Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Izložba kosovskih umetnica u Beogradu

Posveta nevinim žrtvama rata na Kosovu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Kulturni centar Beograda

Izložba o masakru koji su srpske snage počinile 1999. u Podujevu - "Bogujevci visual history“, autorki Sarande i Jehone Bogujevci, biće otvorena 18. decembra u Galeriji "Podroom" Kulturnog centra Beograda

Autorke ovom izložbom rekonstruišu događaj iz marta 1999, kada su pripadnici srpske paravojne jedinice Škorpioni pucali na grupu od 19 žitelja Podujeva albanske nacionalnosti i ubili njih 14, piše dnevnik Danas. Jehona i Saranda su tada imale 11 i 13 godina.

Postavka predstavlja multimedijalno iskustvo koje je, zapravo, kulminacija decenije posvećenog rada tri umetnika sa Kosova koji su preživeli jedan od najgorih masakara na Balkanu, počinjenih od strane srpskih snaga. Izložbu, koja je zamišljena kao posveta svim nevinim žrtvama rata i dokaz da istina i pravda mogu nadjačati zlo, producirao je Heartefakt fond.

Andrej Nosov, predsednik fonda, kaže za Danas da je ovo važna izložba ne samo zbog negovanja kulture sećanja na rat na Kosovu, već pre svega zbog odavanja pošte žrtvama tog i svih ostalih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kako ističe, Kosovo i Srbija danas uspostavljaju nove odnose, ali sa druge strane postoje brojna nerešena pitanja iz prošlosti.

"Veoma je značajno preneti priču o porodici Bogujevci u centar Beograda. Za nas, to je način da otvorimo prostor za javnu debatu o prošlosti i odgovornosti, za šta imamo obavezu kao građani. Takođe, ovom izložbom pozivamo institucije i zvaničnike na preuzimanje odgovornosti za zločine počinjene ne samo u Podujevu, već i na svim drugim mestima. I dalje imamo veliki broj nestalih i važno je da izvršimo pritisak na institucije da odgovorne za počinjene zločine privedu pravdi". ističe Nosov.

Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, objašnjava da je kultura najvažnija za jednu državu zato što se tako gradi nacionalni identitet, te da od toga šta je kulturna strategija zavisi kakva zemlja i kakvi ljudi želimo da budemo.

"Najvažnija uloga kulture je da postavlja pitanja, da sagledava stvari iz različitih uglova i preispituje. Sve. Zato ova izložba treba da se desi u Kulturnom centru Beograda. Činjenica je da stalno imamo osećaj da nije trenutak. I nije. I nikada neće biti. Dok ne počnemo da razgovaramo. I da se slušamo. Jer, svaki građanin ima pravo da zna i drugu stranu. A istina, bar u ovom slučaju, ni po čemu nije sporna. Desio se zločin nad albanskom porodicom na Kosovu. Zločin je počinio čovek sa imenom i prezimenom, suđeno mu je u Srbiji i osuđen je. Osećanje koje imamo mora biti empatija. Ono o čemu može da se razgovara je viđenje uzroka i posledica. Da bismo mogli da nastavimo život moramo naučiti da slušamo jedni druge. Moramo otvoriti dijalog i koliko god imali različite istine i stavove moramo naći snagu da čujemo jedni druge. Čak i kada je rezultat razgovora da se ne slažemo", ističe Mia David.

Svetska premijera izložbe u Nacionalnoj galeriji Kosova, oktobra 2011. godine, je bila veoma uspešna i doživela pozitivne kritike širom zemlje. Izložba je februara 2012. gostovala u Nacionalnoj galeriji u Tirani, gde je, takođe, veoma pozitivno primljena.

star
Oceni
4.03
Ostali članci iz rubrike Vesti