Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mađarsko-srpska književna nagrada

Igoru Marojeviću priznanje za "Beograđanke"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Karoly Szirmai pisao je sa visokom svešću o pripovednoj ekonomiji i ozbiljnom negativnom spoznajom, krećući se s posebnom lakoćom u blizini teme smrti, što je u književnosti obično dokaz majstorstva

Ovogodišnji dobitnik mađarsko-srpske književne nagrade “Károly Szirmai” koja se dodeljuje za knjigu kratkih priča je Igor Marojević, za zbirku “Beograđanke”. Prvo izdanje ovog dela - od dosadašnjih šest - objavila je beogradska “Laguna” 2014. godine. Žiri sačinjen od esejiste i književnog teoretičara, kritičara i istoričara Jánosa Bányaia, i književnika Ivana Negrišorca i Franje Petrinovića, odluku je doneo jednoglasno.

Posredi je dvostruko jubilarna, četrdeseta nagrada “Károly Szirmai” koja se dodeljuje na 125. godišnjicu rođenja mađarskog književnika po kojem je nazvana. Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su, između ostalog, Judita Šalgo, Aleksandar Tišma (dvostruki laureat), Ildikó Lovas i János Herceg. Darodavci nagrade su opštine Temerin i Vrbas. Ona se svake parne godine dodeljuje mađarskom, a neparne srpskom piscu, tako da su “Beograđanke”, po oceni žirija, najbolja zbirka kratke proze u srpskoj književnosti u poslednje dve godine.

"Drago mi je ovo priznanje, nazvano po valjanom autoru, a po prevodima njegove proze na srpski jezik koje sam čitao, Szirmai je pisao sa visokom svešću o pripovednoj ekonomiji i ozbiljnom negativnom spoznajom, krećući se s posebnom lakoćom u blizini teme smrti, što je u književnosti obično dokaz majstorstva. Tako da mi je vrlo drago da primim nagradu 'Károly Szirmai', tim pre što mi se čini da se moja zbirka 'Beograđanke', pošto takođe nudi negativnu spoznaju, na neki način uklapa", rekao je ovogodišnji laureat.

Nagrada “Károly Szirmai” Marojeviću će biti uručena u svečanoj sali vrbaške gimnazije 11. decembra u 19 sati.

star
Oceni
3.12
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi