Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Symposion, trauma i nostalgija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povodom izlaska novog broja časopisa Symposion iz Subotice, pozivamo vas na „symposion“ u CZKD sa kolegama iz Subotice, Pančeva i Beograda, koji će se održati u ponedeljak 18. marta

19h Izložba
STRABIZAM
By Andrea Palašti
Koautor: Jelena Vladušić
Foto-instalacija: digitalni printovi dimenzije 14.4 x 18 cm


19.30h Razgovor
SYMPOSION – TRAUMA/NOSTALGIJA I.
Učesnici: Zoran Trklja, Csobanka Zhuzha, Jasmina Topić, Attila Sirbik, Andrea Palašti, Viktoria Radics, Dejan Ilić, Johanna Marcade
Moderatori: Aleksandra Sekulić i Saša Ćirić

Časopis „Symposion“ je u poslednjih nekoliko godina ustanovio jedno neobično očekivanje: svakim brojem pomera granice časopisne produkcije i politike, demonstrira mogućnost novog standarda u osmozi vizulenih umetnosti i knjizevnosti, i traje (a kontinuitet je uvek najveće iznenađenje).
Sa urednikom, učesnicima u novom broju, kolegama iz Beograda i Pančeva koji o časopisu mogu govoriti kao čitaoci (uzivaoci?), objavljujemo i uživo novi broj: Trauma/Nostalgia I.

U prethodna tri broja Symposion-a, pod nazivom „Olupina“, „Zločin/nevinost - smrad/miris, kao i u publikaciji pod nazivom „Srednje-istočno-evropske fraze“, trudili smo se da i likovnim sredstvima reagujemo na raspad Jugoslavije i na novonastalu situaciju u regionu nakon juznoslovenskih ratova, odnosno pokazali smo paralele ili baš naprotiv, razlike u umetničkim osećajima, pogledu na svet i načinima estetičkog izrazavanja umetnika koji zive u srednjoevropskim regijama postkomunističkih zemalja. U ovom broju akcenat smo dali isključivo na ona istrazivanja, koja se bave značenjem pojma slamanja sudbine na našim prostorima i na to koliko smo u stanju da putem tekstova i slika izrazimo neme glasove traume.

Što se pak tiče vizuelnih radova, ovde nije reč o slikama inspirisanim tekstovima, kao u prethodno pomenutim brojevima, već je svaki autor sopstvene motive reflektovao na zadatu temu. Kao i uvek, i sada su brojne varijacije u pripremi, beskonačna serija razgovora je prethodila konačnom očišćenom dizajnu površina. Raskrinkavanje portreta autora prati način mentalne strukture traume i nostalgije, odnosno vizualne zamisli koje dolaze iz nesavršene buke sećanja koja naviru iz tišine traume. Bavljenje ovom temom ne smatramo i ne moze se ni smatrati konačnom, istraživanje nastavljamo i u 2013. godini, a rezultat istog ćemo objaviti u narednom broju pod nazivom „Trauma/Nostalgija II“.“(iz predgovora)

STRABIZAM
By Andrea Palašti
Koautor: Jelena Vladušić
Foto-instalacija: digitalni printovi dimenzije 14.4 x 18 cm

Strabizam (u narodu poznatiji kao zrikavost) je pojava kada oči ne stoje paralelno, nego u određenom pravcu pogleda postoji devijacija. Normalno, kad se gleda neki predmet, slika oba oka simultano pada u tačku centralnog vida u oku. Međutim, ako oba oka nisu uravnotežena u svojim pokretima, nastaju fenomeni kao dvostruke slike i konfuzija. Rad se bavi pitanjima nastanka kolektivnog strabizma, koji je kod nas postao ne samo medicinski problem, već i društveni fenomen, odnosno karakter nacije. Posle niza promena, Srbija je 2009 godine počela izdavanje novih biometrijskih pasoša. Novi biometrijski pasoši slični su onima koje se koriste u zemljama Evropske unije, i samim tim bliza je bezbednosnim zahtevima ’Šengena’. Međutim, zrikavost (razrokost) uočljiva je na većini pasoških fotografija. Da li je naš strabizam u stvari strabizam države? Ili, da li je - biti zrikav, u stvari jedan od uslova da putujemo u evropu bez viza?

ANDREA PALAŠTI
Rođena 1984. u Novom Sadu. Osnovne i master studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku Fotografija. Od 2006. godine izlaze i sarađuje sa umetnicima, umetničkim kolektivima/inicijativama. Svoje radove predstavila na više samostalnih i grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu. Finalista je "Dimitrije Bašičević Mangelos" nagrade za mladog vizuelnog umetnika 2008 godine, i dobitnica "Mangelos" produkcijske nagrade za rad Albania, a new Mediterranean love. Za projekat Manjina, 2010. nagrađena je autorskim grantom od strane Mađarskog Kulturnog Fonda. Interdisciplinarne doktorske studije upisuje 2009. godine pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na odseku za Teoriju umetnosti i medija. Trenutno radi na nekoliko samostalnih kuratorskih postavki sa različitim umetnicima u Novom Sadu.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak