Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

METART produkcija i Jevrejski istorijski muzej Beograd

Beogradski Purim

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kratki film “Beogradski Purim” Nikole Šuice biće premijerno prikazan u Velikoj sali Jevrejske opštine Beograda u sredu 27. februara u 19 sati. Premijeru prati istoimeni katalog u izdanju Orion Arta iz Beograda sa tekstom Fotografski spomenik, koji potpisuje autor, prof. dr Nikola Šuica

Arhivirano sećanje i pronađeni dokazi iz prošlosti već duže su izuzetno aktuelan kulturološki fenomen, ali i oblast savremene umetnosti. Kratki video “Beogradski Purim”, na kome su sarađivali i mladi umetnici Selena Junačkov i Nikola Jovanović sačinjen je na memorijskom izazovu sačuvanih ili novootkrivenih snimaka, kadrova i i zvukova. Ciljan je kao talasno poniranje u prostore, identitete i politička dejstva poznatih, ali i skrivenih pojava. Razotkriva se Holokaust u Srbiji i prestonici kao i splet okupacionih prizora i kolaboracionizma u intuitivnom i afektivnom vrtlogu verskog praznika i realnih saznanja.

Purim je jedan od najradosnijih praznika Jevrejskog kalendara. Potiče iz biblijske Knjige o Esteri i slavi se u znak sećanja na doba kada je izgnani Jevrejski narod u Persiji spasen od uništenja. Junakinja Purima je novoizabrana kraljica Ester, mlada i lepa prerušena Jevrejka što razotkriva i sprečava zlo, na sreću i mir svog celokupnog naroda. Postojanost praznika traje više od 2000 godina u rasejanju, unutar raznolikih istorijskih iskušenja.

Kratki video “Beogradski Purim” je putovanje u regionalni zaborav. Dokazi su uglavnom nestali. Snimak purimskog maskenbalskog slavlja nastao pred katastrofu Drugog svetskog rata je polazište za protok prizora, kadrova, zvukova i naslućenih slojeva prošlosti. U središtu je užasavajuća i nasilna sudbina jevrejske zajednice Beograda i Srbije. Ono što preostaje je nada: da su pojedine, u snimku vidljive ličnosti uspele da uteknu, sakriju se i prežive.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
image

Koncert u Dečjem kulturnom centru

Beogradski simfoničari svome gradu

image

Narodno pozorište Sterija

Premijera “Ane Frank” u Vršcu

image

Papa na filmu

Franja glumi samog sebe

image

Lapis Histriae 2016

Natječaj za kratku priču

image

Muzičko putovanje ka prijateljstvu među narodima

Koncert povodom Međunarodnog dana holokausta

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak