Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

METART produkcija i Jevrejski istorijski muzej Beograd

Beogradski Purim

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kratki film “Beogradski Purim” Nikole Šuice biće premijerno prikazan u Velikoj sali Jevrejske opštine Beograda u sredu 27. februara u 19 sati. Premijeru prati istoimeni katalog u izdanju Orion Arta iz Beograda sa tekstom Fotografski spomenik, koji potpisuje autor, prof. dr Nikola Šuica

Arhivirano sećanje i pronađeni dokazi iz prošlosti već duže su izuzetno aktuelan kulturološki fenomen, ali i oblast savremene umetnosti. Kratki video “Beogradski Purim”, na kome su sarađivali i mladi umetnici Selena Junačkov i Nikola Jovanović sačinjen je na memorijskom izazovu sačuvanih ili novootkrivenih snimaka, kadrova i i zvukova. Ciljan je kao talasno poniranje u prostore, identitete i politička dejstva poznatih, ali i skrivenih pojava. Razotkriva se Holokaust u Srbiji i prestonici kao i splet okupacionih prizora i kolaboracionizma u intuitivnom i afektivnom vrtlogu verskog praznika i realnih saznanja.

Purim je jedan od najradosnijih praznika Jevrejskog kalendara. Potiče iz biblijske Knjige o Esteri i slavi se u znak sećanja na doba kada je izgnani Jevrejski narod u Persiji spasen od uništenja. Junakinja Purima je novoizabrana kraljica Ester, mlada i lepa prerušena Jevrejka što razotkriva i sprečava zlo, na sreću i mir svog celokupnog naroda. Postojanost praznika traje više od 2000 godina u rasejanju, unutar raznolikih istorijskih iskušenja.

Kratki video “Beogradski Purim” je putovanje u regionalni zaborav. Dokazi su uglavnom nestali. Snimak purimskog maskenbalskog slavlja nastao pred katastrofu Drugog svetskog rata je polazište za protok prizora, kadrova, zvukova i naslućenih slojeva prošlosti. U središtu je užasavajuća i nasilna sudbina jevrejske zajednice Beograda i Srbije. Ono što preostaje je nada: da su pojedine, u snimku vidljive ličnosti uspele da uteknu, sakriju se i prežive.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak