Kolumna Petar Luković
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Komedija: Odgovor e-novina na reketaški napad OCCRP

Zašto kažeš Miranda, a misliš na sex?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Žena sa četiri prezimena: Miranda Patručić-Patrućić-Patrucić-Patrucic
Žena sa četiri prezimena: Miranda Patručić-Patrućić-Patrucić-Patrucic
Photo: Facebook

Nešto što se zove OCCRP objavilo tekst protiv Stanka Subotića; tabloid “Vijesti” koji je ovo štivo lansirao, odbio da plasira odgovor Stanka Subotića koji je svoje pismo objavio u e-novinama; potom se iz OCCRP javila izvesna Miranda da hoće odgovor u e-novinama; potom je glavni urednik e-novina seo i odgovorio Mirandi i njenim jahačima; ukratko, masakr; Sex in the the city i Drew kojeg zovu Stew...

Drew me voli u crvenom: Miranda P, investigator na Lukovića
Photo: Facebook

DAN KADA MI JE MIRANDA POSLALA MAIL: Ovako to obično biva utorkom; uvek se on Tuesday javi neka nova satiričarka, svejedno da li iz Mrkonjić grada ili Sarajeva. Nije Slavica Jovanović, već Miranda koja piše: Poštovani, još jednom Vas molim da u skladu sa zakonskom obavezom objavite naš odgovor na pismo Stanka Subotića koje ste objavili na Vašim web portalima. Također, ubuduće, kad budete spominjali moje ime makar se potrudite iskazati minimum profesionalnosti tako što ćete ga napisati ispravno. U potpisu: Miranda Patrucic, Investigator.

Satiričarka sa engleskom titulom me potpuno zbunila; istraživačko sokoćalo Google našu Mirandu potpisuje kao “Patručić” ili “Patrućić” ili “Patrucić”, ali nam ona sad nudi novu, četvrtu varijantu – Patrucic; sve može u e-novinama, ovde vlada Lukovićeva demokratija, zato ćemo Mirandu zvati onako kako ona voli da je zovu: Carrie Bradshaw (“Sex and the city Sarajevo”), o čemu dirljivo šapuće ovaj Web-spomenar gde se, gle, Carrie potpisuje kao Patrucic.  

Sad kad smo utvrdili da je Patrucic ono biće koje mi je poslalo mail, vidim da američka Carrie Bradshaw a.k.a. Stanija traži da joj publishujemo odgovor glede pisma Stanka Subotića koje smo – piše satiričarka – “objavili na Vašim web portalima”. Da sam juče umro u Mrkonjić gradu kod Mirandine rođake Slavice, bio bih ubeđen da imamo samo jedan portal po imenu e-novine; ali, jebiga, Miranda-Carrie-Stanija zahteva da neku pisaniju objavimo na Svim Portalima! Možda je satira u pitanju? Možda nova epozoda serije “Sex in the city of Sarajevo” gde Miranda otkriva da se, u stvari, zove Slavica Jovanović?

Miranda likes this look: Drew, sexy stew
Photo: Stock

MIRANDA JE SAMO EROTSKO MAIL-PREDVORJE DO OCCRP GENITALIJA: Bezbrižan glede jebačine u Sarajevu, otvorim mail i gledam da ugledam šta mi Stanija Patrucic piše. Ne piše ništa; piše “Odgovor OCCRP-a na pismo Stanka Subotića”, a u redu ispod zastrašujuća poruka sa slepljenom crtom: “Drew Sullivan –urednik OCCRP-a”. Bude mi žao Slavice Patrucic Mirande; ona našla Lukovićev mail, ona napisala uvodno pismo, ona se potpisala kao investigator/istražitelj, ona se uvredila zbog misspellinga, dušu otvorila, sex in the city obojila – a, onda, qurac; šalje mi pismo svog šefa koji nije imao muda sam da pisamce pošalje; možda ne zna da koristi mail? Sve je na tom šifrovanom sajtu moguće.

PIŠI BHS NEPISMENO DA TE LUKOVIĆ NE RAZUME: Ode Miranda ko da je nikad nije bilo, stigao Drew, rimuje se sa Stew, hajde, Lukoviću, pročitaj prvi pasus, mora da je nešto ludo zanimljivo: “Srbijanski biznismen  Stanko Subotić objavio je pismo na web portalu e-novine.comiu dnevnom listu Pobjedakao odgovor na naš petodnevni serijal, UnholyAlliances – Nečasna savezništva, koji su objavili OCCRP, Vijesti, Dan, Delo, Oslobođenje i drugi regionalni mediji. On nije poslao pismo OCCRP-u niti nam je dao priliku da odgovorimo”.

U Mrkonjić gradu zovu je Miranda: Slavica Jovanović, guru Drew Sallivena
Photo: mixerportal.com

Da sam ponovo umro u naručju Slavice Jovanović-Mirande usred Mrkonjića grada, zakleo bih se (BHS jezikom: zaklao bih se) da se portal čiji sam glavni urednik zove e-novine.com, a ne e-novine.comiu. Šta li je Drew kroz Mirandu hteo da kaže: možda, satirički, zaboravio “pm”, jer je valjda hteo da napiše: e-novine.comiupm. Što ima smisla, jer “iupm” istraživačkim OCCRPQURACPALAC postupkom znači: “I u pičku materinu”. Drew je to, stara sarajevska lola/lala, živi već deset godina ovdje, zna skraćenice i šifre (“Pobjedakao”). Opet, jebeš mu mater, pomislim da je i Drew satiričar iz Mrkonjić grada; kakav je to jebeni urednik koji ne zna ni da piše, ni da kuca, ni da šalje pisamce?

OTIŠAOMIMOZAKUKURACPASEREMONAKO: Čitam modernu, asimetričnu poeziju a la Drew, bolje Barrymore nego Sullivan, ali specifično spajajuću: “Subotić je okarakterisao našu priču kao nastavakdugogodišnje medijske i političkehajke protivnjega, koje su orkestriralidnevne novineVijesti iz Podgorice, crnogorska organizacija civilnog društva MANS i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.Novinarku OCCRP-a Mirandu Patrucić je opisao kaoplaćenicu koju su angažovale ove organizacijeda radi njihov prljavi posao”.

Sve će ovo biti vlasništvo Vijesti: Drew Sullivan, miškoperovićev dečko
Photo: drewsullivan.com

Kolega Drew, just one question; ima li oko vas neko pismeno biće, adanijeMiranda, koje bi odvojilo ono što je spojeno, koje bi amputiralo vašu gulaš/stew misao, pa nije moj posao da kao urednik Više E-Portala ispravljam moždanu devijaciju svake samoproglašene budale uverene da je novinar. Ovde, Drew, ne pomaže ni Slavica Jovanović koju po seriji “Sex in the city” zovu Miranda u Mrkonjić gradu; probajte, preklinjem vas, da napišete nešto smisleno.

ZAŠTO KAŽETE MIRANDA, A MISLITE NA SEX U MRKONJIĆ GRADU: Ne želim, Drew, da znam u kakvoj ste ljubavnoj vezi sa dve Mirande; ona nagrađena satiričarka from Mrkonjić Town izgleda kao vaš mentalni mentor; ova što ima četiri prezimena Patručić-Patrućić-Patrucić-Patrucic jaše vam nad glavom. Razumljivo je da ste se raspali, samo neko tko je puk’o kao lubenica iznad Bosne može da sroči ovo: “Priču OCCRP-a Subotićje opisao kao laž, a da pritomenije istaknuo nijednu činjeničnu netačnost, osim da je imao značajna ulaganja u Crnoj Gori i da je oslobođenu Bariju, što jeOCCRP i naveo u tekstovima. Subotićnijeimao veću zastupljenostupriči jer je odbio intervjusa namapod izlikom pristranosti”.

Da se predstavim: Carrie Bradshow Patrucic from Mrkonjić Town
Photo: Stock

Bosansko jeziko, američko gramatiko! Zastrašujuća je OCCRKRKNEMTIGA-pomisao da vi, mili Drew, mislite onako kako pišete, zastupljenostupriči ili Subotićnijeimao, kako li tek opisujete jednu od dve Mirande: čkapikojamijeotelamozak ili, oh, god! Pokušavajući da otkrijem empatiju prema maloumnicima, valjda sam shvatio da ste hteli da kažete da Subotić nije hteo da razgovara s vama (u prevodu: “odbio intervjusa namapod”). Ne znam da li ćete me razumeti jer nemam taj unique-talenat da spajam riječi, ali Subotić nije razgovarao s vama jer ima lijep običaj da ne priča sa onima koji žele da ga reketiraju, ucenjuju i traže novac da se o njima ne piše; ako ste se u tome prepoznali, u pravu ste. Vi i vaša organizacija, Drew Sullivan, kako da vam kažem a da me razumete jeste otimačipara, u slučaju Stanka Subotića u finoj šemi sa Vijestima, Monitorom i četničkim Danom. Easy to understand: vistedeonovinskemafije koja sa novinarstvom nema nikakve veze; visteplaćenicivijestiimonitora, vi s korupcijom imate veze samo zato što znate na svom primeru kako se otimaju pare od žrtava kojima pretite preko svogsajta.

UŽELEO SAM SE LIJEPOG JEZIKA I ČISTE GRAMATIKE: Nisam, Drew, znao da ste komičar; ovo što pišete jeste senzacionalno glupo, ali je smehotresno, like a tv comedy, sa sloganom “very funny”. Drew, mikrofon je vaš: “Subotićeva karakterizacijaserijala kao političkognapada možda je osmišljena da skrene pažnju sa ozbiljnih pitanja koja su proizašla iz tekstova, anaosnovu dokumenata. Serijal se zasniva isključivo na javnim dokumentima, bankovnim izvještajima, dokumentimaoregistraciji firmi i sudskim dokumentima iz Crne Gore i drugih zemalja, a ukazuje nauznemirujućišablonpartnerstva izmeđubiznisa, vlasti i organizovanog kriminala”.

Scary, just like Carrie: Miranda, Sex in the drew, quite tasty
Photo: Stock

Čitam, Drew, ono što pišete; što ne zaposlite onu Mirandu zvanu Slavicu ili iskoristite ovu Mirandu zvanu Carrie? Koji q pišete kad lupate kao Amerikanac po Sarajevu? Šta ste, Drew, umislili: da ste javni tužilac, mali supermen Balkana, ili vas je Miranda digla u erekciju istraživačkog reketa? Ima i vaše finale rečenice koju volim: “Kada bi se na ovakvo što ukazalo u drugim zemljama uslijedile bi ozbiljne posljedice. Subotićpredlaže da ih treba odbacitkaoobičnu politiku. Ne slažemo se”.

Osjećam hrvatski rukopis prijevoda u nježniku: “odbacitkaoobičnu politiku”; ali, dojmi mi se ovaj zaključak – “ne slažemo se”. Tko – vi? Miranda & Drew? Drew & Slavica? Miranda & Slavica? Sex and the city? A, znate li, Drew, koliko me se tiče vaše “ne slažemo se”? Zabolemequrac.  A Subotića posebice.

UBIJTE PANDU, ALI NE PIPAJTE MIRANDU: Oh, Drew! Znao sam da ćeš svoje najbolje redove ispisati glede Mirande Sa Tri Prezimena; tkojebeneštedisebe, pa si u agoniji strasti ispisao:  “Subotić je nepravedno napao MiranduPatrucić. Ona je stalni zaposlenik OCCRP-ai međunarodnopriznati istraživački novinar. Osvojila je važnemeđunarodnenagrade, držalapredavanja igovorila na konferencijama mnogim respektabilnihmeđunarodnih organizacija, uključujući Štokholmski SchoolofEconomics, SKUP uNorveškoj, UNESCO,organizacijuInvestigative Reporters and Editors iz Sjedinjenih Američkih Država,i desetine drugih”.

Ludi Miloje: Zoran Božinovski, duhovna inspiracija za OCCRP
Photo: www.in4s.net

Nikad, Drew, ne bih primetio da nešto nisi jebaouoffice, jer si hladnim jezikom objasnio da je Mirandica držalapredavanja igovorila na mnogim konferencijama respektabilnihmeđunarodnih organizacija; držala predavanja, pričala i svirala Petru Dobrnjcu, c’mon, Drew? Pa, jebem mu švrću, lično sam govorio tisuću puta više od Mirandice na konferencijama respektabilnihmeđunarodnih organizacija, pa šta? Je l’ to neki uspeh? Ali, izgleda da jeste, jer Drew-In-love piše: “Ona je obučavala i surađivalane samo sa medijimau Crnoj Gori, nego i brojnimmedijima u regionu”.

Ne mogu više da te prevodim, Drew; ili piši ili idi da pišaš. Ne može i jedno i drugo.

MI REKETIRAMO SELEKTIVNO, KAKO SE DOGOVORIMO SA MIŠKOM PEROVIĆEM: I don’t know, Drew, šta ti je Miranda stavila u piće, ali mora da si drogiran kad pišeš: “OCCRP nijezainteresovan ili uključen udomaćupolitiku u Crnoj Gori. OCCRP je regionalna medijska organizacija koja radi u 20-ak zemalja i osvojila je više međunarodnih nagrada nego ijedna druga medijska organizacija u regionu. OCCRP ne finansirajuMANS ili Vijesti nego Međunarodni centar za novinarstvo, Fondacija za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju iz SAD-a, Google Ideasi druge uvažene i dobro poznate organizacije.  OCCRP i samo OCCRP je potpuno odgovoran za svoje tekstove i urednički sadržaj”.

Ogrlica za korupciju: Miranda, dobitnica Drew-odličja
Photo: Stock

Zaboravio si da kažeš, Drew, da je OCCRPNABIJEMVASNAQ, tek deo novinske mafije koja živi od reketa; zašto se, Drew, ne izlanu pa da priznaš da vam je saradnik bio legendarni Ludi Miloje pod imenom Zoran Božinovski, trenutno uhićen u Srbiji, pod optužbom za špijunažu? Ili, Ratko Knežević koji vam je bio izvor za science-fiction laži koje ste sa oduševljenjem pretvarali u vašu istinu, savršenu da ucenjujete?   

OVO MORA DA JE MIRANDA ŠAPUTALA U UHO SULLIVANU: Čitam, Drew, kako nabacuješ tezgu Mirandi, pa pišeš: “Subotić ima otvoren poziv od strane OCCRP-a da ponudipotpuno i cjelokupnoobjašnjenje za svoje radnje iza svoje offshorefirme. Ako zajedno sanovinaromOCCRP-a (čitaj: Miranda) ode u relevantnedržavneslužbe u Crnoj Gori i u Prvu banku, i zatraži sve podatke i njihovo otkrivanje, mićemoobjaviti sve informacije za kojemožedokazati da je o njima netačnoizvještavano”. Dakle, Drew, prosto: pozovite Subotića, on stigne iz Ženeve (jer nije srbijanski biznismen, kako si profulao na početku pisma), dođe kod tebe, ti ga predaš Mirandi, ona obuče minić, oboje krenu u banku, on zatraži sve podatke, a onda Subotić njoj da sve podatke i vrati se bezbrižan u Ženevu.

Priznaću, Drew: nije bilo teško shvatiti da ste reketaš-idealista, tupson ali glupson, nepismeno stvorenje spojenogkova, ali da ste pisac naučne fantastike – to baš nije u opisu vašeg mesta; za koji bi penis, pitam se, Subotić krenuo u banku sa vašom Slavicom/Mirandom; tko ste vi, tko je vaš fucking site negde blizu 600.000. mesta na listi najčitanijih portala u svijetu? Naked prick, my Drew: to ti je moj pozdrav iz slobodarskog Beograda.

MIRANDA, SKINI SE GOLA I ZAUSTAVI OVOG ČOVJEKA IZ AMERIKE: Shvatam da sve nije ispalo kako je planirano, Drew; Subotić se nije javio; Subotić nije iskeširao ucenu; Subotić je preko e-novina odgovorio, što nitko nije očekivao; Miranda nije zavela Lukovića kako je bilo organizovano u Crnoj Gori. Zato i pišeš, tužno: “Međutim, moramonapomenuti da administracija premijera Đukanovića nije objavila mnogodokumenata koji se odnose na ove poslove. Subotić bi trebao potaknutitakvu transparentnost kod svogprijatelja, ako smatra da će potpuna transparentnost očistitinjegovo ime”.

Oh, glupi Drew: njegovo ime je već očišćeno presudom u Bariju kojom sve evropske države priznaju da nije bilo nikakvog krivičnog dela kad je Subotić u pitanju!

Pouzdani Drew-izvori: Miško Perović i Milka Tadić, zaljubljeni medijski par
Izvor: portalanalitika.me

KAKO ONO REČE, DREW, VI SE NE BAVITE POLITIKOM, ALI IMATE IZVESNE PREDLOGE: Lijepo je, Drew, što iz vas progovaraju Miško Perović, Milka Tadić i Goveče Ivanović, pa citirate njihove mozgovne procese: “Đukanović je izjavio početkom aprila da je borbaprotiv organizovanogkriminala njegov najveći prioritet. Predlažemo da počnesatako štoće odgovoritina dužu listu pitanjakojeimamo za njega, uključujući i zašto su njegova porodična banka, njegovi ministri i zaposlenici, i njegovi stranačkizvaničnici radilisaDarkom Šarićem?”.   

U raspadu Mirande, dodajete nepolitički: “Naredni koraci ka pridruživanjuEU trebali bi da se oslanjaju na potpunutransparentnost  ovihi mnogih drugih slučajeva koje su iznosili mediji u posljednjihdesetak godina, na odgovarajuću istraguposlovanjaPrve banke i njenog povlaštenog tretmana, te uloge kriminalnih ličnosti kao što su DarkoŠarićiBranoMićunoviću crnogorskoj politici.”

Volim što je pismeno!

Luković me izdao, Subotić ignorisao: Miranda P, žena koji govori očima korupcije
Photo: Facebook

A IMA I JEBAČKI KRAJ KOJEM ĆE SE MIRANDA RADOVATI: Ovo je sexxxy: “Mi ćemoanalizirati te procese i nastavitida pratimo događaje i čekamonaakciju. Tamo gde je akcija, tamo je Miranda; možda OCCRP neuhitiStankaSubotića, ali – Miranda noćas mora pasti.

Što joj neće teško pasti.

star
Oceni
1.29
Ostali članci iz rubrike Petar Luković
Tagovi