Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Odabrano osam romana

Rajko Vasić u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Osam romana uvršteno je u uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2009. godinu * Među odabranima ipak nema Vuka Draškovića, ali je tu Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a

U užem izboru su romani: Prsti ludih očiju Rajka Vasića, Tri slike pobede Zvonka Karanovića, Ljetopis vječnosti Žarka Komanina, Glasovi u vetru Grozdane Olujić, Taoci Sandre Petrušić, A ako umre pre nego što se probudi Đorđa Pisareva, Konstantinovo raskršće Dejana Stojiljkovića i Park Carmen Machado Mirjane Urošević.

Žiri za dodelu NIN-ove nagrade, kojim je predsedavao Milan Vlajčić, razmotrio je više od 130 romana koji su pristigli do kraja prošle godine. Među piscima u širem izboru bili su i Igor Marojević (Parter), Mirjana Đurđević (Kaja, Beograd i dobri Amerikanac), Slobodan Tišma (Quatro staggioni), Radivoj Šajtinac (Lyrik klinik), Predrag Crnković (Uvod u srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima) i Vuk Drašković (Doktor Aron).

Pored Milana Vlajčića, u žiriju koji bira nagrađenog sede i Milo Lompar, Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović i Mladen Šukalo. Ime dobitnika biće objavljeno 15. januara, a svečana dodela nagrade održaće se 22. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

NIN-ovu nagradu za 2008. godinu dobio je Vladimir Pištalo za roman Tesla, portret među maskama, u kojem je preneo i deo svog iskustva života u Americi, gde je živeo i veliki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla.

NIN-ova nagrada je do 1991. godine dodeljivana piscima iz cele bivše SFRJ, a trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović. Nagrada je do sada svega dva puta dodeljena ženama piscima; Dubravki Ugrešić 1988. i Svetlani Velmar-Janković 1995. godine. NIN-ovu nagradu su do sada vratili samo Danilo Kiš 1972. godine za roman Peščanik i Milisav Savić 1991. godine za Hleb i strah.

star
Oceni
2.48
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak