Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Poslednje e-pismo Stevanu Dojčinoviću

Kad ste KRIK pizda, suze same teku

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Jebe me piercing, mumlam u strahu: Stevan Dojčinović, čovek-čekrk, mute but not cute
Jebe me piercing, mumlam u strahu: Stevan Dojčinović, čovek-čekrk, mute but not cute
Photo: LA

Četiri dana uoči najavljene smrti portala www.e-novine.com, dovoljan je istorijski otklon da vam, kao budućem počasnom piercing građaninu Kruševca, uputim čestitarsko pismo sa izrazima propagandnog divljenja. Ono što ste vi, uz pomoć dragih prijatelja-mentora, svejedno zovu li se Miki Rakić ili Papaja ili BIA ili UKP ili OCCRP, uspeli da ostvarite u poslednjih pet-šest godina, da budete prvo glavni urednik portala CINS, a da odmah potom pokrenete lukrativni portal KRIK, stvarno podseća na seriju Scream, season 1; vaši neljudski krici, shvatam, imaju stravičan finanisijski eho; kladim se da i sami nemate pojma koliko ste novaca dobili od humantiranih europskih i američkih fondacija – ali, dosledni ste, uvek hoćete više!

Jebe me nitna: Dojčinović, strah od pretnji čekrkom
Photo: Slobodan Georgiev, BIRN-metal

Izuzetni Stevane D,

Dok ste bili chief of CINS, imali ste ugodnu šemu; ucenjivali ste biznismene, pretili da ćete svašta objaviti, tražili od njih da sponzoriraju vaše portale; imali ste muškobanjastu zaleđinu, Miki Rakić vam je bio kao otac, đeneral Papaja stric – a, vi, kao propali student Fakulteta političkih nauka (FPN) fino oruđe u rukama Vukašina Obradovića, pukovnika parapolitičke formacije NUNS, koji vas je u novinara i urednika ustoličio po naredbama Službi, mada ne znate ništa; ne umete da pišete, ne znate da govorite, nemate pojma o uređivanju portala ili vlastite psihe, imate težak kompleks još težeg kruševačkog akcenta, pa ste posegli za alternativom; tobož, toliko ste avangardni da se nitujete do poslednjeg eksera; razapinjete se po čekricima da nama smrtnicima dokažete kako vam je rastafarijanski um u ravnoteži Cara Lazara. Toliko ste fake, da su vam ljudi poverovali da stvarno postojite.

U toj sveukupnoj laži koja vas locira kao „urednika“, naučili su vas kako da otimate novac, predstavljajući se kao večita žrtva. Tobož, svi vas mrze jer vi objavljujete istinu. Znamo, Dojčinoviću, obojica, kako se to radi; kad već imate čvrsta erotska uporišta u Službama, jasno je da objavljujete ono što vam narede. Dačić i Miša Banana? Oh, yeah. Siniša Mali i njegova 24 stana, od kojih je samo jedan u njegovom vlasništvu? Šarić o kojem ste napisali knjigu u kojoj ste se zahvalili pokojnom Rakiću i umalo se niste ubili kad ste čuli da je umro namrtvo?

Ja sam punker iz ergele Papaje: Dojčinović, tihovanje akcentom
Photo: Vukašin Obradović iz serije Moj dečko

Svi vaši „statusi“ na svim vašim sajtovima jesu – biznis; vi, Stevanče D' Čekrk, niste novinar, niste urednik, niste ništa; vi ste, što bi rekao Milovan Brkić za sebe, „trgovac informacijama“, nikad za šest godina niste napisali autorski tekst; qurac, dajemo foto-kopiju od „izvora“, dajemo video-snimak od „izvora“, savršeno je ovo DB/BIA novinarstvo, u piercing te ljubim.

 

 Godinama e-novine objašnjavaju da ste vi, u stvari, ucenjivač; kupiš od UKP snimak, objaviš, prodaš, zaboraviš. Svaka vaša priča na Screamu ili CINS-u nikad nije imala kraj; počnemo, ali ne završimo. Imamo problem s političkom ejakulacijom? Jeste li ikad nešto dokazali? Subotić je po vama kriv – ali oslobođen. Siniša Mali je po vama kriv – ali eto ga, još je uvek gradonačelnik. Šarić mora da je najkrivlji, knjigu napisaste kako je radio potpuno sam, bez ikakve pomoći DS-države – ali mu se, gle, ponovo sudi. Pa, čekaj, pička mu materina, zar je Kruševac zaslužio da ima takvu glupu legendu koja puca da jednog dana bude Počasni Antikoruptivni Građanin?

Ali, da toliko nisko padnete, Dojčinoviću, da serete all around kako vam prete, kako ste ugroženi – liči na bledi (whiter shade of pale) greatest shits of Veran Matić koji je pretnje lukavo dozirao tokom čitave karijere, dižući na noge Fondove i otvarajući kase iz kojih je uzimao lopatom. Čitam šta vi, Dojčinoviću i vi Dojčinovići, pišete: „Redakcija KRIK-a podnela je ove nedelje krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog pretnji novinarki Dragani Pećo i redakciji. Pretnje su stigle nakon kampanje koju su protiv KRIK-a mesecima vodili provladini mediji, ali i pojedini zvaničnici

Horror: Dojčinović dobio preteće 2 poruke i počeo da jeca
Photo: Noćna smena NUNS

Šta se, jebo te bog, desilo, Stevane: „Dve osobe su na socijalnim mrežama uputile pretnje novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, nakon nedavnih istraživanja imovine državnih funkcionera“. Recite, drugovi, mora da je bilo strašno: „Tako je preko anonimnog naloga na Tviteru novinarima KRIK-a rečeno: 'Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa jebo vam pas majku izdajničku više“, kao i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se najebem majke'...“.  Ima li još nešto užasnije: „Sa drugog naloga novinarima je poručeno da ih 'treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji...“.

Da me ne mrzi da otvaram kompjuter i da vam, Scream Stevane, pročitam dio pisama lično meni i e-novinama, rekao bih vam šapatom jeze ala Alice Cooper; u poslednje tri godine primio sam barem 200 email poruka u kojima hoće da me kolju, pominju mrtvu majku, oca i suprugu; najavljuju vešanje, nude oralni seks sa kamom, poručuju da se iselimo u Albaniju ili na Kosovo, ima, Stevane, toliko toga da bi vi u Screamu/Kriku živjeli na donacijama nekoliko sledećih vekova.

Rastafarijanac Cara Lazara: Dojčinović, plačipička
Izvor: Facebook

Ali, razlika između vas, Nitovani, i mene – jeste u činjenici da ja to shvatam kao deo posla. Što bih se, kao pička, kurčio da mi prete? Ne, trebalo je da cmizdrim kao vi, Dojčinoviću, i da tražim zaštitu; ili, da kao vi, napišem: Do pretnji je došlo nakon višemesečne kampanje koja se vodi protiv redakcije KRIK-a, tokom koje je urednik Stevan Dojčinović u tabloidu „Informer“ i drugim medijima bliskim vlasti označen kao „mafijaš“, „špijun“, „medijski terorista“, „sadomazohista“ i „zla osoba“.

Dakle, Kruševljaninu, nisu krivi oni koji vam prete, već oni koji o vama pišu nepodopštine; pišu, pa šta; da sam na vašem mestu svih ovih decenija u novinarstvu, ja bih neprekidno plakao, bio bih ultimativna plačkipička koja vam je – izgleda – ideal karijere. Kukajte, ridajte, narikačo Dojčinoviću!

Kako se usrao Dojlčinović: Vučelić ga kritikovao - i odmah KRIK proliv
Photo: Stock

Vama su svi krivi, neuspešni studentu sa FNP, pa pišete: „Glavni urednik 'Pečata' Milorad Vučelić izjavio je da je urednik KRIK-a 'strani okupatorski plaćenik' koji pokušava da izazove rat na Balkanu“. Pa, šta. Izjavio, budi karakter iz stripa – pa podnesi. Ne budi scream-penis koji sluzi čim čuje Vučelića! Odgovori  mu, ako umeš! A, ne umeš! Što o meni Vučelić ne kaže slično? Ne sme, jer zna da ću da mu odgovorim in a horror way!

Onda vaš Scream piše tugaljivo i mlitavo: „Novinarska udruženja osudila su tabloidne kampanje i Vučelićevu izjavu rekavši da je njome ugrozio Dojčinovićevu bezbednost“. Ovo mora da te je naučio Vukašin Obradović šapatom u uho: Što više lučiš strah, veći su grantovi (Luković, 23:14).  

Ipak, vrh je kad navodite, Stevane, ključni dokaz u obliku budaletine koja se zove Vladimir Đukanović: „Osim tabloida i predstavnici vlasti su novinare KRIK-a javno targetirali kao špijune. Tako je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao da je Dojčinović 'Sorošev agent. Iste optužbe izneo je i na svom nalogu svom Tviter nalogu“. Mali savet doktora novinarstva Lukovića: „Čovek koji ozbiljno uzima Đukanovića, luđi je od njega“ (Luković, 36:12).

Da ste vi, Dojčinoviću, potpuno prolupali na čekrku i da su vas mentalno rastezali više nego što treba, pokazuje nastavak vašeg plačemindžastog teksta gde citirate Radeta Veljanovskog, profesora Fakulteta političkih nauka. Pomenuti Veljanovski, nekad direktor Radio-Beograda ili tragična figura sa Studija B, jedna je od najbizarnijih figura čovečanstva, nesposoban da prioizvede račenicu koja ima smisla, što ste dokazali, citirajući Heroja Samoupravne Praznine: „Građani onda svako istraživačko novinarstvo koje otkriva nepravilnosti u radu vlasti i centara moći doživljavaju kao atak na sebe i smatraju da je potpuno legitimno da se obruše na novinare“.

Rade, of course, nema pojma šta je novinarstvo, mada o tome predaje na FPN, gde ste odustali, čak vam je i Rade bio težak za položiti.

I ja bih smejao da sam toliko nepismen: Slobodan Georgiev, tobož - pretili su mu; verovatno zbog pravopisa, jer ne zna da ubode padež
Photo: mc.rs

Kako biste ubedili svoje glupe čitaoce, vi KRIK, vi Scream, pišete dokazima straha: „Ovo nije jedini slučaj da su istraživački novinari izloženi pretnjama“. A, koji je to slučaj? „Slobodanu Georgievu, novinaru BIRN-a, nedavno je takođe prećeno“. Mislite na onog nepismenog BIRN-amatera koji veruje da ume da piše i da pogodi sve padeže, a da mu misao ne pobegne u dekolte Gordane Igrić? Oh, da, plače i Georgiev: „Slali su mi pretnje na Tviteru u kojima su pozivali na moju likvidaciju i govorili da ne zaslužujem da živim u Srbiji“, kaže Georgiev, brišući suze i dodaje da je ove pretnje „prijavio odeljenju za sajber kriminal, ali i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću“.

Ja, Petar Luković, nikad nisam prijavio nijednu od stotine pretnji Aleksandru Vučiću. Ja nisam žrtva; ja sam urednik e-novina. Ne treba ja da se plašim idiota, idioti treba da se plaše mene. Ali, kako to objasniti Georgievu koji suzu pusti čim vidi uložak Vukašina Obradovića?

Od prsta do Trsta: Dojčinović na kruševački
Photo: Gordana Sexy Igric Birn

Dojčinović svoju suzu deli sa Georgijevim kojem se javilo: „Ako ‚državaʼ tvrdi da si plaćenik, špijun i lopov, ne postoji način da se spasiš od toga“, kaže Georgiev i dodaje da „pretnje imaju za cilj da zaplaše novinare kako bi se bavili svojom bezbednošću, a ne poslom i temama koje istražuju“.

Kad sve čitam, pitam se, kako su e-novine izlazile osam godina uprkos svemu? Jesmo li svi bili autistični na bol, ili su Dojčinović, Veljanovski i Georgiev – pičke. Biće da je ovo drugo.

KRIK je u Screamu ludila; da nam dokažu kako je u Srbiji mrak, pišu: „U martu ove godine uhapšen je muškarac koji je u više navrata pretio uredniku televizije B92 Veranu Matiću, urednici redakcije „Insajder“ Brankici Stanković, kao i novinarima ove redakcije“. Koji muškarac? Ime i prezime? I što bi pretio Veranu Matiću koji je poslednji tekst napisao pre 30 godina? Kakve veze ima Brankica Stanković na koju smo svi zaboravili? Nema detalja šta je muškarac pretio Matiću; da će mu oteti orden Francuskog viteza?  

KRIK nema više snage, pa počinje da lupeta: „Nedavno je prećeno i Zoranu Kesiću, autoru emisije '24 minuta', ali i mnogim drugim novinarima“. Kojim novinarima i zašto? Pa, šta ako prete? Imate li makar jedno mudo da istrpite kritiku, pretnju, a da ne odmah jaučete i tražite pomoć Evropske federacije za uplašene zečeve iz NUNS-a?   

Dodajete u KRIKU, poslednju rečenicu: „Prema bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) od početka ove godine novinari su napadnuti 26 puta, a u deset slučajeva su im upućene verbalne pretnje“.

Ako računamo već mrtve e-novine, pretnji je bilo ne deset već 410 puta.

Ne razumem pitanje, ne znam odgovor: Dojčinović pre nego što se rasplače
Photo: Slobodan Georgijev, serijal suze krika same teku

Ali, kako da vam pantomimom seksa objasnim, Dojčinoviću; kad ste pizda od čoveka, suze same teku.

Srećom, uvek se uz vas, Stevane, nađe neki Papaja ili neki Ananas; da vas muški nabije na čekrk i vrati vas u finansijsku stvarnost. Time se Dojčinoviću, bavite svih ovih godina, od 2008. kad ste instalirani u CINS-u, do dan-danas, kada ste još kao student (što ste i danas), zarad toga da bi vam se oprostili mladalački nestašluci, postali mlada nada struktura u kabinetu Borisa Tadića, pre svega Miodraga Rakića, čelnih ljudi Tužilaštva za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, Saše Ivanića i Jasmine Čolak, i onih iz Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, Slaviše Softića i Marije Nenić.

A, ovo da vam prete, prodajte to zombie Mikiju Rakiću pod devizom „Kad budem mrtav i beo“.

Govorim vam to iz sopstvenog iskustva - mrtav i beo: četiri dana do ukidanja e-novina. Koliko happy možete da budete zbog toga? Još jedna nitna da e-smrt bude hitna?

Don't cry, baby Stevane.

Grantovi stižu. Fear & Loathing in Krik.

A, da malo proslavimo muzikom? Lilly Allen? Fuck you!

star
Oceni
3.26
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi