pitanje da li u vrhu crkve smatraju opravdanim zamerke da ona želi da utiče na donošenje konkretnih političkih odluka, episkop bački je odgovorio da ova, kao ni druge crkve, ne može da se bavi politikom u smislu konkretne vlasti i konkretnih opredeljivanja. Ali crkva u isto vreme, u ime neprekidne brige za opšte dobro, ima pravo izvesnog ukazivanja na perspektive i na dimenzije koje možda i najpromišljeniji političari ne vide.

Irinej Bulović je, s tim u vezi, rekao da ni Memorandum nije prevashodno, čak nije uopšte, politički tekst, niti crkva daje "političke recepte". Ali može iz svoje perspektive da ukaže na puteve koji su duhovno zdravi i od opšte su koristi.

Naša je velika radost i zadovoljstvo što mislimo da će i u ličnosti novog predsednika crkvi biti omogućeno da bude organski prisutna i delatna u narodu. Retko koja druga ličnost bi imala sve one potrebe moralne, pa i druge predispozicije za izlazak iz ovog teškog stanja, kao što ih ima "pomirujuća i umirujuća ličnost novog predsednika", rekao je na kraju dr Irinej Bulović. (Branislav Radivojša)

***

GRAĐANSKI RAT, A NE AGRESIJA SRBIJE
Predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević uputio je danas pismo konferenciji islamskih zemalja, koja se održava u Istambulu, u kojem, između ostalog, stoji: "Srbi i Muslimani su braća. Njihov međusobni sukob u interesu je samo njihovih neprijatelja. I neprijatelja Srba i neprijatelja Muslimana. Politika koju Srbija vodi prema Bosni i Hercegovini je politika podrške u uspostavljanju mira. Pre nego što su izbili sukobi saopštili smo da ćemo unapred podržati i poštovati svaki sporazum tri naroda u Bosni i Hercegovini. Nemojte verovati onima koji danas sa vama sede kao vaši gosti, da vole vas samo zato što mrze nas.

Neka niko ne ohrabruje ekstremizam jedne strane, jer on izaziva to isto na drugoj, i neka svi pomognemo da se svaki ekstremizam likvidira da bismo pomogli mir. Dođite da obiđete desetine hiljada Muslimana izbeglica iz Bosne i Hercegovine - muškaraca, žena, dece, staraca, koji su u Srbiji primljeni kao braća u nevolji.

Ko kaže da smo agresori završiće u hladnjači: Slobodan Milošević, faktor mira
Photo: Stock
U Bosni je građanski rat, a ne agresija Srbije. U tom ratu nijedna strana nije nevina. Nevino je samo civilno stanovništvo, i muslimansko, i srpsko, i hrvatsko. Takvi ratovi nemaju pobednike, već samo žrtve. Potrebna je saradnja svih da se on zaustavi, a ne nepoštene optužbe u interesu, danas jedne, a sutra druge strane, koje samo ohrabruju ekstremizam i sve one kojima nije stalo do mira i pregovora, već do rata i nasilja.

Šaljem vam ovo pismo u ime dobre volje građana Srbije i srpskog naroda, u želji da pomognemo svom svojom snagom da se tragični rat u Bosni i Hercegovini okonča. Pozivam vas da pošaljete svoje delegacije u Srbiju da se same uvere u našu istinsku želju da budemo prijatelji, a ne neprijatelji", kaže se u pismu prdsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića konferenciji islamskih zemalja u Istanbulu, dostavljenom Tanjugu.

***

DO REŠENJA KRIZE SAMO DOGOVOROM TRI NARODA (Ujedinjene nacije, 18. juna):
Uspostavljanje trajnog primirja u Bosni i Hercegovini, nastavak konferencije predstavnika tri konstitutivna naroda u toj republici o budućem zajedničkom životu i rešenje jugoslovenske krize jesu ciljevi srpske politike u ovom trenutku koji se podudaraju sa ciljevima Ujedinjenih nacija. To je naglasio ministar inostranih poslova Srbije Vladislav Jovanović u razgovoru sa dopisnicima iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku koji je, mimo očekivanja, potrajao 60 minuta. U toku svoje posete Njujorku, u poslednja četiri dana, Jovanović je razgovarao sa ovdašnjim diplomatama, predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti, kao i vodećim funkcionerima svetske organizacije, uključujući generalnog sekretara Butrosa Galija.

Najveći broj pitanja odnosio se na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i stav Saveta bezbednosti po kome je Srbija gotovo isključivi krivac za rat u toj republici, što je dovelo do usvajanja oštrih sankcija protiv Srbije i Crne Gore.

- Svaki od učesnika sukoba u Bosni i Hercegovini snosi svoj deo krivice, naglasio je Jovanović. On je upozorio da se ne sme zanemariti osnovna činjenica da je rat počeo posle preuranjenog priznavanja Bosne i Hercegovine, odnosno prekida pregovora o rešenju krize do čijeg se rezultata moglo doći samo konsenzusom sva tri konstitutivna naroda.

Jovanović je, međutim, demantovao svako učešće srpske vojske u sadašnjim sukobima u BiH, napominjući da je bosanska strana, preko Alije Izetbegovića, minirala sve dogovore oko povlačenja jugoslovenske armije iz BiH.

Sadašnjoj ratnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, smatra Jovanović, znatno doprinosi i vojni sporazum po kome Izetbegovićeva vlada pokušava da legalizuje prisustvo hrvatske vojske u Republici čiji je predsednik, a ono je očito pre svega u zapadnoj Hercegovini, gde je u opticaju čak i hrvatska valuta. Očigledno je, rekao je Jovanović, da se radi o savezu uperenom protiv bosanskih Srba, pa otuda i njihovo pravo da se brane.

Više pitanja se odnosilo na unutrašnje prilike u Srbiji i zahteve opozicije i jednog dela građana da predsenik Slobodan Milošević podnese ostavku.
- Takvi zahtevi su u praksi demokratskih država, rekao je Jovanović. Milošević je za predsednika izabran ogromnom većinom glasova i još uvek uživa podršku većine srpskog naroda, a u praksi demokratija nije da se sudbina državne politike rešava na ulici. Uostalom, izborne provere u Srbiji su česte, što sve pruža šansu za demokratski izbor za koji smo se opredelili.

Jovanović nije direktno odgovorio na pitanje da li se Srbija zalaže za sankcije protiv Hrvatske, pošto se u izveštajima Ujedinjenih nacija sve češće pominje umešanost Zagreba u rat u Bosni i Hercegovini. On je još jednom potvrdio činjenicu hrvatskog vojnog prisustva u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da su sankcije izrečene protiv Srbije i teške i nepravedne.

Albanci na Kosovu su presrećni: Vladislav Jovanović, čudo od ministra
Photo: FoNet/ Dragan Antonić
Problemi na Kosovu takođe su, u pitanjima novinara, predstavljeni kao ključni za prevazilaženje sveukupne jugoslovenske krize. Jovanović je naglasio da se tu radi o čisto unutrašnjem problemu Srbije koji je ona spremna da reši na najbolji mogući način ali za tako nešto, zasad, ne postoji volja albanskog vođstva na Kosovu.

Kosovo je uvek bilo sprpsko, tamo je kolevka srpske kulture i istorije, rekao je Jovanović, u toj srpskoj pokrajini albanska manjina uživa po Ustavu sva prava, veća nego ijedna druga manjina u Evropi, ali zahtevi albanskih rukovodilaca za otcepljenjem i formiranjem sopstvene republike ne mogu biti prihvaćeni.

Upitan da li strahuje da bi kosovski problem mogao izazvati opšti rat na Balkanu, Jovanović je odgovorio negativno zaključujući da se svi problemi mogu rešiti ako postoji dobra volja svih učesnika u njihovom rešavanju.

Jovanović je danas razgovarao sa više ambasadora zemalja članica Saveta bezbednosti, upoznajući ih sa aktuelnom jugoslovenskom situacijom, posle formiranja zajedničke države Srba i Crnogoraca i naroda koji žive na prostoru te dve republike. U tim razgovorima sa interesovanjem i odobravanjem primljena je jugoslovenska spremnost da se sukob u Bosni i Hercegovini reši pregovorima tri konstitutivna naroda, i da se prethodno, po svaku cenu i hitno, postigne prekid vatre i uspostavi trajni mir.

Šef diplomatije Srbije sastao se i sa Sajrusom Vensom, i tom prilikom naglašena je potreba rešavanja jugoslovenske krize putem pregovora, odnosno kroz mehanizam koji su uspostavili Evropska zajednica i Ujedinjene nacije, uz naglasak Vensa da se u tom procesu "konkretni potezi očekuju pre svega od Beograda".

***

KAKO POBEDITI OSEĆAJ PORAZA
"U svesti srpskog naroda u ovom trenutku preovladava osećaj gorčine, nepravde i poraza" - rekla je prof. dr Smilja Avramov na početku četvrtog dana savetovanja pod nazivom "Srpski narod na početku novog doba" koje se održava u SANU. Iako je kasnije, u usputnim objašnjenjima u holu ispred dvorane, ustvrdila da sebe ne doživljava kao pesimistu, reč "poraz" je ono što je juče najjače odjeknulo u ušima prisutnih akademika i naučnika.

U analizi uzroka koji su doveli do ovih osećanja, profesorka Avramov je kao ključni navela raspad sovjetske imperije, ujedinjenje Nemačke, novi svetski poredak u kome Amerika ostaje centralna i jedina sila. "Magnitude tih potresa, koji su počeli sastankom Buša i Gorbačova na Malti, nisu nas mogle zaobići".

U tom sklopu Smilja Avramov smatra da su iračka i jugoslovenska kriza i rešenja ponuđena njima izvanredna prilika SAD da postavi nova posthladnoratovska pravila ponašanja.

Magnitude će nam doći glave: Smilja Avramov, uskok kulture i nauke
Photo: Stock
"Secesija, tipično boljševička kategorija koju svi zakoni modernih evropskih država najoštrije kažnjavaju u slučaju Jugoslavije je podržana. Zbog toga će jugoslovenska ktiza ući u anale kao patologija politike."

Podsećajući da je "u Hagu nekoliko meseci činjen pokušaj da se srpskom narodu oduzme istorija, kontinuitet i biće", profesorka Avramov je insistirala na interesu da se kontinuitet obezbedi bez obzira da li se ta tvorevina danas zvala Jugoslavijom ili sutra savezom srpskih država. "Vojničko junaštvo moramo zameniti kulturnim i naučnim. Samo na pragmatičnom terenu, efikasni, možemo naći rešenje. Pouka koju možemo izvesti je da politika mora biti trezvena i realistična", zaključila je Smilja Avramov.

"Zapad je zakon života" podsetio je akademik Milorad Ekmečić na reči Jovana Skerlića. "To je najsurovija kvalifikacija iskazana na Balkanu. Ili ćemo priznati pravila Zapada kao Japanci, ili nestati kao američki crvenokošci". Ekmečić upozorava da Skerlićev Zapad - francuska volterijanska Evropa - više ne postoji. Sadašnji Zapad je trijumf katoličke varijante civilnog društva - demohrišćanske ideje koja vlada decenijama u Austriji, Nemačkoj i Italiji. To je ono što Kraksi naziva "demokratija bez alternative".

"Takav klerikalni koncept pobedio je na izborima u Sloveniji i Hrvatskoj. Srbija je od korpusa dobila fenomen "partičnosti": pojava da se politička partija doživljava kao nova otadžbina. Pitajući se da li se demokratija može izvoziti, Ekmečić se založio da je moramo sami stvoriti na vlastitim dobrim tradicijama uzimajući od Evrope najbolja rešenja. Analizirajući ideju srednje Evrope i mesto Srbije u njoj, Zoran Konstantinović je zaključio da ideje poput one o obnovi Habsburške monarhije, ili nešto mekšeg rešenja - pentagonale - nemaju šansi za opstanak.

"Srednja Evropa postoji i mi smo urasli u taj prostor. U gnevu i očaju mnogi se zalažu da okrenemo leđa Evropi, izolujemo se i udaljimo od nje. Stvar naše mudrosti je da upravo u ovom trebnutku pronađemo puteve ka toj središnjoj tački kontinenta" - rekao je Konstantinović.

Po rečima Đura Kovačevića na kraju 20. veka Srbi su ponovo suočeni sa sudbinskim pitanjem, ali sada teritorijalno razbijeni i moralno načeti.
"Jugoslaviju smo izgubili svojom krivicom" - rekao je Kovačević, uz tvrdnju da smo "vođeni ljudima koji su koristeći razočarenje Srba Jugoslavijom doveli do nečeg mnogo goreg".

Kovačević smatra da je u Srbiji pobedio neoromantizam i pogrešna ideja da će "lokalni raspored snaga biti presudan, zaboravljajući da je ovaj teren isuviše važan za Evropu." Po Kovačeviću, izlaz je u miru i u raskidu sa prevratničkim duhom. "Patriotski zanos ne može da prekrije činjenicu istorijskog neuspeha" - zaključio je Kovačević.

"Alah neće izmeniti ništa u sudbini jednog naroda dok on sam sebe ne izmeni" - citirao je na arapskom Darko Tanasković 13. suru Kurana pokušavajući da razjasni srpsko-muslimanski odnos u ovom trenutku. On je upozorio na egzodus koji se nadvio nad dva milona Srba u Bosni nudeći analizu uzroka koji do njega dovode. "Srbi su izgubili identitet bez jasnih predstava o sebi a samim tim i o drugima."

Odgovor na "obnovu islama" - koji je uprkos svim prividima veliki pokret vraćanja unazad - ne smeju biti nikakva krstaška okupljanja, niti teza da muslimane valja prizvati pameti i veri pradedova. Muslimani nisu Srbi i s tim se valja pomiriti. Po Tanaskoviću, odgovor je u demokratiji i vraćanju neprolaznim polazištima duhovnog i narodnog bića Srba.

Analizirajući moguće puteve izlaska iz krize akademik Mihajlo Marković je naglasio da se u klasični liberalizam ne možemo vratiti - jer ga je zbog manjka socijalne pravde odbacio i Zapad - i upozorio da bi bio i anahronizam vratiti se državi sa crkvom u središtu. "Moramo sačuvati sebe i istovremeno se integrisati u svet" - rekao je Marković navodeći primer Japana.

Podsećajući na ogromno samopouzdanje srpskog naroda, Marković je primetio da u ovom trenutku postoje oni "koji bi da se predaju i daju glavu vođe i oni koji su spremni da ostanu uspravni i da se bore". Problem srpskog naroda je što ponekad strada više nego što je potrebno. "Snažnu moralnu žicu moramo oplemeniti znanjem, ostati hrabri, ali bez bahatosti ispoljiti smisao za realnost" rekao je Marković.

Posle izlaganja Markoviću su odmah replicirali Žarko Vidaković i Predrag Palavestra. Vidaković mu je prigovorio da "brani socijalizam" koji je u Beogradu stigao na tenkovima Crvene armije i da ne razume pravoslavlje kada govori o opasnosti povratka crkve. Akademik Palavestra zamerio je zbog negiranja vrednosti liberalizma. "Između Evrope koja nas neće i islama koji nas razdire, izlaz je jedino u vertikali. Ako Marković isključuje liberalizam, onda ne znam o kojoj je vertikali reč - o onoj nagore ili nadole" upitao je Palavestra.

Ni Zapad nije više ono što nikad nije bio: Milorad Ekmečić, zapadnjak
PHOTO: Stock
Odgovarajući na primedbe, akademik Markoviće je rekao da smatra da crkva ne sme da preuzima političke uloge, jer to nosi opasnost od klerikalizma. Na Palavestrinu primedbu odgovorio je tezom da je liberalizam na Zapadu iscrpljen još u recesijama dvadesetih i tridesetih godina i da je zamenjen socijaldemokratijom.

Veselin Đuretić je tvrdnji Đura Kovačevića, po kojoj je u Srbiji pobedio neoromantizam, prigovorio da nije tačna i da je reč o "obnavljanju identiteta naroda koji je decenijama bio razbijen i potisnut". (N. Ćurčić)

***

DA LI ĆE SRBA UOPŠTE BITI
Ovih dana u Srpskoj akademiji nauka mnoge umne glave pokušavaju da predoče šta srpski narod valja da čini na početku novog doba. Bogoljub Stojanović, u raspravi o demografiji, dramatično je upitao: da li će Srba uopšte biti na kraju ovog doba? Upozorio je da je to pitanje pre svih pitanja, jer je ugrožen opstanak Srba, najpre zbog pada nataliteta. Broj novorođenih, rekao je, nije dovoljan ni za prosto obnavljanje naroda. Ako se nastavi dosadašnji trend, u narednih dvadeset do četrdeset godina stanovništvo će biti smanjeno za trećinu. Po njegovom mišljenju, mere za podsticanje rađanja nisu dovoljne, već su neophodne odgovarajuće ekonomske i socijalne mere društva. Sadašnja situacija, podvukao je, vodi samo daljem snižavanju nataliteta.

I akademik Miloš Macura naglasio je da rešenje za "belu kugu" treba tražiti u promeni populacione i razvojne politike. Za njega je ključno: rehabilitacija i podsticanje rađanja tamo gde je natalitet izrazito smanjen, s druge strane, kontrola rađanja na područjima s ogromnim naraštajem (Kosovo).

Ističući da je ukupan demografski trend srpskog naroda nepovoljan, da mu nema premca u svetu, Macura je ukazao na nekoliko glavnih problema koji su tome pogodovali. Po njegovim rečima, secesija u Jugoslaviji imala je negativne demografske efekte. Uz to, sličnu težinu ima nepovoljan i "usitnjen" razmeštaj Srba na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ali i vekovni problem migracije i asimilacije. Svoj uticaj imale su i ekonomske i socijalne prilike, kao i nedovoljno rađanje. Ukazao je i na "genocidno manipulisanje" - u smislu manipulacije smrtnošću, migracijama, natalitetom, etničkim i verskim promenama. Udeo Srba u stanovništvu Srbije, napomenuo je Macura, u budućnosti stalno će se smanjivati, pa je, s tim u vezi, upitao i "da li se radi o sindromu demografske neotpornosti Srba?"

Photo: facebook
Demografska slika Srbije može se jasnije sagledati ako se imaju u vidu egzaktni podaci. Primera radi, između dva popisa, kako se čulo, u Vojvodini je broj stanovnika smanjen za 23 hiljade, na Kosovu je povećan za 370 hiljada, dok je u središnjoj Srbiji broj žitelja uvećan za 52 hiljade ljudi. (V. Vujić)

***

Panić: VOJSKA NE TREBA DA SE MEŠA U POLITIKU
Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković - kako je Tanjug juče nezvanično saznao u krugovima Demokratskog pokreta Srbije (DEPOS) i SPO - prilikom nedavnog susreta upoznao je načelnika Generalštaba Vojske SR Jugoslavije general-pukovnika Životu Panića sa stavom svoje stranke da je "ključ krize u Srbiji u okruglom stolu" predstavnika Demokratskog pokreta Srbije i vladajuće Socijalističke partije.

Detalje i utiske o ovom susretu, koji je, kako se saznaje, upriličen na poziv generala Panića, Drašković je, prema Tanjugovim izvorima, preneo Savetu Demokratskog pokreta Srbije.

Prema dostupnim informacijama, Drašković je izvestio DEPOS da general Panić podržava otvaranje dijaloga na političkoj sceni, uz posredovanje predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića. Drašković je, međutim, saznaje se, Paniću izneo stav da ključ za krizu treba tražiti najpre u Srbiji i da, po mišljenju lidera SPO, izlaza nema bez ostavke predsednika Republike i vlade i raspuštanja republičke Skupštine.

General Panić je, prema Tanjugovim izvorima, preneo Draškoviću stav vojnog vrha i njegov lično da vojska ne treba da se meša u politiku i da ona nije ta koja će donositi političke odluke. Prema nezvaničnim izvorima, načelnik Generalštaba izrazio je želju da se susretne i razgovara i sa širim krugom ljudi iz Saveta DEPOS-a i nagovestio da će im za koji dan uputiti i poziv.

Vojska će nam pomoći da pokrenemo dijalog: Vuk Drašković, opozicionar
Photo: EPA/Saša Stanković
***

NAJVAŽNIJE JE DA SE SRBI NE SUKOBE MEĐUSOBNO
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, primio je juče delegaciju studenata Beogradskog univerziteta. U ovom razgovoru učestvovali su i članovi Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve episkopi zagrebačko-ljubljanski, gospodin Pavle, budimski gospodin Danilo i bački gospodin Irinej.

U studentskoj delegaciji bili su Boris Stojkovac, apsolvent Medicinskog fakulteta, Goran Ćirić (Filozofski), Zoran Popović (Elektrotehnički) i Miloš Petrović (Bogoslovski fakultet).

Novinari okupljeni ispred zgrade Patrijaršije, pošto ovom prijemu nisu prisustvovali, uspeli su da ponešto saznaju o toku razgovora od studenata koji su sa patrijarhom Pavlom i vladikama ostali sat i po.

- Najvažnije je da se ne prolije srpska krv, da se Srbi ne sukobe međusobno, to je glavna nit u kazivanju patrijarha Pavla, rekao je okupljenim novinarima Boris Stojkovac, posebno naglašavajući da su u Patrijaršiji primljeni izuzetno toplo, s punim razumevanjem.

- Bio je to pravi razgovor, u kome smo mi, naravno, više slušali, jer nas je interesovalo mišljenje patrijarha Pavla ne samo o povodu zbog koga smo prijem tražili, već i mnogo širem krugu problema.

Studentska delegacija je domaćinima pročitala svoje poznate zahteve, ali, kako naglašavaju, to ne znači da su za njih tražili i podršku Srpske pravoslavne crkve, pa o tome nije ni razgovarano. Studenti posebno cene otvorenost iskazanu u ovom susretu, i navode da je kritikovan onaj tip ponašanja u političkom i javnom životu, iz koga izbijaju arogancija i osionost, i neprihvatanje dijaloga.

- Razgovarali smo - lažu i o tome da bi bilo dobro da se susretnemo i sa predsednikom države Dobricom Ćosićem, pa ćemo svakako tražiti da do tog ssusreta i dođe.

- Ponovićemo i zahtev da se predsednik Slobodan Milošević ponovo sastane sa studentima, jer nam je razgovor svima potreban, kažu studenti, očito vrlo impresionirani susretom s patrijarhom Pavlom.

Ovaj prijem je inače tražen i dogovoren juče u jutarnjim časovima. Trebalo je da počne u 13.30 sati, ali su u to vreme ispred zgrade Patrijaršije pristigla samo dva studenta.

Izašao je u jednom trenutku sekretar patrijarha Pavla, gospodin Lečić, i skrenuo je pažnju da je već prošlo sedam minuta, a razgovor još uvek nije počeo. Tako je deo delegacije krenuo odmah, a preostala dva njena člana, pridružila su se skupu kroz dvadesetak minuta.

Nikakvih problema, zbog toga, nije bilo, sve je išlo spontano, izvan bilo kakvih protokolarnih stega, rekli su. (S. Kljakić)

***

NAPORI DA SE USPOSTAVI PRIMIRJE
Novi tmuran dan u Sarajevu počeo je juče prilično mirno. malo vedrine pokušao je, kao utehu, da unese u "Oslobođenje" sarajevski humorista Enver Mehmedbašić aforizmom koji glasi "I smrt će proći..." Taj sarajevski novinar predoseća da će trebati mnogo vremena da se sagrade nove na Drini ćuprije i novi stari most. Teši ga da na sarajevskim ulicama ima sve više promašenih ljudi. I što su podrumi višenacionalni. Navodi da u podrumu iz kojeg se javlja zajedno čekaju rezultat ruskog ruleta njegove komšije Srbi, Hrvati, Muslimani, Jevreji. Kad bi u Sarajevu osnovali podrumsku stranku, bila bi vrlo masovna i višenacionalna - piše Mehmedbašić.

Važna vest za mnoge Sarajlije juče je najavljivala početak isplate aprilskih penzija. Nadležni tvrde da je za oko 400 hiljada penzionera u BiH obezbeđen novac, ali je jasno da pored ostalog i zbog pokidanih veza svi neće moći da prime svoje penzije. Isplata će se obavljati po mesnim zajednicama.

Od umirujućih vesti jedna dolazi iz Banjaluke, odakle SRNA javlja da je banjalučki muftija hadži efendija Ibrahim Halilović, povodom bajramskih praznika, poklonio sto kilograma mesa Kolu srpskih sestara. One su ga darovale Domu "Rada Vranješević" u kojem je pored dece štićenika, smešten i veliki broj izbeglica...

Krug umirujućih vesti je uzak. "U Sarajevu je počeo totalni rat", javila je prošle noći britanska tv stanica "Skaj". Pozivajući se na predstavnike UN, stanica je javila da je prošle noći bombardovan ceo grad i da su u toku žestoke ulične borbe.

Sarajevu preti glad, a bolnice više nemaju lekova za ranjenike, izvestila je tv stanica "Skaj". Juče oko 14 sati, saznaje se, snažno je zapucalo ponovo na Trgu Pere Kosorića u sarajevskom naselju Hrasno, ali kasnije popodne situacija se smirila.

Povodom kršenja primirja, načelnik štaba UNPROFOR-a general Luis Mekenzi preksinoć je stranim novinarima rekao da nije važno ko je prvi pucao i da obustava vatre podjednako zavisi od obe strane. Na račun UNPROFOR-a, kako javlja Tanjug, od predstavnika vlasti BiH lojalne Aliji Izetbegoviću, stiglo je dosta pritužbi.

Tako je ministar odbrane BiH Jerko Doko, u izjavi televiziji BiH, zapitao "da li UNPROFOR ne može da odoli generalu srpske vojske Mladiću, ili je u pitanju nešto drugo". Povod za ovakvo razmišljanje jeste zaustavljanje konvoja Ujedinjenih nacija sa vojnim posmatračima i inostranim novinarima u Loukovici. Po rečima pukovnika Džona Vilsona, konvoj se zaustavio u Lukavici iz bezbednosnih razloga, zbog pucnjave. Zbog toga je, kako je informisana ovdašnja javnost, Sefer Halilović, komandant TO BiH lojalne Aliji Izetbegoviću, sinoć u telefonskom razgovoru oštro protestvovao kod pukovnika Vilsona.

Photo: www
Šta se, zapravo, dešava i otkud, odjednom, od zvaničnika bosansko-hercegovačke vlasti toliko pritužbi na račun UNPROFOR-a, teško je pouzdano odgovoriti, tim pre što su u sukobima u Sarajevu predstavnici Ujedinjenih nacija, do sada bili zaista neutralni. Zlatište, jedna od strateških tačaka, gde se vode sukobi izaziva i suprotstavljena tumačenja. BH-pres, pozivajući se na izjavu pukovnika Jovana Divjaka, zamenika komandanta Štaba TO BiH demantuje vesti "nekih beogradskih medija kao i medija tzv. Srpske Republike BiH" da su osvojeni Zlatište i naselje Dobrinja. SRNA, pozivajući se na izjavu pukovnika Tomislava Šipčića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, javila je o osvajanju Zlatišta.

Snajperisti i dalje dejstvuju. Primarijus neuropsihijatar Milivoj Šlezinger teško je ranjen snajperom kada je išao na posao u Dom zdravlja "Omer Maslić", javlja SRNA. Srpska novinska agencija, takođe, javlja da je primarijus prof. Gojko Šurbat, sa Treće interne kliničke bolnice u Koševu, brat narodnog heroja Baneta Šurbata - ubijen snajperskim hicem, pred ulazom u svoju zgradu, u Lenjinovoj ulici, dok je prosipao đubre.

O žestokim borbama na južnom delu derventskog ratišta javlja Boro Teofilović. Rat ne jenjava. Armija Bosne i Hercegovine, najavljuje "Oslobođenje", uskoro će dobiti prve generale: brigadne, divizijske i armijske. (M. D.)

***

PISMO PREDSEDNIKU REPUBLIKE ĆOSIĆU
Pošto ste na položaju sa kojeg možete da utičete na dalji tok događaja u Srbiji, molimo Vas da založite svoj autoritet i funkciju predsednika SR Jugoslavije da se oslobodi Radio-televizija Srbije. Pretpostavljamo da ste obavešteni da je, na inicijativu demokratski opredeljenih stranaka, više naučnih, kulturnih i drugih institucija kao i uglednih pojedinaca, u Beogradu osnovan Odbor za slobodnu Radio-televiziju Srbije. Cilj Odbora je da se, uz podršku demokratske javnosti, izbori za slobodan protok informacija u Srbiji, pre svega na državnoj radio-televiziji.

Duboko smo uvereni da nema demokratizacije društva u Srbiji, niti izlaska iz duboke međunarodne izolacije u koju smo zapali, ukoliko se postojeća Radio-televizija, koja presudno utiče na javno mnjenje, ne oslobodi od strane vladajuće stranke. Otvaranjem televizije srpskom narodu bi se otvorile oči i to bi bio veliki doprinos našim zajedničkim naporima da se spreči prenošenje rastućeg nezadovoljstva na ulice.

Volim kad mi Ljuba piše: Dobrica Ćosić, adresat
Photo: FoNet/Aleksandar Koković
Prvi praktični korak, po našem mišljenju, trebalo bi da bude da se članovima Štrajkačkog odbora studenata Beogradskog univerziteta odmah omogući da se predstavnicima nadležnih vlasti izlože svoje zahteve i gledišta, kao i da o tome javnost bude valjano obaveštena. Smatramo da radio-televizija Srbije treba neprekidno i objektivno da prati dramatična zbivanja na Beogradskom univerzitetu.

Veoma bismo cenili ako biste našli vremena da primite predstavnike našeg odbora. Oni bi Vam u neposrednom razgovoru podrobnije izložili naša gledišta i razloge koji nas pobuđuju da tražimo neodložnu demokratizaciju Radio-televizije Srbije, kaže se na kraju pisma koje je potpisao Ljuba Tadić.

*Nastavak u četvrtak 23. septembra