Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (134)

Vidovdanska objava: Smrt našeg portala

In Memoriam: e-novine (2008-2016)

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
We Love You: Redakcija e-novina, goodbye
We Love You: Redakcija e-novina, goodbye
Photo: Nikola Krstić

Budući da je Vidovdan omiljeni, a nepokretni verski praznik koji s tugom tužnom praznuje tzv. Srpska pravoslavna crkva, spontano se nametnula primisao da bi se vijest o smrti regionalnog e-portala sukladno uklopila u obeležavanje poraza Kosovske bitke, ili hapšenja i izručenja Slobodana Miloševića, ili na atentat na Franca Ferdinanda od strane priglupog Gavrila Principa, ili na Vidovdanski ustav kralja Aleksandra ili na donošenje Rezolucije Informbiroa 1948, što se sve desilo baš fatalnog 28. lipnja. Bar neće biti teško upamtiti kad su e-novine najavile svoju smrt: zašto kažeš Vidovdan, a misliš na portal koji je umro?

Tužba tužbu stiže: Luković u chilloutu
Photo: Bojan Tončić

Nema više. Gotovo. The end. Tako bi u šest reči izgledala situacija u e-novinama. Suočeni sa nezapamćenim pravosudnim progonom, tužbama, presudama, blokadom računa, medijskim terorom, totalnom besparicom, svekolikom mržnjom ekstremne desnice i lažne levice, terorom Višeg suda i sudskih izvršilaca, priterani uz zid – prinuđeni smo da ugasimo portal. Od petka, 22. jula, redakcija e-novina više neće raditi; što ste pročitali – pročitali ste. Kraj.

Budući da smo sve probali da opstanemo, nije nam žao; u februaru i martu smo organizovali protest crnim kvadratima umesto fotografija, tek da ukažemo na photo-mafiju koja se okomila na e-novine verujući da tu ima novca u neograničenim količinama; onda smo štrajkovali sedam dana, ugasili privremeno portal, ali se ništa naročito nije desilo. Jedino što nas je izvuklo iz kome bili su čitaoci: zahvaljujući njihovim donacijama isplatili smo presude i nešto malo plata i nešto puno troškova – neka za sramnu istoriju srpskog pravosuđa pod upravama Snežane Malović i Nikole Selakovića bude zapisano da smo već platili preko 55.000 evra kazni raspamećenim tužiocima koji se zovu Emir Nemanja Kusturica, Čedomir Čupić, Stojan Drčelić, Darko Trifunović, te tucetu foto-mafijaša i advokata poput zloglasnog Andreje Z. Čivtalića koji su nas uz hajdučku pomoć Višeg suda opljačkali, uništili i svečano sahranili naš portal.

Neka se znaju imena foto-mafijaša koji su nas za sad orobili: Saša Čolić, Risto Božović, Zoran Petrović (nekoliko puta), Zoran Šaponjić, Nebojša Mandić, Živan Jovanović, Darko Veselinović. Svako od njih omastio se sa po dve-tri hiljade evra, a njihovi advokati ukupno su od e-novina inkasirali oko 15.000 evra.

Spreman za pljačku: Vukašin Obradović, lice s NUNS-poternice
Photo: mpc.rs

Svoju porciju pljačke spremno čekaju Nebojša Spaić, Milka Tadić Mijović, mitraljezac Filaret, pukovnik paravojne NUNS-grupe Vukašin Obradović, opet Čedomor Čupić u novoj reprizi tužbe, a novcu se raduje ženski stvor Natalija Dević koja nas je upravo tužila zbog dubokih duševnih bolova u materici: da sve njih namirimo treba nam još circa 20.000 evra. Mašala!

Već tri meseca nemamo nikakav prihod; čak i oni koji su nam dužni – u pitanju su oglasi – ne javljaju se. Kad već misle da smo mrtvi, glupo je da se pravimo da nismo mrtvi kad smo već umrli; Vidovdanska objava o prestanku rada e-portala samo je medicinska potvrda o dokazanom ubistvu.

Očigledno je da nikom, osim čitaocima, e-novine nisu potrebne. Još od trenutka kad je vrhuška Demokratske stranke, davne 2010. godine, pokrenula destruktivni mehanizam protiv našeg portala, jer Dragan Đilas nije mogao da podnese da postoji neko ko će ga zvati Drvosekom - sudbina našeg medija bila je izvesna. Onog časa kad smo iskreno uvereni u nevinost Stanka Subotića stali u njegovu odbranu, otkrivajući političku zaveru u samom vrhu režima – postali smo meta koja se pretvorila u medijski default: sumanuta tvrdnja da su e-novine vlasništvo Stanka Subotića, otvorila je vrata za seriju teledirigovanih, namenskih tužbi o čemu govori neoprezna izjava Vukašina Obradovića, samozvanog predsednika udruženja građana pod imenom NUNS koji je svoj tužbeni zahtev od pet-šest tisuća evra objasnio izjavom za “Politiku” da “to nisu neke velike pare imajući u vidu sponzore na naslovnoj strani e-novina”.

Saznali smo, dakle, zašto smo ciljani; stvorio se utisak da smo bogati i prebogati, da nema tih novaca koje nismo u stanju da platimo, počela je kampanja: tuži e-novine, izgubiti ne možeš! Oduševljene sudije Višeg suda, u komplotu sa tužiocima, bile su u ekstazi; Vesna Miljuš ili Jelena Bogdanović-Ružić, sutkinje, tek su vrh ledenog, pljačkaškog brega. Dve, tri, pet, šest, devet tisuća evra: ima se, može se, za osvetu portalu koji – veruju oni – lukrativno finansira Subotić. Da je stvarno tako, da nas Subotić čak i nelukrativno finansira, ne bismo gasili e-novine. Ovako, ostavljeni sami sebi, bez prijatelja i prihoda, bili smo prinuđeni da povučemo poslednji potez.  

On nije seksualni manijak: Čedomor Č, tri tužbe protiv e-novina
Photo: www.mc.rs

Suočeni sa činjenicom da glavnog urednika pokojnih e-novina tokom sledećih nekoliko meseci čeka još pet suđenja (Vukašin Obradović, Natalija Dević, Čedomir Čupić po ko zna koji put, 2 fotoreportera iz ergele A.Z.Čivtelića), bilo je besmisleno razmišljati o budućnosti.

Presuda glede Jelenka/Filareta pravoslavna je kap koja je prelila ateističku čašu. Da ratnom huškaču i fašisti platim 100.000 dinara, samo zato što je dokazano da je ratni huškač i fašista – no way, Jose.

A, gde je finansijski apetit večito treznog Vukašina Obradovića iz parapolitičkog udruženja NUNS? Ili duševna bol polnog organa Natalije Dević? Ili tisuće evra odštete za slike nekog drveća s Mokre Gore?

Ubijeni smo s namerom, zlikovački, s leđa. Od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja. Podlo. Pokvareno. Tipično srbijanski.

Ali, vredelo je. Imalo je smisla. Jebati fašiste, srbske skotove, đubrad, budale i nacionaliste – nema cenu. Sem cene da nas više nema.

Bilo je časno imati vas za čitaoce. Hvala vam.

Tko zna: možda negde, nekad, ponovo se vidimo. Pitajte Borisa Tadića o “nekom novom filmu”. Od njega je, jebiga, sve ovo i počelo, da bi se ovako završilo.

Čitaocima e-portala mogu samo da kažem: Chill out, my people!

Od sutra otvaramo Live Blog: pitajte nas šta god hoćete, odgovaraćemo koliko znamo i umemo. Komentare i pitanja i predloge i saučešća  šaljite na mail: petar.lukovic@e-novine.com

*Video-spot koji sve objašnjava: Cold Cave - A Little Death To Laugh.

 

star
Oceni
3.56
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak