Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Zahtev za zabranu izložbe Biljane Cincarević

Gospode pomiluj SPC policajce

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo unutrašnjih poslova, insitucija koja se prošle nedelje proslavila otkazivanjem Povorke ponosa zbog straha od huligana, ovih je dana izgleda počela da deluje i kao grupa za pritisak Srpske pravoslavne crkve

Na udaru SPC task force-a našla se slikarka Biljana Cincarević zbog konceptualne izložbe „Gospode pomiluj“, posvećene kritici korumpiranog sveštenstva, koja se održava u Domu Omladine Beograda.

Pazite na decu

Na slikama se ističe mešanje crkve u državne poslove i politiku, pohlepa, nebriga za siromašne, njihov direktni uticaj na pad morala, odsustvo milosrđa i potpirivanje međunacionalnih i verskih ratova. Dovoljno za reakciju policajaca iz obližnje stanice u ulice Majke Jevrosime, koji su nakon telefonske preporuke da se izložba zatvori, pozvali Biljanu da sutradan dođe u stanicu. „Kada sam im tražila da mi napismeno izdaju dopis o zabrani ili preporuci to nisu uradili“, kaže Biljana Cincarević za e-novine.

Prema njenim rečima načelnik stanice Željko Perošević nije mogao da navede konkretnu argumentaciju protiv, kao ni da kaže da li je neko prijavio izložbu kao nemoralnu. „U pitanju je pokušaj gušenja slobode govora, a mislim da pritisak na policiju dolazi direktno od crkve, jer su ovom izložbom prozvani verski administrativci koji se kriju iza boga i u njegovo ime čini pogubna dela i time ljude odvraćaju od sebe“, kaže Biljana i najavljuje da prekida izložbe neće biti.

U Domu Omladine kažu da njih nisu zvali iz policije, kao i da nisu imali nikave druge pritužbe na izložene slike. Da podsetimo, izložbu koja je otvorena u ponedeljak obezbeđivale su jake policijske snage, što uniformi, što u civilu. Izložba „Gospode pomiluj“ zatvara se u četvrtak.

Fotogaleriju možete pogledati ovde.

star
Oceni
2.68
Ostali članci iz rubrike Vesti