Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Sarajevo

Zatvoren Festival tolerancije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Filmom Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" u Sarajevu je u petak otvoren drugi festival jevrejskog filma, u kinu Meeting Point, a u nedjelju zatvoren uručenjem priznanja za životno djelo reditelju Branku Lustigu prenosi Fena

Festival je otvorio oskarovac i prošlogodišnji dobitnik nagrade "Srce Sarajeva", Branko Lustig, a prisutne je pozdravio i Jakob Finci u ime La Benevolencije.

Festival tolerancije sadrži 14 filmova svih formi (igrani, dokumentarni i kratki film), a dio programa je regionalnog karaktera. U regionalnom dijelu programa uz "Kad svane dan" je i film "Treće poluvrijeme", sa Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Festival tolerancije započeo je još 2007. u Zagrebu, a dio zagrebačkog programa prenosi se u Sarajevo. Takav festival prvi put je u Sarajevu održan 2008. godine, a dužu pauzu između dva festivala uzrokovali su isključivo financijski razlozi.

Direktorica Festivala Nataša Popović kazala je Feni da je planirano gostovanje Festivala početkom naredne godine u Beogradu, a interes postoji i iz Ljubljane kao i iz Crne Gore.

Festival tolerancije zatvoren je u nedjelju 27. oktobra, kada je Lustigu uručena i nagrada za životno djelo. Propratni program festivala činila je izložba "Antimasonski plakati", koja je od 24. oktobra do 4. novembra postavljena u Galeriji 11/07/95 u Sarajevu.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak