Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Revija novog francuskog filma u Beogradu

"Pobune i strasti" u Domu omladine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.wiki-cine.com

Vikend - revija francuskih filmova nove produkcije pod nazivom "Pobune i strasti" odražaće se u Velikoj sali Doma omladine Beograda od 23. do 25 septembra. e-Novine i DOB najbržim čitaocima koji se u petak od 15 časova jave na 011 344 99 25, delimo karte za vikend reviju francuskog filma

Tokom tri dana biće prikazano šest filmova koje, pored govornog područja, povezuje slična tematika - pobune i strasti, od političkih pa do onih najintimnijih. Publika će imati priliku da se upozna sa novom generacijom rediteljskih i glumačkih imena iz Francuske.

Filmovi su prikazani na brojnim i prestižnim svetskim festivalima, od Kana do Toronta, a ulaznice za projekcije prodavaće se na biletarnici Doma omladine po ceni od 200 dinara.

Petak, 23. septembar

19:00

Film: "Drvo i šuma"//L’Arbre et la forêt
Režija: Žak Martino, Olivije Dikastel, Francuska - 2010 - 1h37min
Igraju: Gi Maršan, Fransoaz Fabjan, Sabrina Sejveku, Janik Renije, Fransoa Negre

Film popularnog rediteljskog para koji predstavlja zaokret u njihovoj karijeri... Rafiniran i dubok film o mračnoj porodičnoj tajni, lažima, strastima i izdajama, uz Vagnerovu muziku i spektakularnu fotografiju... Frederik gaji drveće i već skoro šezdeset godina čuva jednu tajnu. Jedino njegova žena i stariji sin znaju njegovu istinitu priču. Smrt tog sina, sa kojim se nije slagao, navodi ga da najzad otkrije svojim bližnjima ono što nikada nije mogao da kaže.

21:00

Film: "Otmica"//Rapt
Režija: Likas Belvo, Francuska - 2009 - 2h05min
Igraju: Ivan Atal, An Konsinji, Andre Marson, Fransoaz Fabjan, Aleks Deskas

Poznai industrijalac je otet, njegova porodica, prijatelji i policija mahnito pokušavaju da pronađu bilo kakav trag koji bi ih odveo do otmičara. Za to vreme oteti i otmičari uspostavljaju neočekivan odnos... Inspirisan istinitim događajem ovaj triler majstora žanra Luke Belvoa bio je nominovan za četiri Cezara.

Subota, 24. septembar

19:00

Film: "Snažan otrov"//Un poison violent
Režija: Katel Kijevere, Francuska - 2010 - 1h32min
Igraju: Klara Ogard, Lio, Mišel Galabri, Stefano Kaseti, Tjeri Nevik

Opora i šokontna priča o odrastanju u kojoj se prepliću mladalačke čežnje i društvena opresivnost, perverzije i dosadan palančki život, religija i seksualne frustracije... Film je dobio prestižnu nagradu Jean Vigo na Festivalu u Kanu. Ana, 14 godina, napušta internat da bi se vratila u svoje selo. Po dolasku otkriva da je njen otac upravo napustio kuću. Dok njena majka nalazi utočište kod jednog prijatelja sveštenika, Ana se zbližuje sa Pjerom, slobodnim i usamljenim mladićem. Jedan skriveni deo nje želi da se preda dušom i telom, Bogu ili nečemu drugome.

21:00

Film: "Luda ljubavna priča Simona Eškenazija"//La Folle histoire d’amour de Simon Eskenazy
Režija: Žan-Žak Ziberman, Francuska - 2009 - 1h30min
Igraju: Antoan de Kon, Mehdi Debi, Elza Zilberštajn, Židit Magr, Katrin Hiegel

Urnebesna, smela komedija u kojoj ništa nije „sveto“... Jevrejski muzičar rastrzan između posesivne majke, bivše žene i razmaženog deteta upoznaje travestita muslimana koji će iz korena promeniti njegov život...


Nedelja, 25. septembar

19:00

Film: "Adevijč"//Hadewijch
Režija: Bruno Dimon, Francuska - 2009 - 1h45min
Igraju: Žili Sokolovski, Karl Sarafidis, Jasin Salim, David Devael

Šokirana slepim verskim zanosom novodošle Adevijč, upravnica je isteruje iz samostana. Adevijč ponovo postaje Selin, mlada Parižanka i kćer diplomate. Njena strastvena zaljubljenost u Boga, njena srdžba i susret sa Jasin i Nasir vode je, između milosti i ludila, na opasne puteve. Izuzetan film kult reditelja koji je katedru filozofije zamenio rediteljskom stolicom, Adevijč je duboko uznemirujući i intezivan film koji postavlja suštinska pitanja o prirodi religije i zanosa koje ona izaziva. Film je međunarodna kritika pozdravila kao nezaboravno iskustvo!

21:00

Film: "Devojke u crnom"//Des filles en noir
Režija: Žan-Pol Sivejrak , Francuska - 2010 - 1h25min
Igraju: Lea Tisije, Eliz Lomo, Eliz Karon, Izabel Sadojan, Rože Žandli

Oštar, socijalno osvešćen, opor ali i čudno romantičan film prati dve devojke koje su toliko zgađene svojim životima da se odlučuju na radikalne poteze. Noemi i Priscilia, dve devojke iz skromnog miljea, osećaju istu odvratnost, čak odbojnost prema svetu i podjednako tragaju za apsolutnim. Jako zabrinjavaju svoje bližnje koji osećaju da su na sve spremne... Čak i da se ubiju?

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak