Sarajevo: Počelo ubijanje grada

image

Tokom šest meseci na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

CISTERNA JE BILA NAPUNJENA GRANATAMA (Mostar, 4. aprila):

Sinoć tačno u 17 časova i 20 minuta Mostarom je odjeknula strahovita eksplozija, čiji lokalitet - osim na mestu izvršenja - niko u gradu nije mogao da odredi, verujući zapravo, da je negde u blizini. Očigledna diverzantsko-teroristička akcija izvršena je u gradskom kvartu Zalik, u kome se nalazi najveća gradska kasarna JNA "Mostarski bataljon". Na rejonskoj stanici za gradski saobraćaj, uz magistralni put Mostar - Sarajevo, odmah preko puta duge i masivne vojne zgrade, izgleda da je nakratko bila zaustavljena cisterna koja je ubrzo, uz nezabeleženu detonaciju i veliku razornu moć napravila pravu pustoš u širokom prostoru u prečniku od nekoliko stotina metara. Višespratna zgrada kasarne potpuno je razrušena u središnjem delu.

U trenutku eksplozije, srećom, u spavaonicama za vojnike nije bilo mnogo ljudi. Tokom noćašnje akcije raščišćavanja ruševina, uz pomoć teških građevinskih mašina, iz ruševina su izvučeni povređeni vojnici i odmah podvrgnuti lekarskoj nezi dok, do podnevnih sati, spasilačke ekipe nisu uspele da dođu do još dvojice zatrpanih vojnika.

Sa teškim povredama, u toku noći, na VMA u Beograd upućeni su Jovica Bešlin iz Zrenjanina i Milan (Marka) Vasilijević i Zdravko (Bože) Nikolić, obojica iz Gacka. Na lečenju u mostarskoj bolnici zadržani su Milorad (Todora) Popović i Rajko Pudar, obojica iz Mostara, dok su sa lakšim povredama prošli Stevan (Bože) Zovetić iz Sremske Mitrovice i Igor (Milorada) Sušić iz Konjica.

Eksplozija cisterne bombe mnogo teže posledice napravila je na prostoru izvan kasarne JNA. Naime, u jedanaestospratnom soliteru, koji je od cisterne delio visoki nasip za železničku prugu Sarajevo - Ploče, povređeno je više od trideset stanara. Još desetak građana iz drugih, okolnih kuća takođe je zadobilo povrede, ali srećom većina ih je posle prve lekarske intervencije u mostarskoj bolnici otpuštena kućama.

Na lečenju u mostarskoj bolnici zadržana su deca Dragan Rimić, Enes Mutilović i Sinana Ćorić. Za sada se zna da je poginuo vozač "zastave 128", čiji su metalni komadi nađeni u zoni kratera. To je Ivan Kožul (38) iz Vračića kod Mostara. Njegovo vozilo se verovatno kretalo pored cisterne u trenutku detonacije.

Na današnjoj sednici Saveta za narodnu odbranu Opštine, taj događaj detaljnije je opisao komandant garnizona, pukovnim Milojko Pantelić. Po njegovim rečima, reč je o smišljenoj i dobro organizovanoj terorističko-diverzantskoj akciji za koju je upotrebljena cisterna napunjena, izgleda, delom gorivom, a sasvim je izvesno i granatama kalibra 82 i 105 milimetara. Za sada nije jasno da li je cisterna dignuta u vazduh daljinskim upravljanjem posle zaustavljanja i bega vozača, ili je ostavljeno vozilo aktivirano dinamitom iz drugog vozila u kretanju. Manje je verovatna mogućnost da je reč o teroristi samoubici. Uostalom, o tome će konačnu reč dati istraga, koju zajedno vode vojne i civilne vlasti.

Cisterna bomba je na mestu eksplodiranja napravila veliki krater, razrušila blok sa spavaonicama vojnika, nanela takođe velike štete u svim objektima kasarne, dok je na širokom prostoru izvan vojnih ograda manje ili veće štete izazvala na velikom broju stanova. Najrazornije dejstvo vidljivo je na soliteru: čitava zapadna strana, sa svim balkonima po vertikali, obrušena je. Naselje Zalik prošle noći nije imalo ni struje ni vode. Zbog pucnjave koja je u toku noći dolazila prema kasarni "Mostarski bataljon", i uzvratne vatre, stanovnici Zalika su noć proveli u podrumima i skloništima. Štete su ogromne.

Zanimljivo je da su stakla pucala na izozima i stanovima udaljenim i po nekoliko kilometara, na sasvim drugoj (desnoj) obali Neretve. Toliko daleko, a pogotovu u zoni eksplozije, padali su delovi eksplodiranih granata iz aktivirane cisterne i pravo je čudo da geleri, poneki teški i preko jednog kilograma, nisu nikoga povredili.

Posle takve diverzije Mostarci su zaplašeni ušli u noć. Mnogi građani su noć proveli na ulicama, ispred svojih zgrada, čuvajući ulaze od terorista. Iako je bilo dosta pucnjave, posebno u okolini grada, jutro je dočekano s velikim olakšanjem. Međutim, novi razlog za strah donela je vest da je rano jutros, priliko odlaska na bajramsku molitvu, u najstrožijem centru (starog) grada, kod Tepe, pod nerasvetljenim okolnostima ubijen Albanac Halid Cahane, stalno nastanjen u Mostaru. Istragu vode civilne vlasti.

Ratna arhitektonska intervencija: Zgrada u Mostaru
PHOTO: Stock
Na današnjoj sednici Saveta za narodnu odbranu, a na osnovu odluke Predsedništva SR BiH (i uz nesporazume sa nadležnim rukovodiocima opštinskog i zonskog štaba), doneta je odluka o mobilizaciji sastava Teritorijalne odbrane grada, kako bi naredna noć bila pokrivena efikasnijim patrolama, a posebno područja na kojima ima incidenata ili se sumnja da su izvorišta provokacija prema JNA. (D. Marić)

***

MOBILIZACIJA JEDINICA TERITORIJALNE ODBRANE (Sarajevo, 4. aprila):

Predsedništvo SR BiH je danas, imajući u vidu složenost političko-bezbednosne situacije u Republici, zaključilo da se u skladu sa odlukom Predsedništva SR BiH od 3. aprila 1992. godine i vlastitom procenom, izvrši mobilizacija jedinica Teritorijalne odbrane svih opština i grada Sarajeva u Bosni i Hercegovini, uključujući i jedinice veze. To je večeras saopštio novinarima predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Predsedništvo zahteva od nadležnih organa Jugoslovenske narodne armije da jedinicama Teritorijalne odbrane, opštinskim i okružnim štabovima TO BiH - vrati naoružanje, vojnu opremu i ostala materijalno-tehnička sredstva koja su im ustupljena na čuvanje, rekao je Izetbegović. Zatim je dodao da je odlučeno da se izvrši mobilizacija celokupnog rezervnog sastava milicije SR BiH, u skladu sa ranijom odlukom Predsedništva i vlade ove Republike.

Takođe je zaključeno da se u skladu sa vlastitim procenama, izvrši mobilizacija jedinice civilne zaštite u gradu Sarajevu i opštinama u Republici i da se u skladu sa zakonskim propisima i planovima civilne zaštite, izvrši obezbeđenje stanovništva i njihove imovine, državnih institucija, preduzeća i svih objekata.

Izetbegović je zatim rekao da je zaključeno da se odmah u svim institucijama, preduzećima i drugim organizacijama i zajednicama organizuje stalno dežurstvo u skladu sa procenama stanja na datom području i da se o ovim značajnim informacijama i zapažanjima koja se odnose na političko-bezbednosnu situaciju redovno obaveštavaju nadležni državni organi u Republici.

Predsedništvo je zaključilo da se o sprovođenju ovih zaključaka neposredno brine vlada SR BiH i nadležna ministarstva, republički štab teritorijalne odbrane SR BiH i nadležni organi grada Sarajeva i svih opština u Republici istakao je Izetbegović.

Ovi zaključci su podeljeni u pismenoj formi novinarima, a u kraćoj izjavi Izetbegović je rekao da su proširenoj sednici Predsedništva prisustvovali, pored članova Predsedništva koji su u Sarajevu (bila su prisutna četiri člana, a tri odsutna - dr Biljana Plavšič, Fikret Abdić i dr Nikola Koljević, koji su na terenu), predsednik vlade Jure Pelivan, komandant Druge vojne oblasti general-pukovnik Milutin Kukanjac, komandant Teritorijalne odbrane BiH i ministar unutrašnjih poslova BiH.

NELEGALNA ODLUKA O MOBILIZACIJI (Sarajevo, 4. aprila):

"Krnje Predsedništvo Bosne i Hercegovine, radeći bez predstavnika srpskog naroda, uputilo je krajnje neodgovorne i nezakonite upute na podizanje teritorijalne odbrane i samoorganizovanja naroda, te podizanje civilne zaštite i rezervne milicije", kaže se u večerašnjem saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost Skupštine srpskog naroda u BiH.

Krnje predsedništvo je pokazalo selektivnu zabrinutost samo za zbivanja u Bijeljini, koja jesu za žaljenje, ali nisu jedina, i po obimu nisu uporediva sa zbivanjima u dolini Neretve, Bosanskom Brodu i Kupresu, gde je srpski narod ugrožen do istrebljenja, ističe se u saopštenju.

Ovim postupkom krnje Predsedništvo se diskvalifikovalo kao državni organ i predstavilo kao jednostranačka ekspozitura u vrhu Republike.

Pozivanjem naroda na samoorganizovanje krnje predstavništvo je priznalo kolaps ustavnopravnog poretka i legalnih vlasti i izvršilo podstrekivanje na haos, nasilje i građanski rat.

Halo, Dobrice: Radovan Karadžić na vezi sa centralom
Photo: Dragan Kujundžić
Srpski savet za nacionalnu bezbednost poziva narod da zanemari ovaj nepromišljeni poziv krnjeg Predsedništva BiH i sve učini kako bi se izbegao građanski rat i stradanje naroda.

Ukoliko bi se, pak, ovom pozivu predsedništva bilo gde odazvala teritorijalna odbrana, civilna zaštita i rezervna milicija, Srpski savet za nacionalnu bezbednost nalaže da se u tim sredinama aktiviraju krizni štabovi i podiže teritorijalna odbrana, civilna zaštita i rezervna milicija srpskog naroda, prvenstveno u cilju očuvanja reda, mira i sigurnosti građana ovih nacionalnosti, kaže se na kraju saopštenja koje je potpisao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost dr Radovan Karadžić.

***

SUSRET IZETBEGOVIĆA, KARADŽIĆA I BRKIĆA (Sarajevo, 4. aprila):

Predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović večeras je najavio da će sutra imati sastanak sa predsednikom SDS dr Radovanom Karadžićem i v.d. predsednika HDZ BiH dr Milenkom Brkićem.

Izetbegović je rekao da će na ovom sastanku pokušati da načine dogovore za prevazilaženje dramatične situacije u BiH.

***

OKUPLJANJE U NEVOLJI (Kruševac, 4. aprila):

- Želimo da uspostavimo jedinstvo srpskog naroda koji niko neće moći da razdvoji. Zato mi jedini polažemo računa svojoj savesti i služimo jedinstvu i objedinjavanju srpskog naroda. U BiH je danas težak, prljav rat. Međutim, verujemo da tamo neće doći do frontalnog sukoba, ali su lokalni već u toku. Zato se mi danas i udružujemo i zbijamo u svoja jata, jer nas na to tera nevolja - rekao je Gojko Đogo, predsednik udruženja Srba iz BiH koji žive u Srbiji, na današnjoj osnivačkoj skupštini srpskih Bosanaca koji žive u Kruševcu.

Predsednik inicijativnog odbora današnje skupštine dr Slobodan Kerkez naglasio je da organizovanje Srba iz Bosne nije stranačko, već rodoljubivo da bi se stalo uz svoj narod kako bi mu se pružila puna pomoć u budućem ekonomskom, kulturnom, duhovnom i drugom razvoju. (M. Mihajlović)

***

SMIRIVANJE U BIJELJINI (Bijeljina, 4. aprila):

Mir se vratio na ulice Bijeljine, na kojima su sada vidljivi mnogobrojni tragovi borbi, ali i znaci početne normalizacije života.

Muslimani vernici su jutros, povodom bajramskih praznika, nesmetano mogli da uđu u džamije. Počinju da se vraćaju izbeglice iz okolnih srpskih sela. U gradu ponovo ima vode i struje, a radi i "Žitoprometova" pekara, iako smanjenim kapacitetom. Komunalno preduzeće čisti ulice. U medicinskom centru, koji je radio sve vreme sukoba, od juče je, kako je izjavio dr Milivoje Kićanović, osposobljeno i odeljenje za hemodijalizu. Bolnica je demantovala tvrdnje da prima na lečenje samo Srbe. Zajedno sa njima tu su smešteni i Muslimani.

Vlada i Crveni krst Srbije su juče poslali tri kamiona lekova i sanitetskog materijala za Bijeljinu.

Saobraćaj na magistralnim pravcima za Semberiju još nije normalizovan i svi prilazi su pod kontrolom. Vozovi od Šida prema Biljeljini saobraćaju samo do Rače na Savi.

Stanovnicima Semberije jutros se posredstvom Radio-Bijeljine obratio komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan, koji je pozvao i Srbe i Muslimane da se slobodno vrate u grad jer se bezbednost garantuje svima koji nisu okrvavili ruke. On je izjavio da je uhvaćeno 20 Albanaca sa Kosova i optužio ih da su sa lokalnim muslimanskim ekstremistima dopremali oružje u Bijeljinu i izazvali ratne sukobe.

***

VANREDNO STANJE U TRAVNIKU (Travnik, 4. aprila):

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine, zbog zategnute političko-bezbednosne situacije, pogoršane naročito zboh nemilih događaja u Bijeljini, Banjaluci, Bosanskom Brodu i drugim gradovima, odlučeno je jednoglasno da se proglasi vanredno stanje.

Formiran je i operativni krizni štab od 7 članova iz redova sva tri naroda, mobilisam sastav Teritorijalne odbrane i povećan broj rezervnog sastava milicije. Zavedeno je stalno dežurstvo u ustanovama. Aktivirani su štabovi civilne zaštite radi zbrinjavanja stanovništva. Pojačan je broj lica na poslovima veze, osmatranja i obaveštavanja. Obezbeđeno je pravovremeno i objektivno informisanje stanovništva radi sprečavanja širenja glasina.

Upućen je zahtev stanovništvu da se ne iseljava jer nikome ne preti opasnost. (M. G.)

***

NEMIRNI MUSLIMANSKI PRAZNIK (Sarajevo, 4. aprila):

Noćas i posebno rano jutros u mnogim delovima Sarajeva odjekivali su rafali iz vatrenog oružja. Gradski centar za obaveštavanje objasnio je da sukoba nije bilo, već se prema tom objašnjenju pucnjavom obeleđavaju bajramski praznici. Žestoke pucnjave bilo je i posle upozorenja koja su dali verski poglavari da se religiozna osećanja ne iskazuju hicima iz vatrenog oružja. Očigledno je da ta upozorenja nisu mnogo pomogla. Po svemu sudeći, to nije bilo samo bajramsko šenlučenje, nego je bilo i različitih provokacija.

Ratna svakodnevica: Sarajevo u proleće 1992.
PHOTO: Roger Richards
Komanda Druge vojne oblasti u Sarajevu potvrdila je jutros da je u noći između 3. i 4. aprila u Sarajevu, a kako se saznaje i u mnogim mestima širom Bosne i Hercegovine, naveliko otvarana vrata. Rafali su ispaljivani iz mnogih oružja, a pucalo se, saopštava komada Druge vojen oblasti, pored samih vojnih objekata. Pripadnici JNA i pored ovih provokacija nisu ispalili ni jedan metak. Upućen je apel legalnim organima vlasti i svim građanima da prekinu sa upotrebom oružja. Takođe je dato upozorenje o mogućim negativnim posledicama nasrtaja na vojne objekte i pripadnike Armije. Zatraženo je da se svi naoružani građani i pripadnici raznih vojnih formacija udalje od vojnih objekata. I u toku dana upućeno je sa zvaničnih mesta više apela da se prekine sa pucnjavom koja samo može pogoršati ionako napetu situaciju u Sarajevu. Između ostalih, danas je i predsednik Skupštine opštine Novi grad Ismeh Čengić posetio vojnika koji je pre neki dan ranjen u incidentu na Mojmilu kod lokalnog vodovoda.

Danas su članovi Predsedništva BiH dr Biljana Plavšić i Fikret Abdić, kao i načelnik Štaba Druge vojne oblasti general pukovnik Dobrašin Brašević stigli u Bijeljinu. Doktor Biljana Plavšić u Skupštini opštine treba da ugovori susret predstavnika kriznog štaba SAO Semberija i Majevica sa predstavnicima vojnih vlasti i republičkog predstavništva.

Inače, prilaze Bijeljini, kako se saopštava, kontrolišu naoružana lica. Bijeljina je u stvari pod kontrolom kriznog štaba Srpske nacionalne garde SAO Semberija i Majevica i srpskih dobrovoljačkih jedinica pod komandom Željka Ražnatovića Arkana. Javlja se da je jutros u Bijeljini mirno. Izbegli ljudi smešteni u kasarni "Fadil Jahić Španac" i u objektu JNA u Patkovači počeli su da se vraćaju kućama. Navodi se da su u zbegu bili i Srbi i Muslimani, s tim što je u Patkovači bilo najviše Muslimana. U Bijeljini je ranije zatraženo da sukobljene strane vrate naoružanje i saopštava se danas da je četvrtina oružja već vraćena.

U Bosanskom Brodu protekla je još jedna noć bez sna, puna neizvesnosti. Navodi se da je prošle noći na Bosanski Brod ispaljeno više desetina granata i tromblonskih mina. Kritično je u graničnom delu između Bosanskog Broda i Dervente, posebno u selima Korača i Barice gde su zabeleženi sukobi.

Nastavlja se i kupreška drama. Tamo je situacija i dalje dramatična. Javlja se kako su iz Kupresa žene i deca iseljeni. Trenutno vlada primirje, ali se strahuje da oružje ponovo ne progovori. Postoji opasnost i od toga da sukob plane u Bugojnu.

Inače, danas povodom muslimanskog praznika Bajrama upućene su mnoge čestitke i apeli za mir. Čestitike se emituju preko radija i televizije. Danas je list "Oslobođenje" doneo poseban prilog posvećen Bajramu. Objavljeno je više poetskih tekstova sve do onog u kome se kaže da se Bajram ne može zamisliti bez baklave. Ovaj današnji, nažalost, daleko je od mira. (M. Durić)

***

HRVATI NEMAJU ŠTA DA TRAŽE U SRBIJI (Apatin, 4. aprila):

- Tuđman je iz Hrvatske proterao nekoliko stotina hiljada Srba i mi treba da proteramo sve Hrvate iz Srbije. Nemaju Hrvati šta da traže u Srbiji. Onaj ko se poziva na ljudska prava i građanske slobode, neka ih traži u Zagrebu, i neka tamo traži uzroke, a posle razmišlja o posledicama. Hrvati, zna se, potpomažu upade Tuđmanovih gerilaca na srpsku teritoriju i pomažu bekstva ustaša iz Vukovara u Mađarsku. Optužuju nas da proterivanje Hrvata ne bi bilo demokratsko rešenje. Međutim, taj metod je primenjivan već u svetu i pokazao se kao dobar u situaciji gde narodi ne mogu da podnesu zajednički život - rekao je danas na promociji Srpske radikalne stranke u Apatinu dr Vojislav Šešelj, govoreći pred nekoliko stotina građana Apatina i okolnih mesta. Šešelj je rekao da mu na ovakvom stavu zamera vladajuća stranka, koja je za poštovanje građanskih prava.

- I mi ćemo ih poštovati. Nikoga nećemo ubiti, jednostavno ćemo ih potrpati u autobuse i ispratiti do granice - naglasio je Šešelj.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predsednik SRS je kazao:

Rat u Bosni i Hercegovini nismo želeli niti isprovocirali. On nam je nametnut. Nudili smo Muslimanima da budu federalna jednica, da budu konstitutivni element u suženoj Jugoslaviji, ali nisu prihvatili. Sada im nudimo da se podelimo. Neka oni osnuju svoju džamahiriju. Nemam ništa protiv, ali ono što je srpsko, neka i bude srpska država. Ni po koju cenu ne damo ni Bosansku krajinu, srpsku Semberiju i Majevicu, srpsku Hercegovinu, delove srpskog Sarajeva... Ne damo im ništa što je srpsko. Ako pokušaju da nam uzmu, skupo će platiti još jednu lekciju - naglasio je između ostalog, dr Vojislav Šešelj. (J. Backović)

Dobro kažeš, Vojo, Hrvatima nije mesto u Srbiji: Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, zločinci
PHOTO: Stock
***

SUKOBI U SARAJEVU (Sarajevo, 5. aprila):

Večeras nešto posle 18 sati u prisustvu Alije Izetbegovića, Radovana Karadžića, Miljenka Brkića i generala Milutina Kukanjca, kao i evropskih posmatrača dogovoreno je da odmah prestane svaka pucnjava u Republici i da se odmah izvrši potpuna obustava vatre u BiH.

Najpre je dogovorom prihvaćen stav da armija pošalje svoje jedinice oko škole Ministarstva unutrašnjih poslova na Vracama u Sarajevu u cilju razdvajanja sukobljenih strana i zaštiti pitomce i stanovništvo. To naređenje komandant Druge vojne oblasti general Milutin Kukanjac je odmah izdao. Jedinice armije i tenkovi krenuli su prema Vracama a zatraženo je da se na njih ne puca, da se omogući mirno rešavanje spora.

Takođe je prihvaćeno da političke stranke svakodnevno u međusobnim pregovorima rešavaju nastalo stanje u BiH i budućnost ove Republike, Dogovor će trajati sve dok se ne pronađe političko rešenje, a obavljaće se pod pokroviteljstvom Evropske zajednice i ta se procedura mora poštovati. Učesnici ovog dogovora u Sarajevu obavezali su se da će se uzdržati od menjanja postojećeg stanja primenom sile.

Zatraženo je od lidera nacionalnih stranaka da povodom ovog što je dogovoreno izdaju uputstvo svojim političkim štabovima.

Posle dogovora koji je obavljen u studiju Televizije Sarajevo i objavljen javnosti u prisustvu svih učesnika, čelnici političkih stranaka otišli su, kako je najavljeno, kod komandanta snaga UNPROFOR generala Satiša Nambijara na dogovor, na njegov poziv.

Sarajevskim ulicama ovog nedeljnog kasnog popodneva, dan uoči godišnjice oslobođenja, potekla je krv. Dok ovo javljamo, oko 17 časova, u gradu vlada ratna atmosfera. Odjekuju plotuni i rafali, na ulicama se nalazi veliki broj ljudi. Vode se borbe. Najžešća vatra dopire od strane Vraca.

Posle nemirne noći i jutra punog opasne napetosti u Sarajevu je počela nezapamćena detonacija. U popodnevnim časovima velika grupa žitelja ovog grada u novom naselju Dobrinja krenula je prema centru grada. Jednim delom puta sve je izgledalo kao mirovna šetnja, ali je došlo do obrta u kojem ima ranjenih i poginulih. Kolona građana, uz put, povećavala se, prošla je pored naselja Otoka, ali kad se približavala Grbavici začula se pucnjava koja je dolazila sa leve strane Miljacke. Prvi pucnji nisu zaustavili kolonu koja je, izgleda, skrenula sa predviđenje maršrute. Kasnije, kolona građana morala je da se zaustavi pošto se videlo da kola hitne pomoći i privatni automobili voze ranjenike.

Ne zna se ko je organizovao građane da u ovo nemirno vreme iziđu na ulice, ali se tvrdi da su oni to učinili samoinicijativno, spontano se okupili. Ljudi su počeli da se okupljaju i na platou ispred Skupštine Bosne i Hercegovine na Marijin dvoru. Zahteva se da nacionalni lideri i predstavnici Armije postignu sporazum i da republički parlament zaseda neprekidno dok se ne nađe mirno rešenje.

U Sarajevu se strepi od krvoprolića širih razmera. Sarajevska televizija pratila je kolonu koja je krenula iz Dobrinje, a kamere su sada postavljene na platou ispred skupštinskog zdanja. Sa malih ekrana građani se podstiču da izađu na ulice.

To je slika onoga što se u Sarajevu može nazreti golim okom. Šta se zbiva iza kulisa - nije jasno. Ne zna se ko vlada situacijom i da li je ona posve izmakla kontroli. Izvesno je prema neposlednjim potvrđenim vestima da su u Sarajevu iznad Grbavice, na Vracama, počele borbe. Sudeći po rafalnoj paljbi i jakim detonacijama, one se nastavljaju. U međuvremenu, pucnjava u Sarajevu postaje sve žešća, odjekuje i artiljerijska paljba. Prema poslednjim informacijama, zaposednuta je zgrada Skupštine BiH, ali ne zna se ko je zaposeo.

U brišućem letu nad Sarajevom su se pojavili "migovi". U 17.20 časova u studiju TV Sarajevo okupili su se lideri nacionalnih stranaka Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Miljenko Brkić sa ciljem da pozovu narod na mir. (Muharem Durić)

***

ČETVORO POGINULIH, 21 RANJEN (Sarajevo, 5. aprila):

Prema dosad prikupljenim podacima iz sarajevskih medicinskih ustanova, u današnjim neredima i puškaranju, kada se kolona nenaoružanih građana sukobila sa naoružanim ekstremistima, četiri osobe su izgubile život, a 21 lice je teže i lakše povređeno.

***

PELIVAN PODNEO OSTAVKU? (Sarajevo, 5. aprila):

Predsednik Vlade Bosne i Hercegovine Jure Pelivan, kako se nezvanično saznaje, podneo je ostavku. On je to učinio posle susreta sa grupom građana koja je ušla u zgradu skupštine Bosne i Hercegovine.

Većina građana koja se u međuvremenu okupila ispred zgrade Skupštine Bosne i Hercegovine razišla se sa Trga pošto je, kako se doznaje, desetak građana ranjeno u pucnjavi do koje je došlo.

Sarajevo su u dva navrata nadletali avioni Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

***

POLICIJSKI ČAS U STAROM GRADU (Sarajevo 5. aprila):

Večeras je na teritoriji opštine Stari grad u Sarajevu uveden policijski čas. Saopšteno je da policijski čas traje od 22 do 05 časova.

***

ZATVOREN SARAJEVSKI AERODROM (Sarajevo, 5. aprila):

Od danas posle podne aerodrom u Sarajevu je zatvoren. Prema informacijama kontrole letenja to je učinjeno zbog toga što ne postoji ni minimum bezbedonosnih uslova za odvijanje avionskog saobraćaja.

***

RATNI POŽAR (Sarajevo, 5 aprila):

Bosna i Hercegovina je u ratnoj atmosferi i u ratu koji je već zahvatio njen veliki deo. Blizina rata oseća se posebno od jutros u Sarajevu gde bi trebalo da se nađe rešenje.

Grad kao legitimna srpska meta: Prizor iz ratnog Sarajeva
PHOTO: Roger Richards
Najviše uzbuđenja, pitanja i komentara izazvala je odluka Predsedništva BiH o mobilizaciji i naoružavanju građana. Na tome posebno insistira muslimanski lider i ujedno predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović. Lider Srpske demokratske stranke dr Radovan Karadžić inicirao je razgovor trojice čelnika nacionalnih partija na vlasti.

Kao predsednik Predsedništva, Alija Izetbegović je pokušao da objasni o kakvoj se odluci radi, kada je reč o mobilizaciji i naoružavanju građana. Radi se, po njegovim rečima, o tome, što proizilazi i iz samog saopštenja, da se podigne teritorijalna odbrana u opštinama koje to nađu za potrebno. To treba da ocene opštinski štabovi.

Po Izetbegoviću, takva odluka motivisana je poslednjim događajima u Bosni i Hercegovini, a posebno u Bijeljini. Velika nesreća je, po Izetbegoviću, sve što se zbiva u Bosanskom Brodu, na Kupresu, i nedavno u Neumu, ali specifičnost Bijeljine je prema tumačenju Izetbegovića, na osnovu saznanja koje on ima, što je tamo došlo do genocida nad Muslimanima.

Biljana Plavšić, član Predsedništva SR BiH, koja je bila u Bijeljini, ističe da srpski narod ne radi ono što čine neki drugi na žalost. Svi su šokirani, prema njenim rečima, informacijama iz Bijeljine kojima je bilo predstavljeno da se narod kolje. Dr Biljana Plavšić ukazuje na to da se radi, u stvari, o stradanju srpskog življa, dok prizori koji se, po njenim rečima neprekidno vrte na Sarajevskoj televiziji i na Jutelu upućuju na druge zaključke.

Kao jedan od dokaza o događajima u Bijeljini, ponuđeno je oružje sa oznakom "Made in Croatia" - "šokac" - t-1. A kako je Fikretu Abdiću, takođe članu delegacije Predsedništva SR BiH, rekao Željko Ražnatović Arkan, podeljeno je 1,500 takvih automata.

Skupština srpskog naroda Bosne i Hercegovine reagovala je odmah na odluku Predsedništva SR BiH o podizanju teritorijalne odbrane i samoorganizovanju naroda, te podizanje civilne zaštite i rezervne milicije. Ukazuje se na to da je krnje Predsedništvo BiH (bez predstavnika srpskog naroda) pokazalo "selektivnu zabrinutost" za zbivanja u Bijeljini, koja jesu za žaljenje ali nisu jedina i po obimu nisu uporediva sa zbivanjima u dolini Neretve, Bosanskom Brodu i Kupresu, gde je srpski narod ugrožen do istrebljenja.

Srpski savet za nacionalnu bezbednost pozvao je narod da zanemari poziv krnjeg Predsedništva za koji se kaže da je nepromišljen. Apeluje se da se učini sve da bi se izbegao građanski rat i stradanje naroda.

Ratni požar kojim je zahvaćena centralna republika, međutim, ne gasi se. Kratke informacije sa Kupresa i danas svedoče o ratu u kojem ima nekoliko stotina mrtvih. Govori se o razorenim selima na ovoj visoravni, Malovanu, Rašićevu, Zloselu...

Kontroverzne informacije dospevaju iz Bosanskog Broda, gde se nastavljaju ratna dejstva, a vladine komisije i posmatrači EZ su otišli, pošto im se nije mogla garantovati bezbednost. Informacija o prelasku tenkova iz Hrvatske u Bosanski Brod je demantovana.

U Bijeljini je, prema vestima koje dolaze, mirno. U više navrata objavljeno je da su netačne informacije o maltretiranjima i silovanjima. Takođe se povodom navoda o pljačkama saopštava da su izlozi prodavnica razbijeni, ali da ništa nije odneto.

Nemirno je u Brčkom, gde su prošle noći podmetnuta tri požara, od kojih jedan na pravoslavnom groblju. Ima vesti po kojima je Brčko bombardovano sa druge strane Save, iz Hrvatske, u centralnoj Bosni takođe ključa, stižu informacije o mobilizaciji u Travniku. (Muharem Durić)

***

PROGLAS VLADE BiH GRAĐANIMA REPUBLIKE (Sarajevo, 5 aprila):

Vlada Bosne i Hercegovine uputila je danas proglas građanima Bosne i Hercegovine u kome se kaže:

"Građani Bosne i Hercegovine - Muslimani, Srbi, Hrvati i pripadnici drugih naroda - ova zemlja je dobro svih vas podjednako i vi je svi zajedno trebate braniti i uređivati!

Svi oni koji ugrožavaju vaša prava, ugrožavaju sve vas kao ljude, a potom i kao propadnike različitih politika, vera i nacija.

Vlada Bosne i Hercegovine vas zato poziva da se okupite u odbrani mira, slobode i demokratije. Onemogućićemo sve pokušaje slabljenja i razaranja ustavnog poretka i demokratskih institucija naše republike; alternativa ustavnom poretku i demokratiji jeste haos s tragičnim učincima na sve nas. Ne dopustimo da bilo ko, samo radi svojih ciljeva, isključuje prava drugih. Bosna i Hercegovina mora našim zajedničkim naporima osigurati svoje trajanje kao zalog budućnosti svojih građana - i Muslimana i Srba i Hrvata i svih drugih.

Odlučno se suprotstavimo svemu što je protiv jedinstvenosti, slobode i mira u Bosni i Hercegovini!

Nema dobra za jedan narod ako to nije dobro i za ostale!

Odbranimo zajedno Bosnu i Hercegovinu kao našu zajedničku domovinu", kaže se na kraju proglasa vlade Bosne i Hercegovine.

***

TROJE POGINULIH (Sarajevo, 5. aprila):

Prošle noći je u Sarajevu bilo veoma kritično, izjavio je danas načelnik Centra bezbednosti Sarajeva Bakir Alispahić. On je rekao da je u gradu bio veliki broj raznih oružanih formacija.

Alispahić je izjavio da su noćas poginuli radnici Stanice javne bezbednosti Novo Sarajevo i Novi grad Pero Petrović i Hajraga Kuljo.

Na Baščaršiji je poginuo građanin Mihajlo Sučić. Pretpostavlja se da nije iz Sarajeva, a pod kakvim je okolnostima poginuo Alispahić nije rekao.

Smrt je majstor iz Srbije: Rat u Bosni
PHOTO: Stock
Prema rečima Alispahića, nije bilo sukoba na barikadama između milicije i raznih uniformisanih lica, za koja se ne zna, kako je rekao, pod čijom su kontrolom. Alispahić je naglasio da su ta uniformisana lica izvršila određena razbojništva - "napade na naše pripadnike, na stanice bezbednosti".

***

MINIRAN PUT ZENICA - BUSOVAČA (Zenica, 5. aprila):

Saobraćaj na putu Zenica - Busovača od sinoć je u prekidu jer je u kanjonu Lašve eksplozijom potpuno uništeno desetak metara ove veoma prometne trase. Miniranju puta prethodila je izjava čelnika busovačkog opštinskog HDZ Darija Kordića pred kamerama zeničke nezavisne TV da svi Srbi moraju da napuste teritoriju opštine Busovača. (M. V.)

***

KONSTITUISANA SRPSKA OPŠTINA ILIDŽA

Na Ilidži je juče konstituisana Skupština srpske opštine koja obuhvata područja bivše opštine Ilidža, Novog Grada, Trnova i Kiseljaka. Skupština je donela odluke o sprovođenju delimične mobilizacije i istovremeno bojkotu mobilizacije krnjeg (muslimansko-hrvatskog) Predsedništva BiH, saopštava SDS BiH, Opštinski odbor Ilidže.

***

BARIKADE SA BOSANSKE STRANE (Vojnić, 5. aprila):

Na granici između kordunaške opštine Vojnić i Velike Kladuše postavljene su barikade sa bosanske strane i to u mestima Maljevac, Glinice i Gejkovac. Saobraćaj se, ipak, odvija bez većih teškoća.. Pored povremenih sporadičnih pucnjava, barikade su jedina pojava koje ovde remete javni red i mir i u poređenju sa drugim mestima u Bosni i Hercegovini stanje u Cazinskoj krajini i njegovom okruženju je znatno mirnije.

U pograničnom delu sa Kordunom na području opštine Velika Kladuša već duže vreme situacija je nešto napetija i to, uglavnom, zbog uticaja pripadnika hrvatskih oružanih snaga koje deluju u nekoliko hrvatskih sela velikokladuške opštine.

Dva autobusa "hosovaca" doputovalo je na ovo područje prošle nedelje, a glavni zadatak im je, kako se pretpostavlja, da na Kordunu isprovociraju sukobe između Muslimana i Srba i tako realizuju planirane namere hrvatskih vlasti da stvore ratno žarište i na ovom području. Prema izjavama mnogih Kordunaša, koji kontaktiraju sa Muslimanima u Cazinskoj krajini, oni se uglavnom protive sukobljavanju. Iz Cazina, kako saznajemo, došao je i zahtev za smenu vlade Bosne i Hercegovine. Peticiju u vezi s tim potpisalo je oko 8,000 građana, čime oni izražavaju svoje negodovanje politikom u Bosni i Hercegovini, koja po njihovoj proceni, dovodi do širenja ratnih sukoba u ovoj republici. (Đ. Đukić)

***

DEMOLIRAN STAN DR RADOVANA KARADŽIĆA (Sarajevo, 5. aprila):

Prošle noći pripadnici muslimanske paravojske izvršili su razbojnički napad na stan predsednika Srpske demokratske stranke Radovana Karadžića u Ulici Sutjeska u Sarajevu, kaže se u današnjem saopštenju Izvršnog odbora SDSBiH.

Stan je prvo mitraljiran, a potom bukvalno demoliran. Sreća je da je porodica Karadžić provela noć izvan stana, pa da je tako izbegla siguran masakr.

Tokom čitavog današnjeg dana "zelene beretke" su, čak i ne skrivajući se, držale zasedu ispred zgrade u kojoj se stan nalazi.

***

MUSLIMANI NAŠLI UTOČIŠTE U SRPSKIM KUĆAMA (Loznica-Zvornik, 5. aprila):

Ćuprije na Drini, posebno Šepački most, kod Loznice - kao i onaj u Malom Zvorniku - bile su ovih dana i noći nemi svedoci ljudskih drama koje je, dunuvši iz Hrvatske, vihor rata doneo u Bosnu. Ovuda je, naime, čak ne ponevši sa sobom ni ono najnužnije, prešlo u Srbiju nebrojeno mnogo Srba.

Sudeći prema najnovijim događajima, ta reka mahom žena i dece kao da nema izgleda da presahne, čemu je obilato doprinela odluka kako to ovde zovu - "Alijinog Predsedništva" - o mobilizaciji u Bosni i Hercegovini. Jutros smo bili svedoci žalosne zbilje da u srpskim selima majke brže-bolje pakuju decu i najneophodnije stvari strahujući da "ne zakasne na most".

Kako saznajemo, i u srebreničkom i u bratunačkom kraju ne popušta napetost, naprotiv, i odatle Srbi prelaze u ljubovijski kraj pošto - istina prema nepotvrđenim podacima - SDA javno naoružava svoje ljudstvo. Međutim, iz tih krajeva u Srbiju odlaze i Muslimani.

Ipak, najveći broj Muslimana u Srbiju je izbegao iz Semberije, tačnije iz Janje. Računa se da ih je u Lešnici skelom i čamcima stiglo više od hiljadu. Ima slučajeva da su cele muslimanske porodice našle utočište u srpskim kućama, a primera da Srbi u svoje domove primaju Muslimane izbeglice ima i u Loznici. (D. Pejak)

***

PUCNJI UMESTO UTAKMICE (Sarajevo, 5. aprila):

Ma koliko da su fudbaleri Rada pre polaska na put za Sarajevo bili svesni da kreću u neizvesnu avanturu zbog dramatičnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, verovatno ni u snu nisu mogli pomisliti da će doživeti ono što su i doživeli ovog popodneva zajedno sa fudbalerima Željezničara na Grbavici.

Tačno 30 minuta pre početka meča, nedaleko od stadiona i naselja Vraca iz blizine škole unutrašnjih poslova počeli su da odjekuju pucnji koji još traju dok javljamo ove redove oko 16.10 časova.

Umesto da izađu na teren fudbaleri oba tima su se sklonili u prolaz, a zatim su fudbaleri Rada na svoj zahtev krenuli autobusom na aerodrom u pratnji jednog od čelnika Željezničara Josipa Katalinskog. Sarajlijama je jedino preostalo da im požele srećan put.

Životna sudbina je tako htela da fudbaleri Rada i Željezničara ne odigraju svoj meč, kada će on biti odigran u ovo ludo vreme to verovatno više niko i ne zna... (S. Stojić)

***

JEDVA SAČUVALI ŽIVE GLAVE

Fudbaleri Rada, živi i zdravi vratili su se sinoć vojnim avionom iz Sarajeva, gde je trebalo da odigraju prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom. Samo zahvaljujući sreći i dostojanstvenom držanju nekadašnjeg našeg proslavljenog reprezentativca, sada člana uprave sarajevskog prvoligaša Josipa Katalinskog, beograđani su uspeli da sačuvaju živote i vrate se iz grada u kome se svom žestinom razbuktao rat

Pod srpskom paljbom: Ubijanje Sarajeva
Photo: EPA
Prvo što su brojni novinari okupljeni na stadionu Rada na Banjici sinoć oko 18 časova videli, bili su osmesi olakšanja na licima fudbalera i rukovodstva, po povratku sa pravog vatrenog krštenja iz sarajeva. Šta su Beograđani sve doživeli na ovom putešestvuju umnogome prevazilazi one uspomene ponete iz Tomislavgrada s početka prvenstva. Koliko je situacija bila dramatična pokušao je da dočara predsednik kluba Zako Perović:

- Utakmicu nismo odigrali ali srećan povratak smatram našom najvećom pobedom. Još kad smo dolazili u Sarajevo, iz aviona smo videli da situacija u gradu nije normalna, skoro nikog nije bilo na ulicama. Na aerodromu nas niko nije dočekao, ali kad smo stigli u hotel "Evropa" gde je bio planiran ručak i kraći odmor, dva člana uprave Željezničara ispričali su nam šta se predhodne noći događalo napomenuvši da je bilo i poginulih. Mada je u krugu hotela sve izgledalo uobičajeno, kada smo pošli prema stadionu, lično smo se uverili u ozbiljnost situacije. Naš autobus su presrela maskirana lica opkolivši nas sa tri automobila. Našli smo se pred uperenim cevima automatskog oružja i naređeno nam je da izađemo napolje. Direktor Petar Pešić rekao je napadačima da smo mi fudbaleri i da smo došli da odigramo utakmicu. Pošto su čuli odakle dolazimo, spustili su oružje, pokazali nam tri prsta i poželeli srećan put. Neprijatnu tišinu prekinuli su naši uzdasi olakšanja jer nije bilo teško pretpostaviti šta bi se dogodilo da su umesto njih tu bili neki drugi...

- Kad smo došli na Grbavicu, ušli smo u službene prostorije na stadionu - nastavlja priču Perović. - Pošto nas je nekoliko članova uprave domaćih obavestilo da u obezbeđenju nema ni jednog jedinog milicionara, delegat Lakićević iz Prištine zaključio je da utakmica iz bezbedonosnih razloga ne može da se odigra.

Odlučili smo da i zvanično napravimo zapisnik i tada, pa oko 200 metara od nas, počela je pucnjava praćena strahovitim detonacijama koje sigurno nije moglo da izazove lako naoružanje. Slika je bila stravična, svuda okolo su leteli meci, pogođen je televizijski kabl. Jedan čovek je pokušao da skine zvučnik sa obližnje tribine i samo nekoliko metara od njega zarila su se dva metka. Pobegli smo u podrum i posle sat-dva odlučili da krenemo prema aerodromu. zapisnik je ipak sačinjen, momci su se držali hrabro a sve zasluge za srećan put do aerodroma pripadaju našem velikom prijatelju Josipu Katalinskom. Hrabro i dostojanstveno ispratio nas je do samog ulaska u avion pokazavši da je ostao ono što je bio dok je u dresu reprezentacije davao golove.

- Na aerodromu smo zatekli pustoš. Ove noći naš let je bio poslednji iz Sarajeva. U vojnom avionu bilo je samo 27 mesta ali, na naš zahtev ukrcalo se nekoliko žena i dece. Kad smo konačno poleteli, životi su nam ponovo dovedeni u pitanje. Strahovit vetar je zaneo avion i zapretio da ga prevrne, pokvario se automatski pilot. Srećom sve se dobro završilo i kad smo napokon ugledali svetla Beograda, kao da smo se ponovo rodili - rekao je na kraju Perović još jednom napomenuvši neizmernu zahvalnost Josipu Katalinskom

- Pravio sam se hrabar pred igračima, a u stvari kupao sam se u sopstvenom znoju - dodao je trener Tomislav Manojlović.

Kako su domaći igrači doživeli atmosferu koja je po svemu ličila na Bejrut, delimično se može videti iz reči trenera Ribara koje je uputio svojim učenicima:

- Momci idite kućama i spustite roletne. Budite iznad svega i ne dozvolite da vašu popularnost neko koristi u političke svrhe.

Na kraju, golman Rada Cicović smogao je snage i da se našali rekavši da je ispunio obećanje i nije primio gol, ali posle svega preživljenog, propratni smeh je kiselo zvučao. Sinoćnu priču na Banjici završio je kapiten Vasić.

- Otputovali smo u Sarajevo zbog regularnosti takmičenja, ali valjda su naši životi važniji!? Trebalo bi malo da se zamisle i oni koji o tome odlučuju... (Ž. Regoda)

* Tehnička podrška: Miloš Obradović

* Nastavak feljtona u ponedeljak 12. aprila