Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Birniranje žirija

Riha, Riha, sve četiri krute

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nepodnošljiva lakoća lupetanja: Antonela Riha, predsednica na žiri
Nepodnošljiva lakoća lupetanja: Antonela Riha, predsednica na žiri
Photo: www.mc.rs

Sa nekoliko sati zakašnjenja, žiri za nagradu „Jug Grizelj“ ipak je preko agencije FoNet ponudio objašnjenje zbog čega je finansijski kartel Balkanska istraživačka mreža (Birn) dobio ovaj medijski trofej. Javnosti se izvolela obratiti Antonela Riha, legendarno polupismeno stvorenje sa B92/RTS franšiza, da objasni ono što je svakom jasno: da je nagrada politički poklon i udvaranje evropskim donatorima koji i sami učestvuju u lukrativnim medijskim mahinacijama

Čemu suze, draga: Riha, vesnik radosnica
Photo: mc.rs

Evo šta javlja FoNet. Zabava može da počne.

IZUZETNO I USPEŠNO OPELJEŠENI EVROPSKI FONDOVI ZA PROJEKT KOJI JE I SMIŠLJEN U CILJU OTIMANJA PARA: Balkanska istraživačka mreža (BIRN) dobitnik je ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo "Jug Grizelj" zbog svog izuzetnog i uspešnog rada u proteklih godinu dana, a ne zbog napada kojima je izložena sa najvišeg mesta u državi, izjavila je danas predsednica žirija Antonela Riha na svečanosti dodele ovog prestižnog novinarskog priznanja.

PROBIJANJE KROZ LABIRINTE LAŽNIH TRAGOVA U DIMNIM ZAVESAMA MAGLE ZA GRANTOVE: Prema njenim rečima, BIRN je, po jednoglasnoj oceni žirija, ostvario najviše standarde na polju istraživačkog novinarstva kojim se nikada nije bilo lako baviti, jer iza tekstova i priloga stoji dugotrajno proveravanje podataka i probijanje kroz lavirinte lažnih tragova i dimnih zavesa.

SAMO ŠTO NAM SUZA NIJE KRENULA PUTEM KASANDRE: "Ničeg tu nema glamuroznog, ali zato pretnji, stresa i problema ima više nego što se može pojmiti", napomenula je Riha (plačnim šapatom).

Clubbing for Birn: Noćna ptica Riha (desno, desnije) na istraživačkom zadatku
Photo: nightlife.24sata.rs
OH, KAKO JE TO PLEMENITO I BAJKOVITO I DIRLJIVO – BIRN BRINE SAMO O JAVNOM INTERESU, NIŠTA MONEY, NIŠTA GRANTS, NIŠTA CASH: Jedini motiv da se na sve to pristane je samo javni interes, odnosno uverenje da slobode, demokratije i života dostojnog čoveka ne može biti bez mogućnosti građana da imaju punu informaciju šta rade i čime se bave svi oni kojima su poverili mandate da vode poslove od zajedničkog značaja i interesa, smatra (a, možda i ne smatra) Riha.

Omiljeni javni interes Birna: Cash kolica
Photo: Stock
OVO MORA DA JE RIHU NAUČIO POŠTENJAČINA TIJANIĆ: Ona (Riha) je poručila da ne treba verovati ljudima iz vlasti, stranaka i javnih preduzeća kada se deklarativno zalažu za novinarska istraživanja bez cenzure i autocenzure, jer se sve menja kada novinari dobiju drugačije nalaze od prikazanih.

JEBOTE, OVO KAO DA JE PREPISANO OD BERIJE: Novinari i mediji tada postaju plaćenici državnih neprijatelja i saučesnici u udruženom kriminalnom poduhvatu, a napadi i uvrede ne dolaze samo od onih čiji su interesi pogođeni, objasnila je (vlažnim kgb-jezikom) Riha.

POGUBNO PRITISKANJE SVEMOĆI PREKO DEBATE ISKLJUČENE IZ STRUJE LINČA: Prema njenoj oceni, posebno je pogubno kada ovakav pritisak dođe od nosilaca vlasti, koji na ovakav način demonstriraju svoju svemoć i nedodoriljivost i autoritarnim iskazima isključuju debatu i organizuju medijski linč.

OVAKO JE I TADIĆU PORUČIVALA, ĐILASU POSEBNO: Tako se šalje potpuno nedvosmislena poruka da nema postavljanja pitanja i da su javni interes i interesi nosilaca vlasti jedno te isto, ukazala je (prstićem) Riha.

Uvek isti nagrađeni članovi žirija: Vukašin, Antonela i Oljička
Photo: Tanjug/Miloš Jelesijević
POJAČANI PRITISCI NA MEDIJE, ALI E-NOVINE NE RAČUNAMO U MEDIJE: Ove godine nagradu dodeljujemo u atmosferi pojačanih pritisaka na medije, ocenio je, u ime pokrovitelja nagrade "Jug Grizelj", potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić. On je precizirao da se nagrada dodeljuje u atmosferi u kojoj se različiti centri moći, uključujući vladu, ne libe da zaprete medijima, što je još jedan razlog zbog čega treba istrajati na ovakvim priznanjima.

Ova Riha je mnogo pametna curica: Goca Tamanica Igrić razmišlja o nepostojećoj granici između javnog i ličnog interesa u Birnu
Photo: www.mc.rs
LUKSUZNI ŽIVOT U VISOKOM STANDARDU: Predstavnica BIRN Dragana Žarković nagradu "Jug Grizelj" vidi kao priznanje za dosadašnji rad ove istraživačke mreže, ne samo u protekloj godini. Ona je istakla da BIRN neguje visoke standarde od kada postoji i da ima isti kritički odnos prema svim vlastima, sadašnjim i prethodnim.

LUKOVIĆ TE PREKLINJE DA MU TI LIČNO OBJASNIŠ ŠTA JE POSAO NOVINARA, JEDVA ČEKA DA TE ČUJE: Svi koji rade u BIRN veruju da je posao novinara, ne samo istraživačkih, da postavljaju teška pitanja i rade u interesu javnosti, naglasila je (potpuno anonimna) Žarković.

NOVINARSKU SOLIDARNOST SMO OSETILI NA SVOJOJ E-KOŽI: Govoreći o solidarnosti među novinarima, Žarković je ocenila da bi novinarski posao bio teži bez atmosfere kolegijalnosti i solidarnosti, ali je izrazila žaljenje što je ona sve ređa u profesionalnim krugovima.

MISLIŠ NA TUŽBE KUSTURICE, DRČELIĆA, FILARETA, ČUPIĆA, BAJIĆA PROTIV E-NOVINA: U vreme kada se svaka kritika dočekuje na negativan način, jedna od strategija je da se učutkaju kritički glasovi, da se izdvoji pojedinac i da se na njega upute kritike, ukazala je (nepoznata i izgubljena) Žarković.

I E-NOVINE SE RADUJU SVAKOM NOVOM MILIONU EVRA ZA BIRN U SMISLU OHRABRENJA GORDANI IGRIĆ: Ona je rekla da je nagrada "Jug Grizelj" veliko priznanje i ohrabrenje za BIRN da nastavi da radi na isti način u Srbiji i regionu.

* Ovo humorističko štivo objavila agencija FoNet

star
Oceni
3.25
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi