A bili su samo djeca

image

Kad je nedavno Milorad Dodik izjavio da su „Mladić i Karadžić ljudi koji su u jednom istorijskom trenutku bili na čelu pokreta koji se borio za slobodu, pre svega, srpskog naroda i u tom pogledu srpski narod će u budućnosti morati i Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i plejadi mnogih da oda određeno priznanje i da se oduži na pristojan način za njihov doprinos“, bilo je jasno da se, u stvari, negira genocid nad bošnjačkim narodom. Isti Dodik je odmah u narednoj rečenici to potvrdio: „Da li su oni prekršili međunarodno pravo i da li su počinili zločine to tek treba da utvrdi sud, mada smo imali brojne situacije gde smo se uverili da sud radi veoma selektivno. Ne može se verovati odlukama suda koji očigledne zločine nad Srbima nikada nije procesuirao ili osudio ili koji Antu Gotovinu prvostepenom presudom osudi na višegodišnju kaznu zatvora, a samo nekoliko meseci nakon toga, uz očigledno lobiranje i značajnu podršku hrvatske države, oslobodi te kazne. U pravdu te vrste apsolutno se ne može verovati“. Za razliku od Dodika, e-novine veruju u pravdu; verujemo da se zločini i masakri ne smeju zaboraviti – baš zato, čitaocima ćemo predstavljati filmove o genocidu nad Bošnjacima, da u ovim još uvek turbulentnim vremenima od zaborava otrgnemo ono što se pokušava sakriti, slagati ili demantovati. Zločincima se nikad ne sme oprostiti!

Film Avde Huseinovića „A bili su samo djeca“ snimljen je povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva i posvećen je ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. Ovaj film kroz autentične dokumente, dokumentaciju koja je korištena pred Tribunalom u Haagu i svjedočenje živih svjedoka prezentuje mnoštvo nepoznatih detalja i činjenica o zločinu nad djecom opkoljenog Sarajeva 1992 -1995. Film obrađuje sarajevske masakre od 1992. do 1995. godine, koje su počinili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, u kojima su među civilima ubijana i djeca Sarajeva. Ovi masakri su se dešavali na lokacijama cijele sarajevske slobodne teritorije i u njima je srpski agresor ubijao djecu bošnjačke, srpske, hrvatske i romske nacionalnosti.

Autor filma u svom istraživačkom radu posebno se osvrnuo na: snajperiste, masovne ubice djece opkoljenog Sarajeva; odgovornost brigada i artiljerijskih jedinica Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, koje su Sarajevo držale u opsadi i koje su počinile zločine nad djecom Sarajeva; kulturu nekažnjivosti srpskih oficira i vojnika koji su odgovorni za masovna ubistva sarajevske djece, a koji danas slobodno žive na teritoriji RS-a i države Srbije; dosadašnje Haške procese u kojima su kao dokazi Tužilaštva korišteni zločini nad djecom Sarajeva u opsadi; zločin nad djecom Sarajeva, kao jedan od najvećih planetarnih zločina.