Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Grčka bruka

Autorkama „Peščanika” zabranjen ulaz u Grčku!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Beogradska ambasada pomenute države, bez obrazloženja, odbila je uredno ispunjen zahtev urednica „Peščanika” za izdavanje standardne turističke vize. Ovo je zanimljiv presedan u trenutku kad ambasada „prijateljske” Grčke u Beogradu gotovo mehanički, bez razmišljanja, izdaje vize desetinama hiljada građana Srbije bez ikakvih problema...

Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, autorke radio emisije „Peščanik”, nepoželjne su u Grčkoj: beogradska ambasada pomenute države, bez obrazloženja, odbila je uredno ispunjen zahtev urednica „Peščanika” za izdavanje standardne turističke vize. Ovo je zanimljiv presedan u trenutku kad ambasada „prijateljske” Grčke u Beogradu gotovo mehanički, bez razmišljanja, izdaje vize desetinama hiljada građana Srbije bez ikakvih problema; još je zanimljivija činjenica da Lukićeva i Vukovićeva redovno letuju u Grčkoj poslednjih desetak godina (tri protekle godine u istom mestu, u istoj kući, kod istih grčkih domaćina) i da nikakvih problema sa njihovim grčkim vizama nije bilo u vreme režima Slobodana Miloševića ili režima Vojislava Koštunice, ali da se problem pojavio u času kad se u Srbiji formira „proevropska vlada” o kojoj se u „Peščaniku” vrlo kritički govorilo.

Moralno-politička podobnost „Peščanika”, očigledno, ne zadovoljava visoke kriterijume grčke ambasade, koja je novinarkama svečano vratila predate dokumente uz pečatiranu poruku „Odbija se”, nudeći Svetlani Lukić i Svetlani Vuković šest mogućih razloga ispisanih na formularu gde, valjda, treba prepoznati sebe i zaokružiti broj.

1. Možda nemate pasoš (imaju pasoš, oba pasoša predata sa ostalim dokumentima)

2. Možda nemate odgovarajuću vizu (pa, nemaju vizu, zato i traže vizu)

3. Možda niste dovoljno dobro objasnile zašto idete u Grčku (objašnjenje da idu u selo Vurvuru na poluostrvu Sitonija kod crnokose gospođe Evgenije koja je lično poslala poziv i potvrdu o uplati čitavog aranžmana - očigledno nije dovoljno za grčku ambasadu; Lukićeva i Vukovićeva nisu detaljno objasnile koliko će se dnevno puta kupati u grčkom nacionalnom moru, da li će ležati ili stajati na suncu, gde će se hraniti, a izbegle su da pomenu da li možda nameravaju da pažljivo slušaju grčke radio stanice i tamo započnu serijal „Peščanika” na grčkom jeziku)

4. Možda nemate novca (tradicionalni grčki alibi)

5. Možda ste označeni kao osoba nepoželjna u Grčkoj (čitava Grčka u transu od „Peščanika”)

6. Možda ste na spisku osoba koje su pretnja javnom miru, nacionalnoj sigurnosti i međunarodnim odnosima ili u Grčkoj ili u Srbiji (Ovo izgleda vrlo ubedljivo, sa naglaskom na „Srbiji”: Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, po Antoniću, pripadnice ozloglašene verske sekte u Srbiji, istovremeno su opasnost i za bratsku, prijateljsku, pravoslavnu Grčku, koja sa Srbijom deli istu viznu bol)

Grčka ambasada u Beogradu 2008. otišla je korak dalje od austrijske ambasade 2007. godine, kad su, povodom dodele nagrade „Reportera bez granica” u Parlamentu Austrije, službenici na odeljenju viza Svetlani Lukić i Svetlani Vuković velikodušno dali čitava 72 sata da odu do Beča, tamo prime nagradu i vrate se u Srbiju.

Što je sigurno, sigurno!

Srbija se brani u grčkoj ambasadi!

star
Oceni
3.69
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi