Kultura Sa lica mesta
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Kolarčeva zadužbina

Beogradska filharmonija: Sećanje na Đinđića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića, koji Beogradska filharmonija održava svake godine polovinom marta od 2003. godine, održan je u petak u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine. Koncertima posvećenim ubijenom srpskom premijeru, tradicionalno diriguje Uroš Lajovic, s obzirom na to da je trebalo da vodi koncert u martu 2003. godine koji je zbog premijerove smrti otkazan. To je bio jedini redovni koncert u toku prethodne decenije, koji je Filharmonija otkazala

Autoritet: Uroš Lajovic
Photo: Stock

Nekadašnji šef dirigent Beogradske filharmonije Uroš Lajovic i Beogradska filharmonija posebno su vezani jer je on prvi dirigent koji je snagom autoriteta, znanja i posvećenosti krenuo u bitku za evropski kvalitet orkestra. Slovenački dirigent iz klase čuvenog bečkog dirigenta i pedagoga Hansa Svarovskog bio je šef dirigent Beogradske filharmonije od 2001. do 2006.godine, ali i dalje, svake sezone, održi nekoliko koncerta sa Beogradskom filharmonijom.

Na koncertu u petak izvedena su dela posebne težine, "Jupiter simfonija" Volfganga Amadeusa Mocarta (1756-1791), nastala 1788. godine, poslednje delo kompozitora slobodnog, snažnog duha, sa širokim temama i harmonijama, prepuno strasti, ozbiljnosti. Kombinacija dva različita stila, baroka i klasike, raspevanih misli, meditativnosti ali i radosti, delo je u kome je dirigent poštovanja dostojne zrelosti Lajovic briljirao.

U drugom delu koncerta izvedeno je delo "Planete" za ženski hor i orkestar, Gustava Holsta (1874-1934) orkestarska svita u sedam stavova u kojoj je sa Filharmonijom nastupio i Akademski hor Collegium musicum.

Orkestarska svita "Planete", najpoznatije delo engleskog kompozitora Holsta, opisuje planete Sunčevog sistema. Delo bogate orkestarske boje i melodike nastalo 1916. godine inspirisano je spiritualizmom induske filozofije kojom je Holst bio opčinjen kao i proučavanjem astrologije. Do 1914. godine bilo je otkriveno samo sedam planeta pa je Holst stavove svoje svite nazvao po planetama Sunčevog sistema koje su do tada bile otkrivene.

U poplavi estradnog pijeteta svojstvenog Palanci uvek kada se obeležava nerazjašnjeno političko ubistvo premijera, koncert u Kolarčevoj zadužbini koji se izdavaja od svih u sezoni, ali i pažljivo odabran program i posebne emocije orkestarskih muzičara i publike, doprineli su da se Beograd ipak dostojanstveno priseti Zorana Đinđića. Makar na jedan dan.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Sa lica mesta
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak