Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Festival OFF FRAME

Prelazeći liniju Dah teatra

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U okviru Festivala Off Frame, u ponedeljak 5. decembra u 20.30, predstava Dah Teatra “Prelazeći liniju” * Dah Teatar, Beograd (Marulićeva 8). Ulaz je slobodan.

Off FRAME - VAN OKVIRA festival angažovanog teatra, koji se održava od 4. do 10. decembra, istražuje savremenu stvarnost i položaj pojedinca/grupe u društvu kroz deset predstava (iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Mađarske), tri radionice primenjenog teatra, šest prezentacija i okruglih stolova. Festival teži da otvori prostor za polemiku o tome kako izgleda život u (post)konfliktnim sredinama, o nasilju i njegovim prijateljima, o smrti i drugim tabuima, o starim i novim načinima prikazivanja žene i muškarca...

Predstava Dah Teatra “Prelazeći liniju” zasnovana je na tekstovima iz knjige "Ženska strana rata" u izdanju aktivističke grupe Žene u crnom. To su  svedočenja, iskazi, pisama, sećanja koja  prikazuju specifičnost stradanja žena u ratu, ali i njihovu hrabrost i snagu da prevaziđu ratne traume i uspostave normalan život; takođe predstava  prikazuje i važnost solidarnosti sa ženama uprkos granicama i podelama. 

Jedan od ciljeva predstave je da dopre do prisutnih i to ne samo na verbalnom, već pre svega na emotivnom i psihološkom nivou. Da podstakne žene da (pro)govore, da beleže i da, preko priznavanja sopstvenih patnji, prepoznaju patnje "druge"; razviju solidarnost i dođu do svesti o suštini ratnog nasilja; da se aktivnije angažuju u demokratskim procesima i aktivnije učestvuju u izgradnji pravednog i trajnog mira. 

Prelazeći liniju - Dramaturgija i režija: Dijana Milošević; Igraju: Maja Mitić, Sanja Krsmanović Tasić i Ivana Milenović Popović; Scenografija: Neša Paripović; Kostim: Dah Teatar Centar za pozorišna istraživanja; Zvuk: Jugoslav Hadžic; Svetlo: Radomir Stamenković.

DAH Teatar su osnovale rediteljke Jadranka Anđelić i Dijana Milošević 1991. iz potrebe za temeljnim istraživačkim radom. Od samog osnivanja 1991. njima se pridružuje glumica Maja Mitić, a od 1993. glumica Sanja Krsmanović Tasić. 1993. godine DAH Teatar povećava svoje aktivnosti formirajući DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja sa programom sastavljenim od radionica, predavanja, seminara, gostujućih predstava i festivala. U 2002. godini Dah teatru se pridružuju i Aleksandra Jelić, 2004. glumac i muzičar Jugoslav Hadžić, a 2008. glumica Ivana Milenović Popović. 

Rad Dah Teatra Centra za pozorišna istraživanja je okrenut ka neprestanoj razmeni znanja, iskustva i ideja među umetnicima i učesnicima iz različitih pozorišnih i nacionalnih tradicija. Centar stvara uslove za usavršavanje reditelja, glumaca i ostalih umetnika u svim pozorišnim oblastima. Centar poklanja pažnju edukaciji mladih ljudi u pravcu savremenog pozorišnog izraza i upoznaje ih sa ostalim granama umetnosti. 

"Razaranju i nasilju u savremenom svetu se jedino možemo suprotstaviti stvaranjem smisla" - je moto DAH Teatra i danas.


star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak