Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije

Nepopularna kultura sećanja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: NEO NOB

U petak 29. novembra, na nekadašnji Dan Republike, u 18 časova u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba "NEO NOB (Ne)popularna kultura sećanja" hrvatskog vajara Ivana Fijolića. Dan nakon otvaranja, u subotu 30. novembra publika će moći da se pridruži razgovoru sa umetnikom i kustoskinjama Vanjom Žanko i Anom Panić

Photo: NEO NOB

Izložba NEO N.O.B. prvi put beogradskoj publici predstavlja rad najpoznatijeg hrvatskog vajara mlađe generacije Ivana Fijolića. Fijolićeva do sada najveća samostalna izložba prikazuje sedam monumentalnih skulptura inspirisanih narodnooslobodilačkom borbom i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije tokom jedne generacije.

“U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo uništiti oko 3.000 spomenika prethodnog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem.” kaže Ivan Fijolić. Izloženi radovi predstavljaju reakciju umetnika protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.

Umetnik reinterpretira sedam ikoničnih skulptura kojih više nema. Traži heroje iz prošlosti i sadašnjosti kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u post-socijalističkoj državi, i nalazi ih u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona, uključujući Silvestra Stalonea, Boška Buhu, Elvisa Prislija, Tita i Jovanku Broz.

Skulptura ˝T&TO˝ je omaž slavnoj Augustinčićevoj skulpturi Tita u Kumrovcu, poslednjoj koju je vajar Antun Augustinčić 1948. godine lično modelovao i uspešno na nju preneo Titovu energiju i harizmu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture ali je napravio twist - glavu Tita (koja je na originalnoj skulpturi uništena pošto je minirana u Kumrovcu 2004. godine) zamenio je glavom njegove supruge Jovanke. Fijolićeva skulptura ujedno je i spomenik palom spomeniku; ona nas poziva na sećanje, na spominjanje i pamćenje pokušaja sistemskog zatiranja antifašističkih vrednosti.

Skulptura ˝Tri kralja˝referiše se na tri kralja pop kulture: Silvestra Stalonea kao Ramba, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u borbenom stavu s automatskim puškama, u stavu koji bi mogao da posluži kao kadar iz popularnih filmova po kojima su poznati, ali gotovo idiotski iskrivljenih lica. Noge Elvisa su pak preuzete iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.

Photo: NEO NOB

“Subverzivni Fijolić jedan je od najinteresantnijih umetnika svoje generacije. U njegovoj umetnosti ima svega: od socrealističkih spomenika, preko Vorhola i citata pop kulture, do Ramba i Tita... U svemu ćete uživati. I sve je lako čitljivo, no ne i banalno”, rekla je Patricia Kiš.

Fijolić je autor prvog spomenika Brusu Liju, koji je 2006. postavljen u Mostaru. Prvi put nakon tog, umetnik radi monumentalne skulpture. Izložba NEO N.O.B. je premijerno prikazana maju 2012. u Kući umetnosti LAUBA u Zagrebu.

Ivan Fijolić jedan je od najprepoznatljivih umetnika mlađe generacije i radi pretežno u mediju skulpture. Do sada je izlagao na tridesetak grupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu.

Photo: NEO NOB

Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umetnosti za diplomski rad Okršaj (2001), Rektorove nagrade za izložbu ˝Check Your Head Out˝ (2004) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (2009). Autor je tri rada u javnom prostoru: Fundacija Batta u Zlínu, (Češka), Black Foot, u Parku Skulptura, u Vrsaru (Hrvatska) i Bruce Lee u Mostaru (BIH).

Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračoveka u Krapini. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je realizovana uz podršku: Laube, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a u Beogradu je otvorena sve do 12. januara 2014. svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 18 časova.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak