Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Povodom nagrade: Vrtoglavo pismo direktorici Gordani Igrić

Kako BIRN-lažovi uzimaju milione evra?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Uvek Ćetković, nikad Luković: Gordana Igrić u potrazi za sex-donacijom
Uvek Ćetković, nikad Luković: Gordana Igrić u potrazi za sex-donacijom
Photo: Stock

Svoju čudovišnu NVO firmu u obliku džinovskog usisivača za otimanje europskih fondova, predstavili ste kao Medijsku Stradalnicu, tobož – jebe vas vlast, posebice Aleksandar Vučić, a vi from BIRN, kao korifeji slobode i ljudskih prava, krst užasa na svojim leđima nosite hrabro, boreći se protiv diktature, neslobode i obaveznog censorshipa, tako popularne riječi među vašim lukrativnim europskim prijateljima. Otvorili ste i Live Blog pod naslovom „BIRN Under Fire“ gde prenosite svaki komentar koji se tiče vašeg parazitskog delovanja; sve je na engleskom, naravno, jer ono što prenosite otkucava novim click-donacijama za inozemne donatore; što vas više pominju, sve je više para, ali, ah, oh – vama novac nije važan jer sve radite iz čistog altruizma, jel’ da je tako, miss Igrić?

Sex in the city of EU: Goca Tamanica, mučenica fondova
Photo: mc.rs

Izuzetna madam Igrić,

Znam da vaš muzički ukus dostiže nadnaravne visine izvesnog Sergeja Ćetkovića, omiljene plačkopičkaste amebe, te je uzaludno pokušavati testirati vas naslovima Oh, Happy Day ili , s misterioznim izvođačima poput Edwin Hawkins Singers ili The Boomtown Rats da ne govorim. Zbunjeni? I hope so.

Hoću da objasnim; dok ste vi u raspoloženju Oh, Happy Day, ja sam iz svojih sebičnih razloga u moodu za I Don’t Like Mondays. Kao Regionalna direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), danas, pretpostavljam, levitirate od sreće; legendarni NUNS obavestio je javnost da je „BIRN Srbija“ dobitnik nagrade "Jug Grizelj" za 2014. godinu. Odluku o nagradi žiri je jednoglasno doneo, što ne čudi kad sam ugledao članove žirija: Antonela Riha (predsednica), Vukašin Obradović, Olja Bećković, Snježana Milivojević i Filip Švarm.

A, gde su moje pare: Goca pored Ivice
Photo: Tanjug

Sve tragičar do žrtve cenzure; sve biznismen do profitera; sve sujeta do narcizma. Lepo ste im se namestili i smestili, miss Igrić; svoju čudovišnu NVO firmu u obliku džinovskog usisivača za otimanje europskih fondova, predstavili ste kao Medijsku Stradalnicu, tobož – jebe vas vlast, posebice Aleksandar Vučić, a vi from BIRN, kao korifeji slobode i ljudskih prava, krst užasa na svojim leđima nosite hrabro, boreći se protiv diktature, neslobode i obaveznog censorshipa, tako popularne riječi među vašim lukrativnim europskim prijateljima. Otvorili ste i Live Blog pod naslovom „BIRN Under Fire“ gde prenosite svaki komentar koji se tiče vašeg parazitskog delovanja; sve je na engleskom, naravno, jer ono što prenosite otkucava novim click-donacijama za inozemne donatore; što vas više pominju, sve je više para, ali, ah, oh – vama novac nije važan jer sve radite iz čistog altruizma, jel’ da je tako, miss Igrić?

Da se potrubuške vratim nagradi „Jug Grizelj“; neobično je da žiri nije ni sa dve reči objasnio zašto dobijate nagradu i pare koje idu uz priznanje; ništa o NVO „Birn“ koja se čak i ne trudi da se predstavi nekakvom medijskom organizacijom (o sebi kažete, opet na engleskom: „BIRN, the Balkan Investigative Reporting Network, is a network of local non-governmental organisations promoting freedom of speech, human rights and democratic values“).

Live blog: Kako nas jebu e-novine
Screenshot: e-novine

Jasno mi je, ne samo zbog engleskog jezika, da se, u stvari, sve vreme obraćate svojim donatorima; izgleda da su vam oni jedini čitaoci, jer BHS jezik koristite samo kad se mora. Ovu pionirsku zakletvu da se vi zalažete za „slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrednosti“ okačite qurcu o rep;  zalažete se za svoje inostrane prijatelje poput kompanije Van Heck da oni dobiju milionski posao u Srbiji; smeta vam tender – tražite da Vlada Srbije direktno zaključi posao sa Van Heckom, kao da je grupa Van Halen u pitanju; kad vam se odgovori da se mešate u poslove Vlade, kriknete „freedom of speech“, prećutkujući koliko vam je para dao Van Heck da ga spolovilom gurate i reklamirate i volite i ispumpavate. Sto tisuća evra? Male pare za veliki rad, verovatno.

Sećam se, miss Igrić, kako ste kukali, cvileli, jaukali i onemoćali se jadali da je Aleksandar Vučić je kao „dodatni argument u kampanji protiv BIRN-a“ iskoristio nenamernu grešku u prevodu vesti sa BIRN-ovog sajta na engleskom jeziku. Ovo liči na Gordanu Igrić: „Naime, u prevodu naslova vesti ’Serbia Coalition in Crisis Talks Over Tender Row’, umesto ’Sastanak koalicionih partnera’ stajalo je ’Sastanak Vlade’. Iako je greška, uočena, priznata, i ispravljena u roku od 30 minuta, to nije sprečilo premijera da nastavi da to koristi kao vrhunski dokaz u kampanji diskreditacije BIRN-a“.

Da objasnimo čitaocima; vi ste objavili vest da je Vlada Srbije održala sednicu („Sastanak Vlade“), ali Vlada nije održala sednicu, jer sednice nije bilo. Dakle, nije u pitanju glupi prevod – već laž. A, ovo, da vam poveruje budala – da nešto što se zove „’Serbia Coalition in Crisis Talks Over Tender Row“ prevedete kao „Sastanak Vlade“ prodajte žiriju koji vas je nagradio.

Evo, da probamo: ja ću greškom stih grupe Archive „There's a look on your face I would like to knock out/ See the sin in your grin and the shape of your mouth/All I want is to see you in terrible pain/Though we won't ever meet I remember your name“, prevesti kao „Erotski sastanak: BIRN i NUNS – Tender Oral Row Over Goca Igrić“.  Greška uočena, priznata i neispravljena!

Ali, Gordano Igrić, ništa vam ne može promaći; pre neki dan stavimo vašu izjavu u Greatest Shit, ali vi on Monday pišete: „E-novine continues to badmouth BIRN and its regional director, Gordana Igric. According to the website, we have launched this page ’BIRN under fire’ in order to get more donations“. A, jok, stavili ste stranicu onako, iz jebačkog delirijuma.

Briga: Kad će sledeći milion evra donacije?
Photo: mc.rs

A kad je već reč o sintagmi „badmouth BIRN“, tek smo počeli; u nekoliko narednih dana e-novine će, koristeći uputstva BIRN o istraživačkom novinarstvu objaviti ko sve i sa koliko novca pomaže ovu Paukovu Mrežu od Prevare vrednu bar milion-dva-tri evra godišnje; ko je sve u ovom vrzinom kolu uzeo i uzima novce evropskih poreskih obveznika i zašto je ovo najlukrativniji od svih biznisa.

Uzgred,  sam BIRN otkriva da je u pitanju organizacija sa sestra-firmama i sestra-školjkama: „The first BIRN organisation was registered in 2004, but by 2006, BIRN had developed a network structure that included local independent organisations gathered around an umbrella organisation – the Balkan Investigative Regional Reporting Network (BIRN Hub), a structure that had the advantage of combining local, country-based expertise with unique regional cooperation“.

Ovo sa „umbrella organisation“ me je posebno popalilo; naročito kao kišobran dobije objašnjenje: „BIRN has a presence across the Balkan region, with country-based organisations in Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Romania and Serbia. For editorial purposes it also has a network of journalists and editors in Montenegro, Croatia, Bulgaria, Greece and occasionally Moldova. BIRN has a wide media presence – online, in print, on TV, and on radio. BIRN’s flagship website, www.BalkanInsight.com, one of 15 sites in different languages that BIRN runs, is read in more than 200 countries worldwide“.

Pička ti materina, Lukoviću, nisi u stanju da održiš jedan sajt, a Plavuša Igrić izrodila 15 websites koje se čitaju u preko 200 zemalja!

Što nisi osmislio „E-novine Under The Fire“, pa da te bog i pedeset donatora vidi. Ovako, vidi gde si i zašto ti je pjesma „I Don’t Like Mondays“ pala na pamet?

Nekom nagrada Jug Grizelj, nekom da plati 426.000: Život je BIRN
Photo: mc.rs

Zato što su danas, on Monday, stigle dve drugostepene presude povodom dve tužbe Nemanje Kusturice protiv e-novine; za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima, sa željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo – naš portal je kažnjen da plati 267.544 + 158.200 dinara u roku od osam dana. Ukupno: oko 426.000 dinara.

Znam, Gordana, da je to pičkin dim za BIRN; toliko potrošite za večeru kad organizujete party za „Invisible Arts“, ali kako to da se vi borite za freedom of speech, human rights i comission – a, mi, kako kažete „radimo za režim“, pa mi nešto nije jasno; otkud da vi „under the fire“ ne odoste na sud, ne platiste ništa, a mi – po defaultu – kažnjeni da plaćamo, nemamo čak ni overene zdravstvene knjižice. Jer nismo platili porez na minimalce koje nismo primili sedam meseci, sad će i osmi.

I otkrijte nam, Gordana, seksualnu tajnu; koliko je jebačine dovoljno za BIRN da budete prebogati?

Nas pojebali, ali pare primili nismo; naprotiv, 426.000 dinara moramo da platimo Nemanji Kusturici za dva duševna bola.

Ako to bude razlog da ukinemo portal, iskoristite priliku da na našem nestajanju drpite milion evra; evo, nema više e-novina, ali, srećom, BIRN još uvek postoji. I seća BIRN se badmouth e-novina. Koje nisu imale sreću da se u dupe uvuku svakom evropskom zvaničniku.

Kao što je sreća da Gordana Igrić, talentovano nepismena, nije sposobna da napiše bilo kakav odgovor. BIRN govori umesto nje.

Nagradom od Rihe, Olje, Vukašina, Damira Filipa Kalembera Švarma ili nesrećne Snježane M.

Fuck U, by Archive.

* Nastaviće se, soon

star
Oceni
3.28
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi