Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Srpsko književno društvo

Predstavljanje izdanja Književne radionice Rašić

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

U četvrtak 12. juna, sa početkom u 19 časova, u Srpskom književnom društvu biće predstavljena izdanja Književne radionice Rašić "Strah od promaje", "Čarobni trenuci" i "Posebne potrebe"

Slobodan Bubnjević
Photo: mpc

Predstavljanje knjiga "Strah od promaje" Slobodana Bubnjevića, "Čarobni trenuci" Saše Dimoskog i "Posebne potrebe" Dušana Vejnovića biće održano u četvrtak 12. juna od 19 sati u Srpskom književnom društvu, koje se nalazi u Francuskoj 7 u Beogradu. Pored autora, o knjigama će govoriti i urednik Ivan Radosavljević.

Izvanredan stilista i majstor živog, uverljivog dijaloga, Slobodan Bubnjević u knjizi "Strah od promaje" ličnim pričama istražuje anatomiju srpskog istorijskog iskustva u poslednjih četvrt veka. Rezultate te istrage on uobličava širokom paletom književnih postupaka, od biblijskog pastiša i parodiranja novinskih vesti, preko kriminalističko-špijunskih zapleta koji se tako prirodno razgranavaju životima njegovih junaka, do ikoničkih generacijskih tragedija i apokaliptičkih vizija koje, kako nam poručuje ova zbirka priča, uopšte nisu toliko daleko od stvarnosti - dosledno zadržavajući duhovit, ironičan, makar i gorko nasmešen pristup, kojim ove pripovetke osvajaju.

U zbirci pripovedaka "Čarobni trenuci" Saša Dimoski našim aktuelnim istorijskim, političkim i društvenim temama pristupa na originalan, pronicljiv i izrazito duhovit način, gradeći uzbudljive pripovedne linije pune neočekivanih dramskih i humornih obrta. Njegove priče donose paradoksalno ubedljive alternativne tokove kojima naši životi poslednjih decenija nisu pošli, zalazeći u skrivene, mučne, šašave i mračne kutke duševnih profila pripovednih junaka. Sposobnost Dimoskog da ono što tamo nađe čitaocu servira na tanjiru produbljenog razumevanja, garnirano smehom, gorkim i ozbiljnim, ironičnim i razuzdanim, čini njegov književni glas veoma prepoznatljivim u žamoru savremene srpske proze, a Čarobne trenutke knjigom kojoj će se čitaoci vraćati kad god se zažele životno aktuelne, mudro osmehnute i vragolaste proze.

"Vejnovićevu prvu zbirku poezije najbolje je čitati kao knjigu hiperpotentnog angažmana. Ona je takva dok reaguje na poetske tradicije i preispituje ono što je od njih ostalo u savremenosti, takva je u jednom dirljivo radikalnom političkom smislu, što dovodi do uspostavljanja novih, izmenjenih granica poezije i njenog duha. Taj emfatični angažman je posebnost knjige Dušana Vejnovića, ono što je čini nesumnjivo potrebnom", rekao je o Vejnovićevoj zbirci Srđan Srdić.

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak