Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Muzej istorije Jugoslavije

Nikad im bolje nije bilo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Izložba "Nikad im bolje nije bilo" o modernizaciji svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji, koja prikazuje fenomen svakodnevice, slobodnog vremena i dokolice u Jugoslaviji biće otvorena u subotu 27. decembra (nekada Dan pionira) u Muzeju istorije Jugoslavije

Photo: Stock

Projekat je rezultat istraživanja koje obuhvata period od 1950. do 1990. godine, a na postavci će biti izloženo preko 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova, koji na autentičan način svedoče o životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

Posetiocima će biti ponuđena dva ulaza na izložbu: Ritam života - period od upisa u jaslice, prijema u pionire i partiju, do odlaska u penziju i Ritam godine - od Nove godine do Praznika rada, Dana boraca i Dana Republike.

Publika će biti podstaknuta da otkrije da li je jugoslovensko društvo bilo potrošačko, kako su Jugosloveni radili, stanovali, kako su provodili slobodno vreme, kako se način odmaranja menjao sa porastom društvenog standarda i u kojim uslovima su se bekstva od svakodnevne stvarnosti odvijala.

Na izložbi će biti interpretirani i prikazani izvori i štampane publikacije, analizirani načini predstavljanja svakodnevnog života u dizajnu, popularnoj kulturi, medijima, političkom govoru, zakonima i drugim pravnim aktima koji regulišu radno i slobodno vreme, fotografijama, razglednicama, televizijskim emisijama i filmovima i predmetima iz svakodnevnog života.

"Nikad im bolje nije bilo" traga za odgovorima na pitanja: da li su Jugosloveni pronašli blagostanje, kako su ga, kada i zašto izgubili, kakav je bio sistem obrazovanja, kakav društveno-kulturni život, u kojim segmenita života se video modernizacijski skok.

Ciljne grupe kojima je izložba namenjena su široke, ali su naročito važne mlađe generacije koje nemaju lična sećanja na Jugoslaviju, već prošlost percipiraju preko porodičnih priča i slika koje često pogrešno stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža.

Projekat ima za cilj i intenzivniju interakciju sa publikom, koja će biti pozvana da donosi predmete iz tog perioda, ispriča svoja sećanja na život u socijalizmu i aktivno učestvuje u kreiranju sadržaja i komentarisanju na društvenim mrežama.

Photo: Ivo Eterović

Autorka izložbe je kustoskinja MIJ Ana Panić, a saradnici na projektu i autori tekstova predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Igor Duda i naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju Ivana Dobrivojević.

Na projektu su angažovani istraživači i stručnjaci sa područja nekadašnje Jugoslavije, a biće korišćena muzejska, arhivska, bibliotečka i filmska građa i iz drugih institucija iz Srbije i regiona.

Izložba će biti otvorena do 17. februara 2015. godine, a do tada će biti organizovan bogat prateći program u vidu radionica i vođenja kroz postavku.

star
Oceni
4.63
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak