Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Dva grada, dva svijeta

Nu:Write Theatre Festival

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Nu:Write

U Zagrebu se od 15. do 19. studenog 2011. održava drugi po redu Nu:Write Theatre Festival na kojem će se predstaviti kazališne trupe iz Velike Britanije i Hrvatske

Nu:Write Theatre Festival pokrenuo je mladi hrvatski glumac Marko Cindrić koji je poslije studija glume na Oxfordu odlučio inovativnost londonskog teatra dovesti u Hrvatsku i tako potaknuti  razvoj domaćeg kazališta i afirmaciju mladih dramskih pisaca. Takvim stvaralačkim pristupom Nu:Write festival londonski teatar približava Hrvatskoj, istovremeno potičući inovaciju i neprestano pomičući granice scenskog stvaralaštva. Ovakav teatarski poduhvat postaje značajna kazališna avantura koja pored kazališnih novina u Hrvatsku sredinu unosi i nove obrise prijateljstva i međusobnog uvažavanja ali i podsjećanja na neka ljepša vremena.

 

Ovogodišnji festival ponajviše privlači pažnju predstavom Tales of Two Cities (Priče o dva grada) anglo-hrvatske trupe Box of Tricks. Predstava je najavljena kao nadnacionalna kazališna avantura u šest dijelova koja će predstaviti šest 15-minutnih monologa inspiriranih zemljopisom: tri drame o Londonu na engleskom i tri o Zagrebu, na hrvatskom jeziku. Odajući počast ovim slavnim glavnim gradovima, stvorit će kazalište bez granica kroz dvojezičnu suradnju koja nadilazi kulture i ujedinjuje najbolje od oba svijeta. U režiji Adama Quaylea i Hanne Tyrell-Pinder tekst Shove Kennetha Emsona izvodit će britanski glumac Ross Armstrong, Struck by Love/Train Evana Placeyja interpretira Natasha James, a onaj naziva David Daniela Kanabera igrat će Joseph Wilkins. Monologe domaćih autora Srđana Sandića Zagreb, Mon Amour, The One Who Waits Olje Lozice i To F*** Because We Want To Vedrane Klepice izvodit će Petar Cvirn, Iva Visković i Lada Bonacci.

Trupa 1927. na Nu:Write dolazi sa predstavom Animals and Children Took To The Streets. Predstava koju izvode redateljica i izvođačica Suzanne Andrade, animator Paul Barritt, kostimografkinja i izvođačica Esme Appleton te skladateljica i izvođačica Lilian Henley, najavljena je kao multimedijalna satira koja kombinira glazbu uživo, glumu i pripovijedanje s filmovima i animacijom kako bi ispričala enigmatičnu, ali svima jako dobro poznatu, priču o sumnjivim likovima koji nastanjuju distopijsku paranoičnu metropolu.

Na festivalu će gostovati i londonska trupa Tristian Bates čijih će 11 umjetnika kroz više od tri sata napraviti jedinstvenu noćnu avanturu koja će uključivati gotovo sve forme umjetnosti – od kabareta, plesa, filma, kazališta sjenki, interaktivnih video igri, labirinta, potrage za blagom i skrivenih predstava. Doctor Brown (Philip Burgers) koji je učio od  clown mastera Philippa Gauliera u Hrvatsku stiže sa klaunovskom stand-up predstavom Becaves. Neki od pridjeva koji se pominju uz ovu predstavu su bizarno, genijalno, provokativno, bezobrazno, odvratno, suludo, neuračunljivo, groteskno, histerično smiješno.

Osam kratkih drama inspiriranih pjesmama Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a po prvi put dobivaju i svoje kazališno utjelovljenje u izvedbi PLAYliste. Svi dramski autori koji sudjeluju u programu PLAYliste morali su izabrati svoju omiljenu pjesmu novog vala te na osnovu nje napisati dramu, trajanjemne dulju od same pjesme. Izvedbe mladih autora na festivalu Nu:Write  održat će se u Teatru &TD a tekstove Marinka Koščeca, Ivora Martinića, Ivane Gudelj, Diane Meheik, Jordana Cvetanovića, Irene Čurik, Beatrice Kurbel i Lana Brčić u režiji Morane Foretić, Ive Srnec, Renate Carole Gatice, Ivane Čoh, Frane Marije Vranković i Irene Čurik - igraju Marija Tadić, Csilla Barath Bastaić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović, Ines Cokarić, Miran Kurspahić, Vladimir Tintor, Antonio Franić i Marko Cindrić. Izvedbe PLAYliste pratit će i izložba fotografija beogradske fotografkinje i književnice Zorice Bajin Đukanović na temu novog vala s prostora bivše Jugoslavije.

Osnivač i umjetnički direktor festivala Nu:Write Marko Cindrić kaže da je "to vrijeme u kolektivnom pamćenju ostalo upamćeno kao 'zlatno doba' baš zato jer odonda nismo imali bendove poput Azre, EKV-a, koji su govorili istinu, bez straha, stvaraoce koji su, unatoč tome što su živjeli pod režimom, svoju kreativnost ispoljavali gdje god su stigli i stalno u tome probijali granice, svoje sredine i svoje vlastite. Taj period i danas objedinjuje mlade na Balkanu kroz zajedničko naslijeđe".

Drugi po redu Nu:Write Theatre Festival održat će se u prostorima Studentskog centra i Teatra &TD, u organizaciji udruge Festival novog kazališta Zagreb s Kulturom promjene SC-a kao suorganizatorom.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak