Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Supernatural festival

Nikola Konte u Beogradu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: musicalnews.com

Poznati italijanski džez muzičar, producent i gitarista Nikola Konte nastupiće sa svojim šestočlanim bendom Jazz Combo na ovogodišnjem Supernatural festivalu koji će biti održan 23. aprila u Botaničkoj bašti

Osim nove lokacije, ovogodišnji Supernatural festival odlikovaće "easy listening" muzika, veliki broj seminara, radionica i predavanja na temu ekologije, a karte u predprodaji za festival će moći da se nabave od 28. marta u Kulturnom Centru Parobrod (Kapetan Misina 6) i na biletarnici Botaničke bašte po ceni od 500 dinara. Broj karata je ograničen! U prodaji će biti samo 2.000 ulaznica!

Nikola Konte je svetski poznat kao utemeljitelj posebnog džez stila - esid džeza (acid jazza), koji na zanimljiv način kombinuje elemente bossa nove, izi lisning (easy listening) stila i indijske muzike uz melodije iz italijanskih filmova šezdesetih godina prošlog veka.

I ove godine će program Supernatural festivala, multimedijalnog projekta koji slavi Dan planete Zemlje, imati dva dela - prepodnevni za decu i poslepodnevni za odrasle. Uključivaće, kao i uvek, osim  muzičkog programa i edukativne aktivnosti, a ovog aprila to će biti eko sajam i radionice, seminari, organska pijaca.

Na Zelenoj pijaci biće promovisani organski autohtoni proizvodi iz Srbije. Biće tu Snežana Jandrlić, borac za organsku i zdravu Srbiju i međunarodni pokret Slow Food, koji promoviše zaštitu biodiverziteta u lancu ishrane, kao i mnogi drugi. Posetioci će tako imati priliku da se upoznaju sa principima zdrave ishrane, sa proizvodima kao što su lekovito šumsko bilje, homoljski med, sapunski plod (100% prirodno sredstvo za pranje veša), kao i sve ono što predstavlja kulturu zdrave ishrane i zdravog života.

Kultura zdrave ishrane predstavljaja važan deo Supernatural aktivizma, a Zelena pijaca ima za cilj da pokaže da je Srbija zemlja zdrave hrane i da treba negovati fer odnose između proizvođača i korisnika tih proizvoda.

Na Eko sajmu predstaviće se najznačajnije organizacije iz domena zaštite životne sredine i to temama: Nacionalni park Đerdap,  biciklističke i pešačke rute po Srbiji, a biće i izložbi cveća...

Supernatural, festival u prirodi, je multimedijalni umetnički projekat koji slavi Dan planete Zemlje I okuplja ljude svih uzrasta, koji kroz muziku i ostale vidove umetnosti mogu bliže da se upoznaju sa ekološkim problemima današnjice, kao i rešenjima i novim idejama za održivi razvoj, reciklaži, obnovljivim izvorima energije, i uopšte zdravom načinu zivota.

Nikola Konte, poznati italijanski džez muzičar, ima klasično muzičko obrazovanje. Osnivač je sastava "The Fez collective", baziranog u italijanskom gradu Bari, kao i izdavačke kuće "Schema". Počeo je kao kolekcionar retkih ploča modalnog jazza. Potom se afirmisao kao producent i kompozitor. Od skoro, fokusirao je svoju muziku više na latin jazz, u oba svoja albuma Other Directions (2004) i Rituals (2008).

Konteov prvi album bio je „Jet Sound"s iz 2000. godine. Singl "Bossa Per Due" doživeo je internacioalni uspeh i postao underground hit. Čak je izvesno vreme korišćen za poznatu reklamu za Acura automobile.

Album je licenciran za američko tržište od strane muzičke izdavačke kuće "Thievery Corporation Eighteen Street Lounge (ESL)"  u leto 2001. kao „Bossa Per Due" i bio je neznatno promenjena verzija italijanskog „Jet Sounds" albuma.

Prati ga „Jet Sounds Revisited remiks" album krajem 2002.godine, a dve godine kasnije, francuski ogranak "Blue Note"-a je objavio Konteov sledeći album "Other directions ". U novembru 2008, Konte je objavio svoj najnoviji album "Rituals".

U novembru 2009, sledi "The modern sound of Nicola Conte ", verzije u jazz dub stilu, objavljen od strane "Schema Records".

Za razliku od njegovog remiks albuma iz 2002. godine, na kojemsu uglavnom umetnici koji su obradili njegove pesme, na ovm duplom CD-u Nikola je predstavio uglavnom originalne muzičke numere ali je i obradio numere nekih drugih umetnika u jazz stilu.

Konte je takođe producirao albume drugih umetnika kao što su Rosalia de Souza i Paolo Achenza Trio.

 

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak