Kultura Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Otvoren Treći bijenale savremene umetnosti

Najznačajniji umetnički vremeplov

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.radiosarajevo.ba

Edo Hodžić: Konjic je ravnopravan sa Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom… Naši ciljevi su jasni od prvog dana: Ponovno uspostavljanje kulturnih veza u Bosni i Hercegovini, uspostavljanje internacionalne kulturne saradnje i razmjene, integracija nasljeđa iz prošlosti u sadašnjost uz pomoć umjetnosti i stvaranje hibridnog vojno/umjetničkog muzeja sa najvažnijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi

Obilaskom prostora nekadašnjeg atomskog skloništa rukovodstva bivše SFRJ i maršala Tita, prostora u kojem su svoje radove predstavila 24 autora iz Austrije, Izraela, Albanije, BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Italije, kao i obraćanjem visokih zvaničnika Austrije i Bosne i Hercegovine, u Konjicu je u petak otvoren treći Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground. Selektori/kustosi trećeg ciklusa Bijenala su Margarethe Makovec, Anton Lederer, Adela Demetja i Direkcija projekta Bijenale, a predstavljeni su Leone Contini (Firenca), Dante Buu (Rožaj/Sarajevo), Dokumentarni vez - Vahida Ramujkić i Dejan Došljak (Beograd), Effi & Amir (Brisel), Helidon Gjergji (New York/Tirana), G.R.A.M. (Graz), Tue Greenfort (Berlin), Wiebke Grösch / Frank Metzger (Frankfurt/Main), Flaka Haliti (Minhena/Beč), Marlene Hausegger (Beč), Dritan Hyska (Tirana), Adela Jušić (Sarajevo), Johanna Kirsch (Beč), Elvedin Klačar (Beč/Sarajevo), Damian Le Bas (Worthing), Delaine Le Bas (Worthing), Ralo Mayer & Oliver Gemballa (Beč/Hamburg), Anna McCarthy (Minhen), Damir Očko (Zagreb), Nikolay Oleynikov (St. Petersburg), Alketa Ramaj (Tirana), Selma Selman (Bihać), Mladen Stilinović (Zagreb), Sylvia Winkler / Stephan Köperl (Stuttgart).

Manifestacija je uvrštena u zvanični program obeležavanja 70. godišnjice UNESCO-a, a Savet Evrope proglasio ju je 2011. "Kulturnim događajem Evrope".

"Ovo mjesto je jedinstven primjer dobrog spoja vojnog objekta i kulture. U ovome ima određene simbolike – u procesu stapanja na kraju je ipak ostala kultura. Sada je na kreatorima politika kulture i turizma u našoj zemlji da od ovog objekta stvore najbolju turistički i kulturnu ponudu", rekao je ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović.

Zora Dujmović, ministrica za kulturu i sport Federacije BiH, istakla je država i društvo posebnu zahvalnost "duguje svim umjetnicima koji su nam omogućili da uživamo u lijepim djelima i BiH predstavili u ljepšem svjetlu nego što se o nama govorilo od devedesetih". Zahvalila se i mještanima Konjica koji su učinili da ovo bude poseban događaj.

Ministar za kulturu Republike Austrije Joseph Ostermayer podsjetio je na dugu tradiciju kulturne saradnje BiH i Austrije. Otkrio je i kako se nedavno susreo sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom koji mu je rekao da su kultura i umjetnost i dalje veoma važno područje saradnje.

"I mi i vi imamo dobre filmske stvaraoce, muzičare i umjetnike. Pretvaranje vojnog objekta u muzej je sljedeći korak naše saradnje. Sretan sam što su austrijski umjetnici dali svoj doprinos ovom velikom događaju", zaključio je ministar Ostermayer.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

U razgovoru za E-Novine direktor projekta Bijenala Edo Hodžić istakao je da su se "u prva dva ciklusa umetnici fokusirali na teme društva, države, individue, dok treći Bijenale apostrofira važne događaje koji su se dešavali u hladnoratovskom periodu".

"Recimo, pojava hipi-pokreta, zelenih, borba za afirmaciju ljudskih prava. Kao da u vremeplov uđe čovek i izađe nakon pedesetak godina, kao da je prespavao jedan period. Izložene su slike, instalacije, video produkcija rađena u skloništu i van njega, sve čini jednu celinu. Kontinuitet je vidljiv, a kontekst u kojem su dela neizbežan. Reč je o monumentalnoj građevini, prostoru koji je ukopan 280 metara u planinu Zlatar, koji, i kad je prazan, ostavlja snažan utisak. Njegova namena ostaje neprikosnovena, ali mu umetnost daje novu dimenziju. Sada u njoj izlažu verovatno i najznačajniji umjetnici u svijetu, a Bijenale je sasvim sigurno jedna od najznačajnijih smotra savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi", kaže naš sagovornik.

Kustosi ovogodišnjeg Bijenala su Margarethe Makovec, Anton Lederer i Adela Demetja.

Izgradnja Titove ratne komande, o kojoj se danas stara Ministarstvo odbrane BiH, počela je 1953, a objekat u kojem je moglo da se smesti 350 ljudi i radi u njemu šest meseci, završen je 1979. Koštao je ukupno 4,6 milijardi dolara. Objakat ima 6,5 hiljada kvadrata i danas čuva vredne artefakte uticajnih umetnika današnje Evrope.

"Konjic se danas u svijetu spominje kao važan kulturni toponim. U kalendaru svjetskih bijenala, Konjic je ravnopravan sa Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom… Naši ciljevi su jasni od prvog dana: Ponovno uspostavljanje kulturnih veza u Bosni i Hercegovini, uspostavljanje internacionalne kulturne saradnje i razmjene, integracija nasljeđa iz prošlosti u sadašnjost uz pomoć umjetnosti i stvaranje hibridnog vojno/umjetničkog muzeja sa najvažnijom zbirkom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi", kaže Edo Hodžić.

star
Oceni
2.11
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak