Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

"Proces_K" u Gradu

(Ne)vidljiva cenzura

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Kulturnom centru Grad, Braće Krsmanović br. 4, u sredu 19. januara biće održano predstavljanje istraživačko-umetničkog projekta grupe Hop.La! pod nazivom "Proces_K“ koji se, između ostalog, bavi i socijalnom uslovljenošću kreativnog čina

Proces_K“ je istraživačko-umetnički projekat usmeren na analizu kreativnog procesa u kontekstu različitih socijalnih faktora i delovanja spoljne kontrole. Otvara niz pitanja: Na koji način se kreativni proces oblikuje u zavisnosti od sredine, njenih pritisaka ili očekivanja? Da li različit stepen slobodne umetničke volje menja formalnu i značenjsku dimenziju kreativnog ishoda? Kako umetnik doživljava i kako transponuje nametnuta ograničenja tokom procesa? Može li se kreativnost sačuvati u uslovima rigidnih kontekstualnih datosti?

Kao umetnički eksperiment koji se oslanja na rezultate novog istraživanja izvedenog u saradnji sa 26 umetnika iz Srbije, "Proces_K" ispituje strukturu, poreklo i dejstvo (ne)vidljive cenzure u savremenoj umetničkoj praksi.

A. MEČ, sa početkom u 18.00, 18.30. i 19.00.

Meč je posvećen subjektivnom iskustvu tokom nastajanja nove forme. Sadrži fragmente razgovora sa umetnicima koji su u istraživanju učestvovali: iskazi o kreativnom procesu postaju polazište izvođačkog akta u kome se, za pažnju i malo svetla, bore tri izvođača. Publika procenjuje.

Na proceni: Jelena Ilić, Đorđe Branković i Rade Ćosić

Koncept: Miloš Paunović i Irena Ristić

Kako sala može da primi mali broj ljubitelja u isto vreme, meč se izvodi tri puta u toku večeri. Molimo Vas da najavite svoje prisustvo porukom na hopla@hop-la.org. Rezervacije su nužne.

B. RAZGOVOR O UČINJENOM, sa početkom u 20.00

Povod razgovora su rezultati meča, kao i objavljivanje studije „Početak i kraj kreativnog procesa“ Irene Ristić (Hop.La! 2010). Studija je inspirisana komponentnom teorijom Tereze Amabile i predstavlja empirijski pretres novih uvida o socijalnoj uslovljenosti kreativnog čina. U fokusu su razvojni tokovi koje umetnici prepoznaju u situaciji stvaranja i fenomen spontanosti koji na različite načine može delovati na kreativni proces, kao i na percepciju estetskog ishoda.

Razgovor sa autorkom i akterima istraživanja vodi Vesna Perić.

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak