Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Filmski festival u Kanzasu

Kinofil među pet najboljih

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon što je nedavno nagrađen nagradom za najbolji dokumentarni film na festivalu u Opuzenu, film KINOFIL se prikazuje u Americi gdje je nominiran između nekoliko stotina filmova za nagradu za najbolji socijalno angažirani film na festivalu u Kanzasu

Iako ga festival BH filma u New Yorku nije želio prikazati, film je prikazan u Chicagu, a sada se prikazuje u Kanzasu, na velikom International Kansas Film Festivalu. Prva projekcija će se desiti 01.10., a nakon nje će, zbog velikog interesovanja publike, film biti opet prikazan. Između nekoliko stotina filmova ovaj angažirani dugometražni dokumentarni film Damira Janečeka bit će prikazan među samo pet odabranih finalista za Nagradu žirija za Najbolji socijalno angažirani film.

"Sretan sam zbog interesa američke javnosti i razumjevanja dobronamjernosti filma. Ovo je film koji govori o bjesomučnom kršenju i ljudskih i životinjskih prava. Oni koji mudro izbjegavaju i odbijaju ovaj film su oni koji ne podržavaju da naš grad i društvo ide naprijed na civiliziran način. U svijetu vlada interes, no u Sarajevu gdje se dešava taj problem tog interesa nema. A problem nisu psi već primitivan odnos prema životu, naročito prema životu drugačijeg i slabijeg, tako da su tu psi idealan neprijatelj da jedno šizofreno društvo. Strašno je to što su neki dan u Sarajevu odlučili ne ići u izgradnju azila o kojem se godinama obećava, a koji je vlast  prije 12 godina kada su postojale dozovole i sav potreban novac da se azil napravi bez da budžet grada snosi ikakve troškove, odbilo. Teško je našim vlastodršcima išta prihvatiti što ne donosi profit i ne širi mržnju. Sve ostalo ispada iz utrke. To me ne iznenađuje, no čudi me poštena gradska raja koja ne diže svoj glas", rekao je mladi sarajevski režiser Damir Janeček. 

Film govori o bjesomučnom kršenju i ljudskih i životinjskih prava: Janeček sa svojim psom Ska
Photo: Opuzen film festival

Kinofil” je film o teroru nad životinjama protiv koje se bori grupa građana koja je žrtvovala sve za te životinje. Film je pokušaj da se ukaže na užasno stanje u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju odnos i građana i države prema nezbrinutim i napuštenim životinjama.

„Malo je poznato da se u Sarajevu provodi hajka nad nedužnim životinjama, naročito psima. Mučki se ubijaju, kolju... Godinama se to zataškava i nastoji da se o tome ne zna. Velimir Ivanišević, njegova supruga Silva Beran Ivanišević i nekolicina ostalih tome se opiru godinama. Izgubili su zdravlje, živote, brakove. Sve u želji da spase živa bića.”, navodi se u sinopsisu.

Damir Janeček apsolvent za televizijsku, radijsku, filmsku i kazališnu režiju na akademiji u Sarajevu. Napravio je desetak kratkih i dokumentarnih filmova. Njegov dokumentarni film “Halid Bunić Vječni“ prikazan je na festivalu u Motovunu i na mnogim međunarodnim festivalima te je osvojio nekoliko nagrada za najbolji dokumentarni film. Redovito piše filmske kritike za medije u BiH, a bio je i saradnik e-Novina.

Film je do sada prikazan na brojnim festivalima diljem Europe i svijeta, a posebnu pažnju privukao je u SAD i u Parizu. Za kompletnu promociju filma, Janeček može da zahvali sebi i prijateljima, jer ga ni jedna institucija, uključujući i Fondaciju za kinematografiju, u BiH i Sarajevu nije htjela podržati.

Svi koji žele pružiti podršku KINOFILU i njegovom nastojanju da jednim kulturnim djelom djeluje na sprječavanju okrutnosti nad životinjama mogu se uključiti u FB grupu.

star
Oceni
4.56
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak