Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Premijera "Grobnice za Borisa Davidoviča"

Kiš u Prijedoru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Detalj sa probe predstave
Detalj sa probe predstave
Photo: flickr.com

Pozorište Prijedor će u subotu, 14. novembra premijerno izvesti predstavu “Grobnica za Borisa Davidoviča” koju je režirao Gradimir Gojer koji kaže da povod ipak nije bila 20-godišnjica smrti Kiša, već sretnija budućnost jugoslovenskih prostora koju Kiš zagovara kroz svoja djela

U predstavi glumi 26 glumaca među kojima je cjelokupan domaći ansambl, gosti iz Narodnog pozorišta Republike Srpske te članovi Dramskog studija “Živko Desnica”.

”Ovo je originalni komad Danila Kiša, a ne dramatizacija, koji je on napisao na temelju svojih proza iz istoimene knjige nazvane po pripovijeci “Grobnica za Borisa Davidoviča”, a koji govori o zlostavljanju jedinke od strane represivnog sistema”, rekao je Gojer na konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, ovo je predstava o ljudskom bolu i patnji, a ne gola ilustracija Kišove proze.

Poznati bosanskohercegovački reditelj je najavio da će pozorišni sladokusci prilikom izvođenja predstave “prisustvovati hedonističkoj gozbi”, odnosno da će vidjeti izuzetnu scenografiju, odlične kostime, scenski pokret koji je zanemarivan u teatru, kao i dobar izgovor, te ozbiljno urađenu scensku muziku Rade Nuić. Gojer, koji sa domaćim pozorištem sarađuje od prošlogodišne postavke “Zločina i kazne”, je rekao da je opčinjen energijom i strašću kako prijedorskih glumaca tako i gostujućih glumaca iz Narodnog pozorišta Republike Srpske te mladih glumaca Studija “Desnica”.

“Posebno sam impresioniran hrabrošću direktora Pozorišta Prijedor Zorana Baroša koji je imao želje i volje da jednu ovakvu predstavu upriliči na teatarskoj sceni u godini u kojoj se obilježava 20-ta godišnjica smrti velikog evropskog pisca Danila Kiša. Po tome je ova kulturna kuća jedinstvena u ovom dijelu Evrope”, dodao je Gojer.

Gojer je u intervjuu za Danas objasnio da 20-godišnjica od smrti Danila Kiša nije bila povod za ovu predstavu.

“Povod je pre svega genijalno Kišovo delo. I to kompletno. Ne samo ‘Grobnica za Borisa Davidoviča’. Prozu iz ‘Grobnice za Borisa Davidoviča’ osobno svrstavam u temeljna dela kojima se može misliti, u najširem kulturno-istorijskom kontekstu južnoslavenskih prostora. Dobro ste konstatovali da je Kiš jedna od retkih književnih i kulturnih tradicija koje baštine svi jugoslovenski prostori, ali njegovo delo u isto vreme je i genijalni pledoaje pored nekih dela Miroslava Krleže, za sretniju budućnost jugoslovenskih prostora”.

U predstavi Boris Davidovič, u životu Darko Cvijetić
Photo: Stock

Darko Cvijetić je prema ocjeni reditelja, glumeći lik Borisa Davidoviča Novskog “napravio studiju tragičnog ljudskog usuda” i ulogu koja će odjeknuti van Prijedora i Republike Srpske. Ulogu isljednika Fedjukina tumači Radenko Bilbija i on je, prema Gojeru, napravio “vivisekcijski ubod u razradu policijske torture”. Upućujući komplimente cijelom glumačkom ansamblu, Gojer je istakao i njihovu hrabrost da progovore o totalitarizmu i muci ljudskoj. Direktor prijedorskog Pozorišta Zoran Baroš rekao je da je ova predstava zasigurno najveći projekat ove kuće za 57 godina postojanja. Premijera predstave “Grobnica za Borisa Davidoviča” je u subotu, 14. novembra, u 20.00 časova dok je prva repriza u utorak 17. novembra.

Na dan premijere u foajeu Pozorišta Prijedor biće priređena izložba fotografija „Dossie: Davidovič“ autora Igora Motla.

 

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak