Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (38)

Kako Veran Matić i B92 brane Ratka Mladića (1)

Naš drug, đeneral

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Moje generalske pesme, moji generalski snovi: Kosta Čavoški, patriotsko glasilo
Moje generalske pesme, moji generalski snovi: Kosta Čavoški, patriotsko glasilo
Photo: FoNet/Božidar Petrović

Bizarna potreba B92 da u studio dovede zajedno ubicu i žrtvu, nema granica: šta je sledeće – možda tema „Aušvic: mit ili stvarnost“ gde će komandat logora sedeti sa logorašem i raspravljati o kvalitetu Ciklona B? Ili, tema: „Legija: mit ili stvarnost“, gde će ekskluzivni gost biti Zvezdan Jovanović, popularniji kao Zveki, a naspram njega, u „B92 debati“, recimo, Ružica Đinđić?

Seks i krv: Ljiljana Bulatović, opčinjena
Photo: poetabg.com

Bolesna ideja nepoznatog B92 urednika da osmisli temu pod naslovom „Ratko Mladić: mit ili stvarnost“ prevazišla je i mit i stvarnost onog televizijskog trenutka kad su se u novoj emisiji kreativno-nadahnutog naslova „B92 debata“ u studiju pojavili Kosta Čavoški i Ljiljana Bulatović, fašistički dvojac bez mentalnog kormilara, da progovore koju toplu reč o koljaču i monstrumu u generalskoj uniformi. Svejedno što su sa druge strane, zbog famozne političke B92 ravnoteže, bile Nataša Kandić i Borka Pavićević: sedeti s monstrumima u studiju – sigurno nije kompliment za njih dve; očekivati da će uspeti da prizemlje Čavoškog i Bulatovićevu iz njihove šumske orbite – ona je vrsta naivnosti koja unapred prihvata poraz. Čemu razgovor s Ljiljanom Bulatović, Mladićevom konkubinom? Zašto po ko zna koji put slušati opasno poremećenog Kostu Čavoškog?

Bizarna potreba B92 da u studio dovede zajedno ubicu i žrtvu, nema granica: šta je sledeće – možda tema „Aušvic: mit ili stvarnost“ gde će komandat logora sedeti sa logorašem i raspravljati o kvalitetu Ciklona B? Ili, tema: „Legija: mit ili stvarnost“, gde će ekskluzivni gost biti Zvezdan Jovanović, popularniji kao Zveki, a naspram njega, u „B92 debati“, recimo, Ružica Đinđić?

Sve u ovoj emisiji izgledalo je kao re-make „Velikog brata“ u čemu Matićev B92 ima lepog iskustva. Poslati u Sarajevo „specijalnu dopisnicu“ Ivanu koja će razgovarati s ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, obučena da ubije dekolteom i dopičnjakom, ali unapred brifovana da ministru tri puta postavi isto pitanje: „Kakva je situacija u BiH i Republici Srpskoj“, čime Ivana B92 Momčilović stavlja do znanja da su BiH & Republika Šumska dve države, dva kosmosa, dve vasione – sve to svedoči da je „B92 debata“ ona vrsta emisije na koju Rajko Vasić i Milorad Dodik veselo onanišu. Ima li boljeg seksa od lika usplamtele Ljiljane Bulatović ili profesorske figure Koste Čavoškog na našem B92?

Kad se ispravno učinilo da je ovo govno od emisije samo plaćeni termin Vlade Šumske, B92 je napravio još jedan korak u mentalni ponor. Na oficijelnom sajtu medijske kuće Verana Matića koju zajednički drže Grk, DS i Mlađan Dinkić – objavljena je „vest“ o emisiji, koja po kvalitetu lobotomije prevazilazi samu emisiju. Ovako to izgleda u web-režiji B92.

Šta je u slučaju Ratka Mladića mit, a šta stvarnost bila je tema prve emisije B92 debata. U B92 debati, sagovornici su posebnu pažnju posvetili izjavi Dobrice Ćosića, objavljenoj u knjizi o Milanu Paniću, da tačno zna istinu o zločinu u Srebrenici i da se "ona razlikuje od do sada poznatih činjenica".

Dobro, kaže čitalac koji nije gledao emisiju: da čujemo šta je Gedža odvalio u knjizi o Paniću, pre nego što je otišao na VMA zbog srčanih problema.

Otkud ja znam šta sam govorio: Dobrica Ćosić, konfuzan, kao i obično
Photo: Dragan Kujundžić
Nekadašnji predsednik Jugoslavije Dobrica Ćosić u svojoj knjizi navodi da će biti otkrivena potpuno nova priča, ko je organizovao i koliko je ljudi ubijeno.

Otkud sad Ćosićeva knjiga, gde je nestao Milan Panić? Tko piše ove vesti. Na kojim je drogama?

"Američka obaveštajna služba daje podatak - 493 žrtve, a ne 7 ili 8 hiljada kako je napisao Pedi Ešdaun. Nemamo nikakvih razloga da lažemo o jednom tako strašnom zločinu koji treba da bude istinito prikazan. Nije u Srebrenici izvršen genocid, Srbija nema nikakve odgovornosti za taj zločin. Ja to tačno znam", navodi se u knjizi.

U kojoj se knjizi ovo navodi: u knjizi o Paniću ili Ćosićevoj knjizi? Da li osoba sa Matićevog B92 uopšte zna o čemu piše?

Ipak, Ćosić tvrdi da ne spekuliše ciframa i da ne zna statistiku i ističe da se kao predsednik Jugoslavije borio za mir u Bosni.

Pa, čekajte malo, pizda vam B92 materina: kako Ćosić ne spekuliše ciframa kad nabraja 493 žrtve, kako ne zna statistiku kad kenja brojevima unaokolo, ko vas je učio novinarstvu, Veran Matić ili Kosta Čavoški?

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ističe pak da ono što je napisano u Ćosićevoj knjizi jeste "nešto što bi trebalo da proizvede rat u BiH, a i šire".

Ako je čitalac išta dosad shvatio, neka odjebe: izgleda, kaže Nataša Kandić, da je citat iz nove Ćosićeve knjige. Ali, gde se izgubila knjiga o Milanu Paniću?

Direktorka centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže da između Ratka Mladića i Srebrenice postoji znak jednakosti, te da je i to stvarnost. Ona ističe da je potpuno besramno raspravljati da li se genocid u Srebrenici dogodio ili ne.

Just nice. Način kako je B92 sumirao izlaganje Borke Pavićević je za udžbenike Verana Matića. Dirljivo, nego šta.

Izvinite, ne čitam uopšte šta piše na B92 sajtu, pitajte Šapera: Veran Matić,  tradicionalno neobavešten o emisijama u kojima učestvuje Ljiljana Bulatović
Photo: BETA/Milan Obradović
Sagovornici debate B92 nisu se saglasili ni oko toga da li je Mladić zločinac ili, kako to smatra akademik Kosta Čavoški, heroj.

Znači, nerešeno. Malo heroj, malo zločinac, malo Šaper, malo Matić, više Dinkić, uglavnom Tadić.

Čavoški dodaje da je Mladić "proslavljeni heroj, general, čovek koji je branio svoj narod, koji je dobio sve bitke". Takav stav deli i Ljiljana Bulatović koja smatra "da je uhapšen general časti i da je radovanje potpuno nečasno".

Dirljivo, za kraj B92 izveštaja. Sve neutralno, sve preneto, no emotion, objektivno novinarstvo, da čujemo obe strane, ni po babu ni po stričevima, mit ili stvarnost, jebiga, nije Hitler bio tako loš, a?

star
Oceni
4.47
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi