Kultura Sa lica mesta
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Amira Medunjanin u Kolarcu

Sevdah uzburkao Beograd

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Anadolija/M.N.

Sevdah diva Amira Medunjanin i njen orkestar, pogrešno bi bilo reći trio, u sastavu Bojan Zulfikarpašić za klavirom, Nenad Vasilić na kontrabasu i Bašar Kalife na perkusijama, uz pomoć prijatelja Boška Jovića na gitari, sinoć su u Beogradu, u prikladno intimnoj sali Kolarca, izvedbom sevdalinki i izvornih narodnih pesama iz starih krajeva naše razorene domovine, oborili Beograd s nogu, izazivajući naizmenične talase emocija i ovacija

Od srca: Pozdrav Beogradu
Photo: Anadolija/M.N.

Nema više nikakve dileme posle koncerta koji je sinoć u dvorani Ilije M. Kolarca priredila Amira Medunjanin, da je muzički novinar Gart Kartrajt opako pogrešio kada je sarajevsku sevdah divu uporedio sa Bili Holidej, baš kao i oni koji su u njoj videli Cezariju Evoru. Ne, Amira je Medunjanin, jedinstvena žena, umetnica satkana od emocija koje ne krije, već daruje svetu zahvaljujući besprekorno čistom glasu koji može sve.

Na repertoaru koncerta na kome je predstavljen album “Amullete” našle su se sevdalinke “Moj Omere dilbere”, “Grana od bora”, ali i “Kahvu mi drag ispeci”, “Hajde Jano” i mnoge druge u dvosatnom nastupu, sve do bisa i suza, u kojima je završila Šantićevu “Eminu”. U slučaju Amire Medunjanin, međutim, play lista nije ni važna, sve dok savršenom dikcijom peva, na radost privilegovanih koji je slušaju, makar pevala na tekst iz telefonskog imenika.

“Rasplačem se svaki put i to je pokazatelj da me odnesu ljudi. Ta zajednička energija koja se stvori je nevjerovatna i jednostavno je nemoguće ne ostati ravnodušan na sve to”, rekla je Amira odmah posle koncerta za agenciju Anadolija.

“Prateći bend”, trio u sastavu Bojan Zulfikarpašić (klavir), Nenad Vasilić (kontrabas) i Bašar Kalife (perkusionista iz Libana), često je nametao ritam koji je i našu glavnu junakinju pretvarao u prateći vokal, improvizujući na sceni mešavinu džeza i bluza koji nikad ne napušta etno melodiju i sevdah nasušni. Za potrebe pesme “Što te nema” gošći iz Sarajeva pridružio se i Boško Jović, maestralni gitarista koji već dve godine dertuje sa Amirom.

“Sevdah opisuje ono najtananije i najosjetljivije u ljudskom biću i sve je užasno individualno, kako ko doživljava. Ja sve te emocije koje se iskazuju kroz metafore, kroz poruke koje se prožimaju, lično doživljavam kao da se meni događaju. Sve je vrlo individualno i ja to tako doživljavam. U potpunosti respektujem ljude koji su pisali sve ove priče. Znači treba slušati sve te poruke koje su skrivene”, poručila je Amira na kraju beogradskog gostovanja.

Photo: Anadolija/M.N.

 

star
Oceni
4.89
Ostali članci iz rubrike Sa lica mesta
Tagovi