Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Sara Kejn ponovo u Beogradu

Psihoza u 4.48 u Bitef teatru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: heimat.de

Predstava "Psihoza u 4.48" prema komadu Sare Kejn u režiji Mirjane Karanović biće premijerno izvedena 10. maja na sceni Bitef teatra, najavila je danas direktorka Jelena Kajgo. "Sara Kejn je malo izvođena na našim prostorima, ona je naslednica Edvarda Bonda i naslednica struje koja je dekonstruisala dramu i u čijim delima vladaju brutalnost i iskrenost", istakla je Kajgo na konferenciji za novinare i dodala da je na našim prostorima njen pratilac, možda , dramski pisac Milena Marković u čijim se komadima oseća ekspresionistički uticaj i koja i sama, kao Kejnova ukida likove.

"Ova vrsta teksta je veliki izazov za glumce, ali i za reditelje, jer su u njemu opisana teška psihička stanja koja su rezultirala njenim samoubistvom", ispričala je Kajgo.

"Psihoza u 4.48" je poslednje delo Sare Kejn. Neposredno pošto ga je napisala izvršila je samoubistvo, a naslov komada označava vreme u jutarnjim časovima kada se ona u njenoj depresiji uvek budila.

Njen komad gledaocu daje sliku te bolesti kroz tekst koji nije pisan u dramskoj formi, ali u sebi nosi snažan dramski naboj. Iako ne postoji klasična podela replika na likove, prepoznaju se sasvim česti elementi dijaloga.

Karanovićeva je istakla da je davno počela da radi na ovom tekstu, kada joj je njena učenica, Darija Rajšić, koja igra u ovom komadu, rekla da bi htela da diplomira na ovom tekstu. Ona joj je u početku savetovala da to ne radi jer je i suviše težak, ali je na kraju pristala da joj pomogne.

"Zajedno smo pokušavale, više puta smo pravile pauze zbog nekih poslovnih i porodičnih obaveza, sretale smo se, pa smo se razilazile, ali nikada nismo od njega odustale", ispričala je Karanovićeva.

Ona je dodala da je rešila da "treba da izguraju taj komad do kraja" i da je dolazak na scenu Bitef teatra logičan završetak dugog rada, ali da ne zna da li će se dopasti publici.

Iako je ovo njen rediteljski prvenac, ova glumica i profesorka istakla je da ne vidi sebe kao reditelja i da predstavu ne vidi kao svoj "rediteljski ispit", već da ima "tu privilegiju i čast da osmisli i predstavi jedan tekst na način na koji joj je njeno iskustvo omogućilo".

Karanovićeva je rekla da ju je zaintrigirala pozicija reditelja i da joj je drago što joj se pružila prilika da bude deo ovog procesa.

Rajšić je rekla da se vezala za ovaj tekst još 2009. godine.

"Moja želja je bila da se ljudi opuste i da nađu sebe u tekstu i da razmisle o nekim temama. Mislim da svi mi u sebi držimo neki težak mrak, svi se trudimo da pokažemo kako nam je bilo dobro, a u suštini smo nesrećni, neprihvaćeni i vodimo stalnu borbu da budemo prihvaćeni, a ustvari treba da se otvorimo prema sebi", ocenila je Rajšić.

Pored Rajšićeve u ovom komadu igraju i Vanja Ejdus i Damjan Kecojević.

Ejdusova je rekla da je po njenom mišljenju ovaj komad emotivan, brutalan, traumatičan, tragičan i potresan, dodajući da se Sara Kejn retko igra na scenama domaćih teatara.

"Ovo je otvorena forma rađena za sve, a Karanovićeva je došla sa jasnom idejom i okvirima koje želi da ispuni", rekla je Ejdusova, dodajući da je komad svevremen i savremen.

Predstava je rađena u koprodukciji Bitef teatra i organizacije Hartefakt. Scenografiju je radio Gorčin Stojanović, kostime Zora Mojsilović, scenski pokret Sonja Vukićević.

Sara Kejn (1971-1999) je kultna britanska dramska autorka koja je izvršila samoubistvo u 28. godini. Za dramsko stvaralaštvo Sare Kejn, čiji su komadi obeležili repertoare evropskih pozorišta poslednjih 10-ak godina, vezuju se - brutalizam, surovost, zastrašujuć, ekstremne emocije.

Godine 2008. njen komad "Fedrina ljubav" premijerno je izveden na sceni JDP-a.

star
Oceni
3.78
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak