Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Pjaca od filozofa

Antonio Negri u Kotoru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: blogspot.com

Gost Pjace od filozofa, tribinskog programa Kotor Art festivala, ove godine je slavni italijanski teoretičar politike Antonio Negri koji će 11. avgusta održati predavanje „Proljeće pokreta: čekajući ljeto?“ a u sklopu promocije premijernog prevoda na južnoslovenske jezike knjige "Deklaracija" (Negri/Hart); 12. i 13. avgusta biće izvedene i dve predstave iz Negrijeve kritičke trilogije, kritika politike i kritika oružja. Programski direktori Pjace od filozofa su Srećko Horvat i Andrej Nikolaidis

Manjak novca tek je jedan od problema ujedinjene Evrope.

Nedostatak demokratskog legitimiteta Evropske unije je notoran: pomenimo samo da se Evropska komisija, koja praktično funkcioniše kao Vlada EU, ne bira na izborima. Ili da je Evropska centralna banka od decembra 2011. godine oslobodila 1.000 milijardi eura za spas bankarskog sektora, dok istovremeno svugdje svjedočimo „mjerama štednje”. Vodeći ljudi današnje Evrope (Monti, Draghi, Papademos) dolaze upravo iz bankarskog sektora (Goldman Sachs). Referendumi se otkazuju, ili ako se slučajno odabere kriva odluka, onda se, kao u Irskoj, ponavljaju dok se ne donese prava. U takvoj situaciji, je li demokratska politika tek teatar, tek uprizorenje? Da li današnji lideri tek glumataju demokratiju? U takvoj situaciji, pravo pitanje nije da li umjetnost još ima sposobnost intervencije u stvarnost, već: da li u svijetu kojim suvereno vlada kapital, svijetu neprekinutog umiranja politike, politička intervencija još uvijek može nešto promijeniti?

To su tek neka od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor na ovogodišnjoj Pjaci od filozofa, čiji je glavni gost Antonio Negri, ključna figura savremene italijanske filozofije i aktivizma, autor „Imperija”, ali u posljednje vrijeme i pozorišni reditelj.

U sklopu Pjace od filozofa biće odigrana i dva Negrijeva politička komada.


star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak