Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Izložba u Rijeci

Zagrebačka škola crtanog filma

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U okviru programa 17. Međunarodne izložbe crteža u 19 sati u Malom salonu bit će otvorena retrospektivna izložba Zagrebačke škole crtanog filma kao posljednja popratna izložba središnje manifestacije u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti posvećene animaciji i crtanom filmu

Izložba je posvećena legendarnom filmskom fenomenu koji je upisan i u svjetsku kroniku filma, te djelovanju triju generacija autora Zagrebačke škole od pedesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U povijesti animiranog filma Zagrebačka škola predstavlja trenutak izvanredne kreativnosti. Na jednome mjestu našli su se umjetnički talenti koji su posjedovali snažnu želju za eksperimentiranjem. Škola je nastala 1956. osnivanjem Studija za crtani film u Zagreb filmu, a u početku je težila diznijevskom načinu animacije. Međutim, uslijed razloga koji su to onemogućavali, autori su uskoro počeli raditi novu vrstu animacije, takozvanu reduciranu animaciju, koja se i u slici i u zvuku svela na minimum, a pri tom se baviti filozofskim temama i političkim promišljanjima.

Taj specifikum prvi je uočio poznati teoretičar filma Georges Sadoul koji je 1959. godine na festivalu u Cannesu prvi upotrijebio sintagmu Zagrebačka škola crtanog filma, definirajući pri tom jedan likovni i filozofski svjetonazor koji je obilježio povijest animacije. Zagrebački je stil nametnuo stiliziranu animaciju koja je išla sve više prema grafičko-slikarskim rješenjima bližim umjetničkim avangardama, a autori u crtane filmove uvode teme kao što što egzistencijalistička i socijalna pitanja, starost, smrt, bolest, agresija...

-.-PHOTO: www.novilist.hr-.-U razdoblju od 1958. do 1978. godine stvoreno je oko 400 naslova koji su osvojili više od 400 nagrada u svijetu. Među njima je i Oscar za film Surogat Dušana Vukotića, kao prvi neamerički crtani film koji je osvojio tu najprestižniju filmsku nagradu.

Na izložbi Zagrebačka škola crtanog filma, koja se održava u sklopu proslave 40 godina međunarodne izložbe crteža, bit će predstavljeno više od 100 originalnih crteža, skica i celova (crteža na celuloidnim folijama) najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma te njihovi crtani filmovi. Na izložbi će se predstaviti i dokumentarni filmovi o fenomenu Zagrebačke škole crtanog filma, rađeni u produkciji HRT-a.

Autori i crtani filmovi koje će biti prikazani na izložbi:

* Premijera, Nikola Kostelac, 1957.
* Lažni kanarinac, Norbert Neugebauer, 1958.
* Surogat, Dušan Vukotić, 1961.
* Don Kihot, Vladimir Kristl, 1961.
* Mala kronika, Vatroslav Mimica, 1962.
* Vau vau, Boris Kolar, 1964.
* Peti, Pavao Štalter, Zlatko Grgić, 1964.
* Zid, Ante Zaninović, 1965.
* Muha, Aleksandar Marks, Vladimir Jutriša, 1966.
* Izumitelj cipela, Zlatko Grgić, 1967.
* Između usana i čaše, Dragutin Vunak, 1968.
* Idu dani, Nedeljko Dragić, 1969.
* Largo, Milan Blažeković, 1970.
* Mačka, Zlatko Bourek, 1971.
* Vrata – Maxi Cat, Zlatko Grgić, 1972.
* Tenis – Maxi Cat, Zlatko Grgić, 1973.
* Uže – Maxi Cat, Zlatko Grgić, 1976.
* Satiemania, Zdenko Gašparović, 1978.
* Škola hodanja, Borivoj Dovniković-Bordo, 1978.
* Riblje oko, Joško Marušić, 1980.
* Album, Krešimir Zimonić, 1983.
* Lalilonska kula, Rastko Ćirić, 1988.

Borivoj Dovniković (Osijek, 1930) na crtanom filmu počinje raditi 1951. kao animator, kasnije i kao crtač. Od 1961. samostalno režira. Klasičnu figuralnu animaciju razvio je u majstorsku psihološku karikaturu. Surađivao je s brojnim animatorima, a osobito je zanimljiva njegova suradnja sa Zlatkom Grgićem u filmu Izumitelj cipela, početkom jednog od najpoznatijih hrvatskih serijala – profesora Baltazara.

Program animiranih filmova Dušana Vukotića, u sklopu 17. međunarodne izložbe crteža, izložbe Zagrebačke škole crtanog filma, održat će se 18. veljače u 18 i 20 sati u Art kinu Croatia. Retrospektiva je posvećena djelu Dušana Vukotića (Bileća, 1927–Zagreb, 2007), redatelja, scenarista, crtača, animatora i filmskoga pedagoga, te jedinog oskarovca među hrvatskim filmašima, jednog od najplodnijih autora Zagrebačke škole crtanoga filma i utemeljitelja Zagreb filma i Svjetskog festivala animiranog filma.

Izložba će se moći pogledati do 1. ožujka.-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak