Kultura Sa lica mesta
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Fantastično februarsko izdanje književnog festivala

KROKODIL na putu za Lajpcig

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Fonet

Specijalno februarsko izdanje festivala KROKODIL, odnosno Književnog regionalnog okupljanja koje otklanja dosadu i letargiju, održano je u četvrtak uveče u prepunoj Dvorani Kulturnog centra Beograda

Bioskopska sala Kulturnog centra Beograd bila je mala da primi svu publiku koja je došla da se u četvrtak uveče druži sa piscima, sluša Ah Ahileja i duhovoti voditeljski dvojac kojeg čine Ivan Bevc i Kruno Lokotar. Sve to na specijalnom jednodjevnom izdanju festivala KROKODIL, koji se inače već dve godine za redom održava u junu mesecu i traje tri dana.

Povod za fantastični februarski KROKODIL, kako su ga nazvali organizatori, jeste predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Lajpcigu, gdje će biti zemlja u fokusu. Tako je publika mogla da vidi kako će se i čime Srbija predstaviti na najstarijem sajmu u Evropi.

Učesnici zimskog KROKODIL-a bili su književnici David Albahari, Biljana Srbljanović, Sreten Ugričić, Dragan Velikić, Vladimir Arsenijević, Marko Vidojković i strip crtač Aleksandar Zograf, uz Ivana Bevca i Krunu Lokotara kao već tradicionalne voditelje programa.

U pauzi između dva dijela večeri publiku je zabavljala beogradska elektro-vodvilj atrakcija Ah, Ahilej koncertom koji je trajao oko pola sata.

Vladimir Arsenijević poročitao je fragmente iz svoje nove, još neobjavljene novele "Minut ili put oko sveta za 60 sekundi", koja je nastala u saradnji sa ilustratorkom Valentinom Broštean i koja se u okviru jednog te istog minuta simultano dogadja u 24 vremenske zone na zemlji.

Publika u KCB-u imala je priliku da čuje "Istinitu priču" dramske spisateljice Biljane Srbljanović, koja je objavljena u antologiji "Druge pored mene". Fragment iz priče "Zašto" Davida Albaharija pročitao je Kruno Lokotar, koji je potom s piscem koji živi u Kanadi i razgovarao putem videolinka, kao što se prisutnima obratila i Biljana Srbljanović.

Pisac Sreten Ugričić, inače upravnik Narodne bibilioteke Srbije, pročitao je odlomke iz svog romana anti-utopije "Neznanom junaku". U razgovoru sa Krunom Lokotar on i Ugričić razmenili su iskustvo u krađi knjiga po bibliotekama. 

"Radio sam jednom u biblioteci i onda smo na kraju jedne godine shvatili da se knjige kradu 40 posto manje nego pre pet godina. To me strašno rastužilo. Ljudi više nisu htjeli kratski knjige. Imate li vi možda podatke, kako ide u srpskim knjižnicama trenutno?", upitao je Lokotar.

"Nažalost, u srpskim bibliotekama nema dovoljno knjiga, tako da se onda malo i kradu. Recimo, u javnim bibliotekama nedostaje knjiga u vrednosti između sedam i deset miliona evra. Da imaju šta da kradu, vjerovatno bi to češće radili", odgovorio je Ugričić.

Strip crtač Aleksandar Zograf serijom slajdova i pratećim komentarima prikazao neka od zanimljivih otkrića iz svojih redovnih avanturističkih poseta buvljacima. Tako smo saznali kako se na buvljaku mogu naći izdanja "Politike" iz četrdesetih godina, ali i figurine iz Vinče, koje je neki seljanin iskopao u svom dvorištu te usput pojasnio kupcu da je jedna od figurina trudnica. Koji buvljak je najbolji nismo saznali, ali nam je Zograf otkrio kako je došao u posed zuba mamuta i još nekih fosilnih ostataka. Jednostavno, Prirodnjački muzej nema mesta za sve što nađe, pa je Zograf ponudio svoju sobu.

Dragan Velikić je pročitao odlomak iz svog NIN-ovom nagradom ovenčanog romana "Ruski prozor", a Marko Vidojković zabavio je publiku pričom "Bubašvabe" iz knjige "Bog ti dao". Nakon tri i po sata druženja KROKODIL je završio a publika se polako razišla kući.

Regionalni književni festival KROKODIL prvi put je održan u junu 2009. godine u Beogradu, s namerom da beogradskoj književnoj publici predstavi izbor iz najznačajnije i najzanimljivije književne produkcije regiona. KROKODIL je do sada imao i nekoliko gostovanja: u okviru letnjeg "Scena festa" u Indjiji, na pulskoj manifestaciji "Sa(n)jam knjige u Istri i u programu "Dani Beograda" u Ljubljani.

Prepuna sala KCB-a pokazala je da je festival za ove dve godine postojanja zanimljivim konceptom uspeo da privuče i odgoji publiku koja s nestrpljenjem čeka treće, redovno junsko izdanje.

* Video prilog možete pogledati ovde

star
Oceni
4.14
Ostali članci iz rubrike Sa lica mesta
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak