Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Otvoreno pismo plačipičkastim novinarima Srbije

Zbogom, žohari

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Gvozdena cenzura, ubija: Nema slobode medija, neka se vrati Boris
Gvozdena cenzura, ubija: Nema slobode medija, neka se vrati Boris
Photo: e-novine

Da vas lično ne znam – a znam vas, pamtim – pomislio bih da ste stvarno spremni da se žrtvujete za neki qurac, čak i za ideju slobode; ali, kako vas znam iz devedesetih kad ste privatno prodavali faksove koje ste dobijali kao grantove, kad ste trljali ruke koliko ćete para uzeti od EU i USA fondova, kad ste mi u mračnim kafanama Strazbura 1995. pričali koju kuću kupujete na Dedinju i koje ćete dete slati na studiranje u Ameriku – objasniće vam se zašto sam u preziru 1996. napustio „Vreme“, gde sam, gle, bio zamenik glavnog i odgovornog urednika. Jer ste mi sve smučili!

Zašto ja na izložbi, samo sam voleo Tadića, zar je to greh: Draža Petrović Draža
Izvor: www.imdb.com

Izuzetno debilne kolege „novinari“,

Oprostite na ovom znaku navoda/izvoda („/“), nešto se ne osećam najbolje u društvu NUNS i NDNV botova u času kad ste otkrili da su vaši pisani radovi objavljeni na izložbi „Necenzurisane laži“ u galeriji „Progres“, u organizaciji Informativne službe SNS. Toliko ste popizdeli na ovu Greatest Shits Collection, kao da se odričete vlastitih tekstova; ako ste nešto pisali protiv diktatora, picoustog Vučića – zašto nemate bar jedno mudo da stojite iza vašeg teksta? Čemu kukanje da ste izloženi javnosti i da ste meta? Da li je moguće, drugovi, da ste svi vi volovi?

Da je tupson Tadić negde 2011. godine napravio izložbu „Necenzurisane laži“, o tekstovima i kampanjama koje su protiv njega i njegovih vodili tzv. mediji, ne bi trebao veliki „Progres“ na dva nivoa; tekstovi iz e-novina bili bi dovoljni za samo 100 kvadrata, jer Tadić nije imao nikakvu medijsku opoziciju. Gde se onda dedoše Gruhonjić, Obradović, Draža Petrović Draža, Cenzolovka Draža, Miloš Vasić, Dragoljub Žarković Draža i novinar Miroslav Mišković Draža?

Sav novinarski proliv koji se slobodnotekući valjao srbijanskim medijima ćutao je nad mrtvim platanima Dragana Đilasa, nad zaklanim prasetom Vuka Jeremića ili masakriranom šnenoklom Borisa Tadića; svi ste, pičke, voleli i obožavali DS jer ste živeli u raju. Svaka budaletina iz lista „Press“ obišla je Ameriku uzduž i popreko; jer je Mery Vorlick, ambasadorka USA u DS, mnogo volela muškobanjastog Veljka Lalića i njegove mladiće. Aleksandar Rodić, vlasnik „Kurira“, dobio je pohvalu od ambasadorke Mary da je „Kurir“ – reče ona – uzor „za novinarstvo na Balkanu“.

Plakao sam nad svakim drvetom, ali u sebi: Vukašin tihuje nad Savamalom
Photo: Dragan Kujundžić

Je l' tim vorilck-povodom tvitovao nešto Vukašin Obradović (onaj ratni huškač iz „Politike ekspres“ koji se potpisivao kao „V.O“; srpski „vo“), analna glista za ulazak u europsko-američke fondove? Gde je tad bio Draža Draža? Da li se oglasio radikalni Simon Simonović iz Duck-familije? Koliko se povijao tadašnji glavni urednik „Blica“ Veselin Simonović pred pretnjom Olivera Dulića, ministra, da će mu platiti pola miliona evra za dva teksta o Đokovićevim terenima? Sjeća li se itko kako je Dragoljub Žarković putovao sa Tadićem na daleki, daleki istok, s prigodnom kosookom reportažom? Zašto mi na pamet pada da je Borka Pavićević, vajna kulturološka, a mega-nepismena ikona, bila tako deep zaljubljena u Dragana Đilasa da je čak prekinula moju promociju knjige u valjda njenom CZKD-prostoru koji joj je, gle, Đilas poklonio?

Kad je DS pao i udavio se u poljskom WC-u, svi ste odjednom postali opozicionari. Ne valja vam Briselski sporazum; koji će kurac Albanci da stižu u Srbiju? Ništa vam ne valja; ako Vučić ode u Sarajevo – laže; ako ode u Srebrenicu – folira se; ako ne ode u Sarajevo i Srebrenicu – onda je fašista i govno.

Budući da niko od vas tako velikih novinara – zvali se Pančić, Obradović, Draža, Georgijev, Goca Tamanica Igrić ili wannabe Borka – nikad nije ni smeo da ode u Prištinu, Prizren, Srebrenicu, Sarajevo ili čak u Zagreb, onda ste smislili da je na delu Velika Cenzura koja vam onemogućava slobodu da budete pičke.

Udružili ste se protiv Vučića, što je legitimno; volite Tadića, Pajtića, Mićunovića, ko god da je deo tog DS-cirkusa. Pišete protiv Diktatora i Picoustog, legitimno – pisao i ja protiv Drvoseka i Borisenka. Mene su, za razliku, samo počeli da dovode na sud; vas, koliko se sećam, niko nikad nije tužio. Zbog tih tužbi, draga opozicijo u medijima, u petak zatvaram portal e-novine; ne videh da je Vučić zatvorio portale Danas, Blic, Slobodna Vojvodina, Nezavisne, Srbin info, Srbi na okup, Peščanik, Vostok, Sputnik, Novu Srpsku Fašističku Misao. Jebote, cenzura je stvarno zajebana!

Ljubav na prvi ugovor: Dragan Đilas i Borka Pavićević, CZKD in love
Photo: Danilo Peternek/Tanjug

Da vas lično ne znam – a znam vas, pamtite – pomislio bih da ste stvarno spremni da se žrtvujete za neki qurac, čak i za ideju slobode; ali, kako vas znam iz devedesetih kad ste prodavali faksove koje ste dobijali kao grantove, kad ste trljali ruke koliko ćete para uzeti od EU i USA fondova, kad ste mi u mračnim kafanama Strazbura 1995. pričali koju kuću kupujete na Dedinju i koje ćete dete slati na stipendiju u Ameriku – objasniće vam se zašto sam u preziru napustio „Vreme“, gde sam, gle, bio zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Svaki milion evra je samo broj: Dinko Gruhonjić, ljubitelj grupe ABBA - Money, Money, Money
Photo: Goran Necin

Točno dvadeset godina docnije neki fašista Draža Gruhonjić i neki novčano-poremećeni Dinko Draža  slažu mi priče o cenzuri; smeta polnom + duetu D&D što su im tekstovi u galeriji, kao dokaz da cenzure nema. Ali, upravo je izložba – kažu oni – dokaz da je cenzura na delu; oni su meta, oni su jadni, oni su osramoćeni pred javnošću.

Da je neko napravio neku izložbu s mojim tekstom na panou, bio bih ponosan. Zamolio bih nekog da mi uradi selfie. Zašto se stoka plaši kad se otkrije ono što svi znaju?

Izložba je samo povod, jebeš izložbu; ali srbijanski patka-mediji neće i ne vole kad ih se neko seća i kad ih neko pominje. Zašto, Lukoviću, pišete koliko je novca dobio Vukašin ili mala glumičica Maljević B? Zato što to nije tajna i ne sme da bude tajna; primio si pare, objavio si tekst, budi muško ili žensko, suoči se!

I mali savet; ne budite kao pizda Stevan Dojčinović. Vaše suze nisu dovoljne ni da prežalimo smrt e-novina.

Imam i malu, sexy poruku novinarima koji mi nisu kolege: pička vam materina, govnari.

Ništa lično, razume se.

star
Oceni
3.50
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak