Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Zatvoren Festival Miroslav Krleža

Susreti s Krležom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Premijerom mađarske izvedbe drame "U agoniji" u nedjelju je u Histrionskom domu zatvoren Festival Miroslav Krleža. Predstavu koja je zbog lošeg vremena iz Klovićevih dvora preseljena u Histrionski dom, izveo je Kulturni centar Veszprém, Kazališta Petőfi, u režiji Jánosa Dömölkyja. Prijevod na mađarski potpisuje Kálmán Dudás, a u glavnim su ulogama Tibor Gáspár (Barun Lenbach), Kitty Kéridr(Laura Lenbachova), Pál Oberfrank (Ivan plemeniti Križovec), Eszter Terescsik (grofica Madeleine Petrovna)

U agoniji ili anatomija poniženja, druga drama iz glembajevskoga ciklusa i pritom najizvođenija Krležina drama, vremenski je određena 1922. godinom, i to razmakom od svega nekoliko noćnih sati. Dakle, riječ je o razdoblju tranzicije iz austrougarskoga "hrvatskoga Alžira" u eshaezijsko doba koje je, među ostalim, određeno propadanjem glembajevske, austrougarske građanske klase. Drama je prvi put objavljena u varijanti s dvama činovima (1928.), a preradba završetka drugog čina kao i dodatak trećega čina prvi se puta pojavljuje u izdanju Glembajevi – Drame (Zagreb, 1962.).

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža posljednjeg je dana ponudio publici još neka zanimljiva i prigodna događanja.

U neuobičajenom terminu od 5 do 7 sati, dakle u rano nedjeljno jutro na sam dan Krležina rođenja, u Radićevoj (nekadašnja Duga ulica) na broju 7 gdje se rodio Krleža, započeo je glazbeno-scenski program Krležine adrese, a domaćin je bio Goran Matović.

Zamišljeno kao procesija koja kreće od Krležine rodne kuće, program se održao ispred hotela Palace i staroga Leksa, kod Meštrovićeva Zdenca života i završno ispred Krležina spomenika, odnosno na Krležinu Gvozdu gastronomsko-nadrealističkim Doručkom kod Krleže, u 7 sati ujutro, u vrijeme Krležina rođenja. Poslužen je doručak u formi slatke zakuske, kakvu je Krleža naročito volio.

U sklopu gastronomsko-nadrealističkoga susreta, u neformalnom razgovoru, svoja sjećanja na susrete s Krležom evocirali su Silvana Čengić Voljevica, Latica Ivanišević, Jolán Mann, a glumci su izvodili fragmente iz Krležina opusa, prenosi Novi list.

Na festivalu je 5. jula gostovao i Centar za kulturnu dekontaminaciju sa predstavom "Izlet u Rusiju" Miroslava Krleže u režiji Jovana Ćirilova.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak