Kultura Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Zlatko Paković, reditelj predstave "Ubiti Zorana Đinđića"

Politika kao sadržaj pozorišnog čina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ubistvo premijera kardinalna tačka društva: Zlatko Paković
Ubistvo premijera kardinalna tačka društva: Zlatko Paković
Photo: mc.rs

Reditelj Zlatko Paković, čija predstava "Ubiti Zorana Ðinđića" gostuje u Beogradu na 10. godišnjicu ubistva premijera, izjavio je Tanjugu da je to već 14. izvođenje i da ne očekuje ništa specifično, jer nije reč o prigodnoj predstavi, nego o umetničkom činu čiji je sadržaj naš politički život

Predstava u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad gostovala je u Novom Pazaru, Subotici, Zrenjaninu, ovog meseca biće izvedena i u Somboru. U Beogradu je već bila u februaru, ali samo za stručnu publiku i za Ðinđićeve nekadašnje prijatelje i saborce, rekao je Paković.

"Od predstave ne očekujem ništa drugo do ono što sam očekivao od svih dosadašnjih. Jedina razlika je što je u utorak tačno deset godina od ubistva premijera Ðinđića. Predstava nije rađena zbog tog datuma, nije rađena prigodno i nije nikakva priredba da bi imala nešto specifično u utorak u odnosu na druga izvođenja", obrazložio je on.

Paković je dodao da je to "dan koji i drugi poštovaoci lika i dela premijera Ðinđića obeležavaju na sebi svojstven način", a "mi obeležavamo tako što igramo predstavu koju smo igrali premijerno 5. oktobra, takođe na jedan značajan datum u novijoj istoriji srpskog društva".

Na pitanje o odnosu političkog i pozorišnog u ovom projektu, odgovorio je da je "na određeni način politika sadržaj te predstave".

"Naš politički život je sadržaj tog umetničkog čina i te umetničke forme. Stvar je u tome da je ubistvo premijera Ðinđića kardinalna tačka našeg društvenog života. Dakle, ono je i političko ubistvo par ekselans, ne samo kriminalni nego i politički čin par ekselans", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, "taj negativan i tragički čin, to je žanr naše politike i obeležava naše savremeno društvo do dana današnjeg".

Paković je izjavio da je premijer Ðinđić ubijen "iz nekog razloga", a to je "da bi neke druge ideje i postupci, potpuno suprotni onima koje je on sprovodio u svojoj političkoj misiji u našem društvu, stupili na scenu".

"Ubijen je, po mom dubokom uverenju, da bi na scenu stupile neke mrtve ideje, antimoderne, antireformatorske i mi smo danas tu gde se i nalazimo tridesetak godina u kaskanju za sopstvenim vremenom", zaključio je on.

Paković je za ovu predstavu adaptirao istoimenu dramu koju j napisao zajedno sa Rajkom Ðurićem.

U Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", na sceni "Aleksandar Popović", u utorak će nastupiti glumci Nikola Ðuričko, Emina Elor, Bojan Dimitrijević, Jovana Stipić, Igor Filipović i Milijana Makević.

star
Oceni
4.33
Ostali članci iz rubrike Tema