Da li je počeo treći svetski rat?

image

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 2. juna 1992. godine

Milošević: UJEDINITI SVE PATRIOTSKE SNAGE
Urednik Unutrašnje rubrike Radio Beograda Moma Bošković, posle završene konferencije za štampu na kojoj su novinari obavešteni o rezultatima jučerašnjih izbora u Srbiji i Crnoj Gori, zamolio je predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića da prokomentariše iznenađujuće visok procenat birača. Odgovarajući na pitanje predsednik Milošević je rekao:
- Izbori su jasno pokazali opredeljenje naroda da sam odlučuje o tome kako će da uredi svoju državu. Oni su istovremeno odgovor na strana mešanja i na domaće odjeke tih mešanja, posebno na kampanju koja je vođena protiv izbora i upravo ovakvim odgovorom naroda doživela krah.

Političke snage protiv jedinstva Srbije i Jugoslavije su politički poražene. Bez obzira na podršku koje su one dobile ovim nezapamćenim pogledaom spolja, narod je izborima pokazao da svoju sudbinu želi čvrsto da zadrži u svojim rukama, a ne da je predaje u tuđe. Svi koji su izašli na izbore dali su svoj glas za Srbiju i Jugoslaviju, bez obziru za koju su partiju ili pojedinca glasali. Upravo zato ovi izbori imaju ogroman značaj za našu zemlju, za demokratske procese jer ćemo imati i vladajuću partiju ili partije, ukoliko bude kakve koalicije, svejedno i opoziciju, sve zajedno opredeljene za Srbiju i Jugoslaviju.

Da li to predsedniče Miloševiću znači da je moguće očekivati i višestranačku vladu?
- Sasvim moguće, mada još ne znamo kakav će biti rezultat izbora, a o vladi, kao što je poznato, odlučuje parlamentarna većina. Ali, u svakom slučaju moje je mišljenje da bi bilo dobro da svaka partija koja uđe u Skupštinu bude pozvana i da ponude svoje najbolje kandidate za vladu. Treba, naime, ujediniti sve patriotske snage u zemlji i u vladu uzeti najsposobnije ljude.

Molim vas još jedan odgovor. Da li doista svet veruje da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu?
- Svet veruje ono što mu se kaže, a oni koji odlučuju dobro znaju da mi na Bosnu i Hercegovinu nismo izvršili nikakvu agresiju, da je tamo građanski rat.

Istina o srbiji se probija u svet: Slobodan Milošević, istinoslovac
Photo: Stock
Ko u ovom trenutku brine u Srbiji da ovi udarci sankcija budu prevaziđeni?
- O tome brinemo bez sumnje svi, a pre svega Vlada i privrednici. No, za nas je najznačajnije da se prava istina probije u svet. Jer, samo tako mogu pasti neistinite optužbe za agresiju na Bosnu i Hercegovinu a sa njima i sankcije.

***

BOMBARDOVANI TREBINJE I NEVESINJE
Oružje u Bosni i Hercegovini nije mirovalo ni juče. Pucalo se u Prijedoru, Derventi, Goraždu, Trebinju i drugim mestima, a milioni ljudi sa ovih naših prostora sa izvesnom nadom i zebnjom iščekuju dogovoreno primirje, čekaju da utihne oružje sukobljenih strana koje je donosilo samo nesreću i razaranje.

Jer, kako javlja dopisnik S. Demirović, Trebinjci su noć između nedelje i ponedeljka proveli u skloništima i u velikom strahu, jer je na ovaj grad u toku noći palo 16 granata većeg kalibra, koje su stizale sa utvrđenja Osojnik i uzvišenja Srđ s područja Republike Hrvatske. Znatno je oštećena autobuska stanica, stradale su stambene zgrade, međutim, prema trenutnim saznanjima, ljudskih žrtava nije bilo, a od granata je teško povređen Pero Mijović iz Trebinja. U gradu vlada uznemirenost, jer sa terena koji je obuhvaćen ratnim operacijama stižu obeshrabrujuće vesti: kaže se da su u toku žestoke borbe, a govori se da među borcima Hercegovačkog korpusa ima poginulih i ranjenih.

Tanjug javlja da su hrvatsko-muslimanske snage, podstaknute sankcijama Ujedinjenih nacija prema Srbiji i Crnoj Gori, juče započele akciju širih razmera prema srpskim naseljima u istočnoj Hercegovini. Juče oko 13 časova bombardovano je Nevesinje. Na ovaj grad je palo više desetina granata, ali ranjenih i mrtvih nije bilo.

Nema mira ni u Derventi, javlja B. Teofilović. Iz hrvatskih sela Bijelo Brdo i Begluci preksinoć su hrvatsko-muslimanske snage minobacačima i topovima tukle po položajima vojske Srpske Republike BiH i kasarnu u gradu. Derventa je doživela nova razaranja, u centru je srušena robna kuća. Hrvatsko-muslimanske jedinice su kod mesta Potočani, Kuljanovci i Bišnja pokušale prodor na srpske položaje, ali su odbijene. U tim sukobima poginuo je Radoslav Tepić iz Rapćana, dok su četvorica srpskih teritorijalaca ranjena.

U goraždanskoj dolini vri kao u kotlu. Borbe se vode na desnoj obali Drine, javlja R. Milović. Zelene beretke i hosovci su juče ujutro, uz veće žrtve, osvojili selo Biljin iznad Goražda. Pošto je ovo selo od strateškog značaja, prilično slabim srpskim snagama, koje su u okruženju 26 dana držale jedinice od oko 20 hiljada Muslimana, juče su pritekli u pomoć teritorijalci iz Čajniča.

Kako javlja dopisnik iz Bijeljine P. Simić, preksinoć je između Požarnice i Siminog Hana kod Tuzle uhvaćena petočlana teroristička grupa zelenih beretki, koja je pokušala da se ubaci u pozadinu srpskih sela koje kontrolišu Majevicu. Grupu je predvodio Dino Durić, rodom iz Vlasenice, a kod njih je pronađen propagandni materijal, oružje stranog porekla i dokumenta koja pokazuju da su teroristi ubačeni kao plaćenici iz inostranstva. Po dokumentima se vidi da je Durić obučen u kampu karabinjera u Parmi u Italiji. Na osnovu ugovora, koji je u Parmi potpisao 7. maja zapovednik karabinjera Đuzepe Sabatini, Durić je došao da se bori u Bosni kao plaćenik

Što se tiče istočnohercegovačkog ratišta jedinice Vojnopomorskog sektora Boka čvrsto su zauzele liniju Cavtat - Zvekovica, javlja S. Terzić. Na izjavu koju je preksinoć komandant hrvatske mornarice admiral Sveto Letica dao HTV da će brzo probiti liniju Cavtat - Zvekovica, kapetan bojnog broda Milan Zec, vršilac dužnosti kon+mandanta Vojnopomorskog sektora Boka, rekao je da o tome nema ni govora, i da je front nemoguće probiti.

Inače, juče su u bilećku kasarnu stigli prvi regruti iz opština SAO Hercegovine, iz Trebinja, Gacka, Ljubinja, Stoca, Kalinovika, srpske opštine Mostar i Bileće. Ovo je, kako javlja Tanjug, prva generacija regruta vojske Srpske Bosne i Hercegovine. (B. I)

***

U OČEKIVANJU PRIMIRJA (Pale, 1. juna):
U Sarajevu bi večeras trebalo da zavlada ratno zatišje. Predsedništvo Srpske Republike Bosne i Hercegovine i potpredsednik Mekenzi iz Štaba UNPROFOR-a smeštenog u Sarajevu, dogovorili su se da prekid vatre nastupi danas od 18 časova. Na primirje, kako prenosi agencija SRNA, pristala je muslimanska strana. U komentarima SRNA ističe da muslimansko vođstvo i pored potpisa ostaje za ratnu opciju, jer Alija Izetbegović i dalje preko televizije i radija poziva na rat do istrebljenja. Agencija zamera međunarodnoj zajednici što toleriše dvoličnost muslimanskog lidera.

Partija šaha pod granatama: Sarajevo 1992.
PHOTO: Roger Richards
Noćas je inače u gradu bilo relativno mirno. Sporadične borbe vođene su tokom dana. Prema informacijama koje objavljuje muslimanski radio, pozivajući se na krizni štab Sarajeva, oko 11 časova dva lica su ranjena od granata u samom centru. U Novom Gradu bilo je mirno, ali je na Novo Sarajevo palo 20 granata oko Doma zdravlja, u okolnim ulicama i po tramvajskoj mreži. Isti izvori navode da je Strai grad bio najviše izložen napadima.

Danas su inače ponovo počeli pregovori oko oslobađanja 4.000 Srba koji su već nekoliko dana zatočeni u tunelu blizu Bradine. Svi pokušaji da se ovi građani, koji preživljavaju pravu ljudsku dramu, oslobode uz pomoć UNPROFOR-a završeni su bez uspešno, zbog opstrukcije hrvatsko-muslimanske strane. SDA inače ne dozvoljava pristup Bradini ni stranim novinarima. (D. Stevanović)

***

HRVATSKA ANTIPROPAGANDA (Zagreb, 1. juna):
Protekli tragični period naše neposredne istorije - obeležen nasilnim raspadom i komadanjem dosadašnje države uz potoke krvi (baš kao što se predviđalo kad su vlast u pojedinim republikama prigrabili secesionisti) - ostaće dugo zapamćen po neverovatnom padu svake ljudskosti, morala a i objektivnosti da se i ne govori. Svesrdni obol tome, dakako, daje i hrvatska nacionalističko-secesionistička propaganda, kojoj je osnovna tema i "crvena nit" prikazivanje Srba kao zločinaca, pljačkaša, bandita, četnika i slično, čemu najnovije mere Saveta bezbednosti UN daju novi uzlet i satisfakciju. Uz naslove tipa "Srbi kolju", preko cele strane i slično, beleže se i takvi primeri koji bi mogli biti i smešni da u stvari ne pokazuju neverovatnu nekulturu i beskrupuloznost u nameri da se na bilo koji način "druga strana" uprlja i unizi. Pri tome se pribegava takvim ordinarnim lažima koje se tiču elementarne faktografije, da zbunjeni sluđeni konzumenti takvih "informacija" više naprosto ne znaju čemu da veruju, pa počinju da sumnjaju i u ono što sami vide.

Školski primer takvog "novinarstva", u stvari antipropagande, pratili smo proteklih dana u zagrebačkim novinama u vezi sa navodnom pogibijom famoznog Arkana (Željka Ražnatovića) i njegovom "tajnom sahranom" u Igalu, o kojoj su se ovde novine naprosto utrkivale ko će da objavi "ekskluzivniju" informaciju o nečemu što se uopšte nije desilo.

Sve je poteklo od "dobro obviještenih izvora" i "potvrđeno u MUP-U Bosne i Hercegovine" nizom ovakvih "proverenih" informacija, da bi se na zaprepašćenje autora ovih tekstova i ovdašnje javnosti sve završilo Arkanovom konferencijom za novinare u Međunarodnom pres-centru u Beogradu.

U toj "proverenoj" informaciji MUP-a BiH, uz detalje kao što su da je Arkan ranjen u kičmu "za vrijeme napada njegovih terorista na Bratunac", pa da je vojnim helikopterom prebačen u Tuzlu, a odatle u Klinički centar u Igalu, gde je umro i tajno sahranjen, navedeno je i ovo:
"Ratni zločinac Arkan pokopan je tajno, noću, na jednome groblju u blizini Igala. Pokopu su prisustvovali Biljana Plavšić, Branko Kostić, Milo Đukanović, prdsjednik crnogorske vlade, i Pavle Bulatović, sekretar Unutrašnjih poslova Crne Gore". I sve to s potpisom MUP-a Bosne i Hercegovine.

Živ je Arkan, umro nije: Željko Ražnatović sa maskotom
Photo: Ron Haviv
Suština svega ovog, međutim, nije uopšte zabavna, a zašto - ilustruje i ovaj primer iz "Vjesnika", gde njegov komentator K. Fijačko povodom te "proverene" vesti dan uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN piše i ovo:
"Neposredno prije sprovoda Arkanu, Kostić je pisao pismo Butrosu Galiju u kome se opet tuži kako nitko ne razumije kako 'Jugoslavija' i Beograd nemaju nikakve veze sa navodnim aktivnostima srpskih paramilitarnih formacija po Bosni... da bi onda odao počast nad grobom jednom čudovišnom zločincu. Šifra: nitko da ne dođe do prijatelj drag..."

Cela namera ove "priče" posle toga je sasvim jasna, a onakvi novinarski uzleti kakav beleži npr. "Nedjeljna Dalmacija" s "ekskluzivnim" tekstom na celoj strani u kojem se "otkriva" kako je "svrgnuti Marko Negovanović zajedno s drugim generalima osnovao ilegalnu organizaciju koja pomaže srpskom narodu i eliminira nepoželjne" (pod nazivom "Plava ruža"), čija je prva žrtva upravo Arkan - spadaju već u onu šaljivu sferu novinarstva, koja će jednom možda služiti za relaksaciju studentima ovog ozbiljnog zanata. (Radoje Arsenić)

***

PREGOVORI PO TAJNOM PLANU "MARJAN"
U Vojnom sudu u Beogradu juče je počelo suđenje najodgovornijim starešinama za odbranu vojnog kompleksa "Lora", osumnjičenim da su od početka avgusta do kraja oktobra prošle godine pripremali predaju objekata Hrvatskoj ratnoj mornarici. Pred petočlanim sudskim većem, predsedava potpukovnik Milorad Vukosav, tokom jučerašnjeg pretresa saslušan je viceadmiral (general-potpukovnik) Dragoljub Bocinov, komandant štaba za odbranu vojnog kompleksa "Lora".

Prema navodima optužnice, Bocinov je kriv što se sa drugooptuženim, kapetanom bojnog broda Sibinom Petrovićem, neovlašćeno vodio pregovore (bez odobrenja komandanata VPO admirala Kandića) sa paravojnim formacijama Hrvatske o načinu i uslovima predaje vojnih objekata koji se nalaze u kompleksu "Lora".

Takođe, vojni tužilac pukovnik Momir Koprivica tereti Bocinova da je dezorganizovao odbranu "Lore" tako što je sa važnih dužnosti uklonio četoricu starešina, a sprečio je i miniranje "Lore". Bocinov je, navodi se dalje u optužnici, zabranjivao da se pruža otpor hrvatskim snagama ("ne sme se pucati po brdu Marjan, jer je on intimno vezan za njega"), a nije dozvolio da se podeli oružje dobrovoljcima iz Crne Gore koji su došli da pomognu u odbrani "Lore".

Krajem septembra Bocinov nije preduzeo nikakve mere da se hrvatske formacije spreče u polaganju mina oko "Lore". Vojnicima je govorio da oko luke nema nikakvih mina. Međutim, 25. septembra na postavljene mine naišla je barkasa sa JPM i od eksplozije je poginulo pet mornara.

U svojoj odbrani Bocinov je odbio navode optužnice i izjavio da nisu vođeni pregovori o predaji već da se dobije na vremenu zbog jake blokade hrvatskih snaga. Pregovarali smo na osnovu tajnog plana "Marjan" i zadatak je bio da se spasu porodice aktivnih i penzionisanih oficira koje su proganjane. Niko me nije upozorio da za pregovore nemam ovlašćenja, čak je i zamenik komandanta VPO admiral Fridrih Moreti znao za razgovore i o tome sam ga uredno obaveštavao, izjavio je viceadmiral Bocinov.

Ko je pregovarao s Hrvatima: Ratna luka Lora
Photo: www.tportal.hr
Odgovarajući na navode optužnice (tvrdi se da su Bocinov i Petrović pripremili nacrt uslova za predaju i uputili ga komandantu HRM Stevu Letici u kojoj se kaže da "oni imaju dobre namere prema formacijama Hrvatske te žele da im ustupe vojni kompleks "Lora"), Bocinov je uzjavio da je to pisao optuženi Petrović. "Ja nisam naredio pisanje tog nacrta, to je uradio Petrović na svoju ruku. On je mogao da piše šta hoće, on je pesnik, sklon pisanju" - objasnio je Bocinov.

Inače, na optuženičku klupu sešće i Božidar Franković, kapetan fregate, dok je drugooptuženi Sibin Petrović nedavno pobegao u Split. On se nalazio u pritvoru, ali je uz molbu rodbine i priloženu kauciju od 5,000 maraka pušten. Redovno se javljao sudu sve do pre nedelju dana kada je uz pomoć prijatelja prebačen preko Mađarske. Petroviću se sudi u odsistvu. (R. Pavlović)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 3. juna 1992. godine

NOVI POREDAK
Pritisak gotovo nezabeleženih razmera sa kojim se trenutno suočava Srbija i novo stvorena savezna država ne može se objasniti samo razumljivom, čak i snažnom, željom da se što pre prekine ubijanje i razaranje u Bosni i Hercegovini. Želja da se obustave sadašnja krvoprolića je jasna i naravno legitimna. Možda se čak smatrati legitimnim i nastojanje da se utvrde krivci i da se deluje pe svega na njih i na onu stranu koja produbljuje sukob.

Teško se međutim oteti utisku da je po sredi i političko delovanje koje nije u direktnoj vezi, a pogotovo ne i u srazmeri, sa oružanim izazovom iz bosanskih brda. Na takvu pomisao ne nagone samo direktni citati iz listova najviše eksponiranih zemalja kakva je naravno Nemačka. Tu se već uveliko govori kako je "mir manje važan od pokoravanja Srba". Novi šef diplomatije Kinkel takođe ne ostavlja mesta nekim nedoumicama. Za njega, najvažnije je da se "Srbi bace na kolena". Odavno je nestao svaki smisao za diplomatske nijanse. Govori se direktno i bez dlake na jeziku.

Da je reč o nečemu mnogo širem i drugačije intoniranom kad se govori o savremenim procesima u Evropi, pogotovu Centralnoj i Istočnoj, može se osetiti i po drugim, za međunarodnu praksu neuobičajenim, nastupima spoljnog sveta. Tako se sada već uveliko govori o potrebi da se "odnosi ubuduće grade sa srpskom opozicijom", a da se izabrani vladajući organi i organizacije ostave po strani. Odavno zaista nismo čuli da se direktno, kroz usta portparola jedne velike sile, otvoreno kaže da sve što se radi treba uklopiti u "budućnost naših odnosa sa srpskom opozicijom". S njom će se, reklo bi se, ubuduće graditi odnosi kao da je ona na vlasti, čak i bez obzira na to da li će tu vlast demokratski i dobiti.

Neko manje upućen u suštinu onog što se zbiva mogao bi pomisliti da je tu reč smo o nečijoj žustroj nervozi da se okonča kriza i uspostave mirni odnosi. Brižljivije razgledanje otkriva međutim da je reč o primeni koncepta sa kojim se svet nije susretao već gotovo dva stoleća. Čak ni kad su stvarali osnove novog sveta u Potsdamu i Jalti, veliki saveznici iz Drugog svetskog rata nisu imali hrabrosti i želje da jabuku zagrizu do kraja. Ostavili su Nemačku nepodeljenu, osim one grube podele na dva dela. Nisu, osećajući valjda nelagodnost pred nemačkim narodom, sasekli ni obnovu nemačke industrijske i finansijske moći... Nisu, iako je u prethodnim načelinim dogovorima to bilo jasno i glasno predviđeno i pravdano.

Ovo što se dešava ne smo oko Bosne ili oko Jugoslavije, podseća donekle na period posle Napoleonovih ratova u Evropi. Meternihovska diplomatija je posle Vaterloa postavila pravila igre u uspostavila sistem alijansi. Sistem je unapred označavao vlade ili kao dobre i poslušne novom poretku, ili kao zle koje treba sprečiti u svemu, a pogotovu ih brzo smeniti.

Naša je nesreća naravno što smo često bivali u ulozi onog "lošeg momka". To se može objasniti ponajpre time što smo, kako je pisao Cvijić, sagradili kuću nasred druma. Drugi bi tuda da prolaze slobodno i, naročito, neometani. Sukob interesa se, govoreći naravno u prenosnom smislu, pre ili kasnije neizbežno i uvek pojavi.

Može se takođe dodati koja napomena o podelama civilizacije. Ostaci Vizantije u ovom delu sveta drugačije su nastrojeni od Zapada, toliko željnog krstaških bogaćenja i okrenutog stvaranju profita još od vremena renesansnih gradova u susedstvu.

Komentarišući nedavno pozicije Srba, Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini jedan italijanski novinar je, sa neočekivanim nastupom iskrenosti u tumačenju istorije, napisao otprilike i ovo: ako se Muslimani okrenu danas iza sebe, osete da im je tu Turska, da su iza njih i moćne muslimanske zemlje, na čelu sa čuvarome Meke i Medine; kad se Hrvati okrenu oko sebe, oni vide moćne organizacije država koje danas diktiraju svetovne norme; kad se Srbi okrenu... oni vide samo ostatke Vizantije. Samo Grčku. To je neravnoteža koja se mora imati u vidu, uz sve ostalo, kada se meri i procenjuje ovo što se upravo dešava.

U suštini, prisustvujemo uspostavljanju novog evropskog poretka u kojem se nekadašnja Klauzevicova razmišljanja o pragmatizmu bez skrupula samo potvrđuju u novim uslovima. Počelo je onda kad su - mnogo pre Gorbačova! - na Istoku prihvatili aranžmane tzv. "treće korpe", po idejama profesora Zbignjeva Bžežinskog. U svom nastojanju da "učvrste osvojeno", vođe SSSR-a su tada smatrali da su u Helsinkiju, avgusta 1975. konačno priznate posleratne granice SSSR-a.

Sada se vidi ne samo da to nije bilo konačno, nego da nije izdržalo ni probu za života jedne generacije. U zameni za to, Brežnjev i drugovi tada su potpisali obaveze o kretanju onformacija i ideja, ljudskih i neotuđivih prava za koje su verovali da će ih lako izigrati "isticanjem nacionaonalnog suvereniteta".

Zlokobno znamenje novog svetskog poretka: Kip slobode
Photo/EPA:JEFF ZELEVANSKY
Sada je lako videti da je sve ispalo drugačije. Umesto nekadašnjeg organizovanja vlada i država u Svetu alijansu, dovoljno je sada podstaći mehanizme koji su transnacionalni. Oni su promenili bit pojmova međunarodnog prava u velikom delu međunrodne diplomatske prakse. Pobeda Zapada nad Istokom u trećem svetskom ratu koji nije vođen klasičnim oružanim sredstvima, sa da u stvari znači novo diktiranje uslova Istoku. Nešto drugačije od meternihovskog, ali istorijski podudarno.

Stvara se novi svetski predak. U ovom delu sveta, na Cvijićevom drumu na kome živimo odavno, iskušenja su kao i uvek mnogo snažnija. U tom duhu valja gledati i na cinične javne preferencije za neke političke struje, one koje se nisu dosad potvrdile kao većinske na biralištima. U tome je sadržana poruka o novom poretku. Umesto nekadašnjeg ruskog "ko nije s nama, taj je protiv nas", sada se deviza može ovako formulisati: "Niko ne može biti protiv nas. Svi nas moraju slušati".

Vredi imati na umu i to da oko nas, duž granica, deluje nasleđe prokominternovske Jugoslavije. Makedonija vrši svoju ulogu. Proglašava embargo, čak i kad još nije članica UN! Samo u želji da se prekinu niti jedne druge, od Vizantije nasleđene duhovne i civilizacijske veze. Albanci su ponovo tu - posle poruka koje je slao iz Bosne Kalaj još krajem prošlog veka: "Mi moramo jačati nezavisnu Albaniju - pisao je tada on - kako bi ona zabila klin između Srbije i Crne Gore." Većina ostalih je naćulila uho. Bugarska zove na granicu - "mirovne snage". Svet je međuzavisan.

U suštini, kriza na području bivše Jugoslavije predstavlja i eksperimentalni poligon čiji se značaj ne sme potceniti. Važno je, kaže se naglas, u Bosni zaustaviti krvoproliće. S tim se lako složiti. Važno je ukazati i na stranu koja laka srca razara delove gradova. To se takođe može lako razumeti.

Teže je ipak prihvatiti ignorisanje principa demokratije u nastojanju da se diktiraju politički uslovi novog evropskog i svetskog poretka. S tim smo zapravo suočeni. Nismo sasvim sigurni u to da je na pravim mestima blagovremeno shvaćeno koliko se pozicija izmenila u odnosu na klasične norme međunarodnog prava, one koje su ugrađšene u temelje sistema stvorenog u San Francisku pre gotovo pola stoleća, proglašenjem Povelje UN. Živimo upravo u nezahvalnoj fazi raznih međuzavisnosti. Stvaraju se odredbe novog poretka. Niko ne zna kraj priče. (Dr Aleksandar Prlja)

***

POKUŠAJ ZAVRŠNOG UDARCA JUGOSLAVIJI (Banjaluka, 2. juna):
Iznenada sletevši helikopterom u sam centar grada Banjaluke, dr Radovan Karadžić i general-potpukovnik Ratko Mladić bili su danas dočekani od mase sveta koja ih je pozdravila kao legitimne predstavnike Srpske Republike BiH.

Karadžić je obraćajući se okupljenima rekao:
- Ovo što se sada dešava na državnom planu je finale u pokušaju završnog udarca Jugoslaviji za koju nije bilo planirano u vanjskim krugovima da uopšte opstane makar i u smanjenom obliku kao što je danas. Naravno, na meti je najviše srpski narod, a srpski narod je činio kičmu te Jugoslavije. No, mi nismo ni nameravali, niti nameravamo da ikoga zadržavamo u okviru Jugoslavije, odnosno, ni u okvirima Bosne i Hercegovine. Taj završni udarac može samo da nas motiviše da srpski narod dobije na snazi i jedinstvu, upravo zbog toga što vidimo da se u nekim međunarodnim kuhinjama prave planovi za uništavanje srpskog naroda i srpske države. Srpski narod je bio i u težim situacijama, pa je izašao kao pobednik, a izaći ćemo i sada.

O vojnoj situaciji u BiH, general-potpukovnik Ratko Mladić, komandant vojske srpske BiH, rekao je:
- Stanje je povoljno. Treba da se još bolje organizujemo i borimo da zaštitimo svoj narod.

Narod je vojska i vojska je narod: Ratko Mladić, masovni ubica i mudrac
Photo: Stock
. Mi moramo shvatiti da imamo samo dva puta. Jedan je da se organizujemo, da se svi stavimo u odbranu naroda. Tada ćemo i opstati. Drugi je put na koji niko nema pravo, a to je put neorganizovanja i neborbenosti. Na taj način ćemo svi otići tamo gde nas neprijatelj već vidi.

O stanju u Bosanskoj krajini general Mladić je rekao da je "u vojničkom pogledu veoma povoljno", dodavši da "može da bude još bolje" i da su Karadžić i on tu da pomognu oko vojnog organizovanja. (D. Kecman)

***

NOVA PODELA SVETSKE MOĆI

U Kulturno-prosvetnoj zajednici Beograda juče je održana nova sesija Velikog parlamenta kulture u okviru koje je govoreno na temu "Da li je počeo Treći svetski rat". Pošto je konstatovano da su SAD danas vladajuća imperija čiji su rivali Japan i, drugi, Zapadna Evropa na čelu sa Nemačkom, jer je Rusija kao imperija prestala da postoji, Dušan Miklja, publicista, u svim najnovijjim događajima u svetu, posebno na tlu bivše Jugoslavije, vidi pokušaje američke imperije da izvrši novu preraspodelu svetske moći.

"Kada je o islamskom svetu reč Amerika igra na kartu Turske jer je ona laicistička država, za razliku od Irana, pa misli da će na taj način dobiti blažu varijantu. Potpuno se previđa činjenica da kroz ovakvu koncepciju i Turska može da postane imperija u koju treba da uđe samo 80 miliona muslimana sa teritorije bivšeg SSSR, a imperije brzo menjaju ćud... Uostalom, i Iran je u jednom trenutku bio laicistička država, pa je postao fundamentalistička! "Islamska deklaracija" Izetbegovića i učenja Homeinija uoči osvajanja vlasti su gotovo identična i isključuju bilo kakvu laicističku vlast, ali u Americi to kao da niko ne vidi", rekao je Miklja.

"Meta američkog napada - rekao je on - biće sve što postoji kao samosvojno, bilo kao nacija ili kao duhovni prostor". Kao sledeće faze uvođenja ovakvog "novog svetskog pooretka" Dušan Miklja vidi američku agresiju svake vrste prema azijskim narodima, pre svega prema Indusima i Kinezima, odnosno Idiji i Kini.

Sao Skoko, istoričar i autor niza istoriografskih knjiga iz vremena Prvog svetskog rata, govorio je na vou temu kroz istorijske paralele. Prema njegovom uverenju, mi se nalazimo u "predvečerju trećeg svetskog rata koji će biti atomski rat" i naveo nekoliko sličnih, gotovo identičnih situacija pred Drugi svetski rat, između ostalog i "truli kompromis između Amerike i Nemačke koje su, zapravo najveći takmaci i sa najviše antagonizma". "Zapadu ništa nije smetala Brozova država sa podčinjenom ulogom Srba i Srbije i zapadne zemlje žele da nateraju Srbijju da ubedi Srbe u Hrvatskoj i BiH da pristanu na asimilaciju. (D. Đ.)

*Nastavak feljtona u petak 6. avgusta