Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Umetnici pišu gradonačelniku

Kultura kao zabava za raju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Led Art

"Kako je opstanak umetničke scene od životne važnosti ne samo za umetnike koje je čine već i za kulturni identitet grada, verujemo da je ovo pravi trenutak da se dosadašnji nemar i aljkavost u radu Gradske uprave prevaziđu i da započne konstruktivni dijalog", navodi se između ostalog u pismu upućenom u četvrtak na adrese gradonačelnika Novog Sada, Gradskog veća i Gradske uprave za kulturu, a koje je do sada, na inicijativu Nikole Džafa i Dežurnog tima Art klinike, potpisalo pedesetak umetnika, učesnika 38. Novosadskog salona. Peticiji se pridružila i novosadska inicijativa "Za kulturne politike – politika kulture"

Otvaranje 38. novosadskog salona, jedne od značajnih manifestacija na gradskoj likovnoj sceni, prilika je da se još jednom preispitaju okolnosti koje su do sada više puta apostrofirane. To su, pre svega, nedefinisanost kulturne politike i nedoslednost u njenom sprovođenju. Nerešeni status umetnika, umetničkih udruženja i grupa, njihov radni i životni prostor, budžet namenjen kulturi i način kako se njime gazduje, nepostojanje gradske galerije i adekvatnih izlagačkih prostora, jasni su pokazatelji zapuštenosti.

Manifestacija poput Novosadskog salona obavezuje da podsetimo javnost kako kultura nije zabava za mase i prilika za profit. Kultura je – umetnost, a umetnost uznemirava i upozorava, propituje i reflektuje stvarnost, anticipira budućnost. Takva delatnost nije profitabilna, to je delatnost od opšteg društvenog značaja.

Legitimitet zahtevu svakako daje činjenica da je u salonskom sazivu bar trećina umetnika potekla iz "takozvanih art klinika", koji već više meseci ukazuju na potrebu urgentnog rešavanja nagomilanih problema u kulturnoj politici grada.

Gest dobre volje je što umetnici, čije zahteve Gradska uprava za kulturu jedva da čuje i uvažava, neće bojkotovati izložbu i neće povući radove jer poštuju, pre svega, inicijativu Kulturnog centra Novog Sada da novosadskoj publici prikaže trenutni bilans kreativnih energija na gradskoj likovnoj i vizuelnoj sceni. Štaviše, umetnici su učešće na ovoj izložbi samofinansirali, uloživši sredstva koja nisu zanemarljiva ni za omalovažavanje.

Kako je opstanak umetničke scene od životne važnosti ne samo za umetnike koje je čine već i za kulturni identitet grada, verujemo da je ovo pravi trenutak da se dosadašnji nemar i aljkavost u radu Gradske uprave prevaziđu i da započne konstruktivni dijalog.

Stoga očekujemo da prigodna beseda na otvaranju Novosadskog salona zaboravi na floskule o sjaju i uspesima novosadske kulture, da Gradska uprava za kulturu bude generator kulturnog razvoja grada i da konačno ponudi korektne uslove za dijalog i kreiranje nove kulturne politike.

 

star
Oceni
4.29
Ostali članci iz rubrike Vesti