Intervju Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Pozajmljeni intervju: Stanko Subotić za “Pobjedu”

Medijska banda mora da plati za svoje laži

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Oslobođen svih optužbi presudom u Bariju: Stanko Subotić
Oslobođen svih optužbi presudom u Bariju: Stanko Subotić
Photo: Tanjug/Srđan Ilić

Srpski biznismen Stanko Cane Subotić, ponovo je omiljena tema crnogorske opozicije, njihovih medija i njima bliskih nevladinih organizacija. Nije to ništa novo, uoči svakih izbora tokom posljednjih deceniju i po izvačili su Subotića kao džokera za rušenje vlasti, povezujući ga sa domaćom vladajućom elitom, eksploatišući do besmisla „duvansku aferu”, ne smanjujući žestinu napada ni nakon što je italijansko pravosuđe donijelo oslobađajuću presudu, nakon što je zvanično skinut sa svih Interpolovih potjernica, nakon što se zagrebački Nacional javno odrekao svega što je objavio o njemu i duvanskoj aferi…

Zamenik šefa medijske mafije: Željko Ivanović, popularno Goveče
Photo: www.vijesti.me

Kampanji protiv Subotića ovih dana javno se pridružila i NVO MANS, zajedno sa regionalnom mrežom istraživača i beogradskom CINS-om, koji javnosti pokazuju navodno istraživanje o povezanosti vlasti, biznisa i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, a to, naravno, ne može da prođe bez Subotića i Prve banke.

Za Stanka Subotića nikakvo iznenađenje. U razgovoru za Pobjedu, srpski biznismen govori o razlozima zbog kojih je godinama meta opozicionih medija, sa Vijestima na čelu, vezama crnogorske opozicije sa Miškovićem i Bekom, otkriva kako su izgledali susreti lidera PzP sa Bekom, ko i zašto stoji iza istraživanja MANS-a i OCCRP, a svojim nekadašnjim partnerima – Miodragu Peroviću i Željku Ivanoviću poručuje da mu je drago što imaju novca, pa će imati odakle da naplati sve što su mu uradili.

POBJEDA: Gospodine Subotiću, šta je razlog da ste toliko interesantni crnogorskoj opoziciji, njihovim medijima i nevladinim organizacijama koje su im bliske, posebno u periodu pred izbore?

SUBOTIĆ: Godinama su „ulagali“ u kreiranje nekakvog balkanskog đavola od mene, pa sada računaju da im je to najlakše da ponovo koriste kad su izbori. Delimično postoje i lični razlozi. Većinu od tih osoba tužim godinama, znaju da im neću oprostiti uništavanje moje porodice, mojih firmi, imovine, zdravlja mojih roditelja, detinjstva moje ćerke… Svega što su mi uradili. Volim što su bogati, jer će imati odakle da plaćaju milionske odštete koje im spremam.

Oni to znaju i zato se valjda nadaju da će tako udruženi, upornim ponavljanjem laži nekako uspeti da to pretoče u sudsku istinu i tako se spasu milionskih kazni koje ih čekaju. Pokušaj da postave njihovog porodičnog advokata za državnog tužioca bio je jedan od načina da tako nešto i ostvare. Postoje naravno i bolesni razlozi, poput opsesije mojim likom, koja je očigledno prisutna kod ove nastrane direktorke MANS-a. Ona, očigledno, namerno pravi incidente koji su u vezi sa mnom. Poput onoga nasilnog fotografisanja koje je jesenas izvodila dok sam mirno ručao sa drugovima.

Kucu sam ostavila kod kuće: Vanja Ćalović, MANS-usamljena
Photo: s.seebiz.eu

POBJEDA: Pomenuli ste direktorku MANS-a. Mjesec uoči izbora u 14 crnogorskih opština, NVO  na čijem je čelu podnosi krivičnu prijavu protiv nekoliko lica, među kojima ste i Vi, kao i Prva banka. Vaš komentar?

SUBOTIĆ: Prošle nedelje sam poslao odgovor-demanti Vijestima i Danu koji oni, naravno, nisu objavili, a gde sam otkrio razloge nove kampanje koju ovih dana ponovo pokreće ista banda koja to radi godinama. Počela je ko zna koja po redu izborna kampanja u Crnoj Gori: od 2001. godine nisu se desili niti jedni izbori da opozicija u Crnoj Gori nije koristila moje ime,  pre svega laži koje su o meni godinama sejali, kao jedini argument u njihovu korist. Valjda veruju da su uspeli da građanima Crne Gore, posle 13 godina sejanja laži i nezapamćene medijske harange urežu u svest da sam valjda ja simbol svega najgoreg što čovek može da zamisli, pa me onda tokom izbora vezuju sa DPS, predsednika, njegovu porodicu, računajući da će na taj način doći do glasova i preuzeti vlast. Svi u  Crnoj Gori znaju da su kampanju pokrenuli Miloševićev režim i njegova supruga, pa nastavio VII bataljon, KOS, YU INFO, Dan, pa onda  Koštunica, a usavršili Tadić i njegov režim.

Predsednik Fan-cluba Vanje Ćalović: Dejan Milovac, mislilac na šeficu
Photo: www.mc.rs

POBJEDA: MANS se poziva na podatke regionalne mreže istraživačkih novinara – OCCRP… U nedavnom reagovanju povodom pominjanja Vašeg imena u opozicionim medijima naveli ste da oni ,,podmeću  kukavičije jaje, maskirano u nekakve strane kvazi-novinarske istražitelje”…

SUBOTIĆ: Prvo treba da znate da je to sve ista banda. To izmišljeno istraživanje je radio Milovac iz MANS-a. Pošto je glupo da MANS jedne nedelje objavljuje podatke, a druge piše krivične prijave na osnovu tih podataka, ubacuju se „školjke“ firme poput ovih reketaša koji se kriju iza OCCR. Onda se, prvo, nedelju dana javnosti serviraju iste reciklirane laži. Kao ekskluzivne novosti do kojih je došao OCCR. Nedelju dana kasnije MANS koji je te laži i spakovao, poziva se na „uglednu OCCR“ i piše prijave. Naravno, to svakodnevno prenose Vijesti, Dan i njima bliski mediji, pa veruju da tako uspevaju da stvore privid nekakve velike međunarodne istrage gde sam ja ponovo predmet istrage.

Medijski par na vrhu mafije: Don Miško i Donica Milkić, zaljubljeni biznismeni
Izvor: portalanalitika.me

POBJEDA: Šta je, prema Vašem mišljenju, svrha ,,istraživanja“ OCCRP i MANS-a?

SUBOTIĆ: Direktna pomoć njihovim političkim strankama: Frontu, Pozitivnoj i u poslednje vreme i SDP-u. Ove prve dve stranke formirao je Perović i svi su oni njegovi vojnici, kako je sam na svojoj televiziji onomad rekao. Oni nemaju program, niti ideje. Miško ih je sve izmešao. I četnike i partizane, i bjelaše i zelenaše. I NATO stranke i anti-NATO. I ljubitelje Mladića i ogorčene protivnike genocida. To najbolje pokazuje da je cilj samo jedan: doći do vlasti pošto-poto. To je jedini spas za Miška i Željka da ne završe u zatvoru zbog milionskih pljački i kriminala koje su godinama činili, što zna svaka ptica na grani u Crnoj Gori. To je i jedini način da večiti drugi, večiti Iznogudi, kalifi umesto kalifa ili klovnovi poput Medojevića, nekako ipak dođu do vlasti. Zato su svi upregnuti ka postizanju jednog jedinog cilja: pošto-poto srušiti vlast, po cenu da i nestane Crna Gora za nekoliko godina. Zato su sve udružili i tako se bahato ponašaju. Pa videli ste da su pre neki dan zamalo postavili Miškovog advokata za tužioca! Ej, još ambasadori žale što Miškov kućni advokat nije postao „nezavisni“ tužilac Crne Gore!

Minđušovanje: Stevan Dojčinović, CINS-piercing, istraživačka alka
Photo: Stock

POBJEDA: Kakva je u tome uloga beogradskog CINS-a?

SUBOTIĆ: Samo još jedna karika u ovom zarđalom lancu korupcije, kriminala, medijskog reketiranja, groblja za frustrirane i neuspešne kvazi-novinare, koji u takvim firmama peru svoje biografije. Imali ste u tu, a imate i danas, službenike Karadžićevog ministarstva informisanja iz vremena ratnog uništavanja Sarajeva, koji maskirani i prikriveni u ovakvim organizacijama pričaju o pomirenju, katarzi, istini…

POBJEDA: Šta Vijesti, Dan i Monitor prećutkuju kada ste Vi u pitanju?

SUBOTIĆ: Ne smeju da objave da sam oslobođen u Italiji, tako što je tužilac povukao prijavu i rekao da ne postoji niti jedan dokaz protiv mene za klevete koje godinama DAN, Vijesti, Monitor, Blic, Nacional i slični plaćenički mediji o meni plasiraju! Ne smeju da objave da je viši sud u Beogradu poništio presudu koji je Tadić iznudio od svoje partijske sudije (presuda je bila uslov da ona ostane sudija) i tom prilikom konstatovao, dakle sud, da je sve u tom predmetu bilo nezakonito, bazirano na falsifikatima, politički instruisano, neistinito…

POBJEDA: Zašto prećutkuju…

SUBOTIĆ: Objavljivanje ovih vesti u Crnoj Gori znači i raskrinkavanje ove bande i pokazivanje njihog pravog lica laže i paralaže. Zato to skrivaju i nastavljaju sami da stvaraju nove procese, izmišljene samo u njihovim glavama. Kad nema procesa u Bariju, Zagrebu, Beogradu, Švajcarskoj, istraga u pet ili 10 zemalja sveta, kako su do sada lagali – onda ima u glavi Miška Perovića, Medojevića ili ove bolesne žene Vanje Ćalović, koja umesto da je u bolnici za lečenje osoba koje upražnjavaju sodomiju, ona po Crnoj Gori drži moralne pridike i postavlja nekakve standarde, što najbolje oslikava stepen licemerja crnogorske javnosti. Naravno, toga ne bi bilo kad diplomate koji sve o Ćalovićki i njenim nastranim sklonostima znaju, ne bi tu osobu držali u „političkom životu“. Da  se to dešava u njihovim zemljama, osoba takvih bolesnih sklonosti bila bi izopštena iz javnosti i smeštena u adekvatnu instituciju. Takve osobe, poput te nesrećne, bolesne Ćalovićke odlučuju o tome ko je u Crnoj Gori pošten, ko ispravan, ko loš. Zamislite taj stepen amoralnosti.

Počasni MANS-član: Dalmatiner, seksualni rob, bez piercinga
Photo: Stock .

POBJEDA: U nedavnom reagovanju naveli ste da ste pomagali finansijski  Vijesti i da je to bio vaš ,,najbliži kontakt sa kriminalom”…? O čemu se radi?

SUBOTIĆ: Ja sam im bio finansijski partner, kad su pokretali Vijesti. Dan-danas čuvam uplatnice i ugovore, priznanice i ostalu dokumentaciju koja se odnosi na pokretanje Vijesti. Iako sam ja tada pomagao crnogorskoj državi, jer je trebalo da se kroz osnivanje medija nekako suprotstave Miloševićevim medijima i agresiji koja se sprovodila ka Crnoj Gori, od tih para, ispostaviće se, najviše su koristi imali Željko i Miško. Da nije bilo toga, šta bi oni danas bili? Željko bi bio na birou, kao bivši radnik fabrike „Radoje Dakić“, a Perović, penzionisani profesor koji ne bi imao ni za hranu za golubove.

POBJEDA: Koliko novca ste dali Peroviću i Ivanoviću da krenu u projekat Vijesti? Šta je razlog da Vam ovako vraćaju?

SUBOTIĆ: Dovoljno, da postanu ovo što su postali, najbogatiji ljudi na zapadnom Balkanu.

Molitva za rođaku Milku: Boris Tadić, familija brine
Photo: Stock

POBJEDA: Kakav je Vaš odnos sa novim vlastima u Srbiji?

SUBOTIĆ: Ne postoji odnos, to je nametnuta lažna tema režima Borisa Tadića i njegovih satrapa iz Crne Gore. Na taj su način valjda hteli da unapred ospore, ako dođe do poništenja montirane i naručene presude u procesu koji je protiv mene vodio Boris Tadić, vrednost sudske odluke. Glasao sam za nove vlasti, i ja i cela moja porodica. Ali kao i preko 50 % građana Srbije.  I to je sve.

POBJEDA: Da li ćete ulagati u Crnu Goru, uprkos svim problemima koje ste tokom proteklih godina imali od dijela opozicije, medija i NVO sektora?

SUBOTIĆ: Voleo bih da sam se, posle svega što mi se desilo u životu, najzad opametio i da emocije više nikada neće nadvladati razum. Imam porodicu koja je puno ispaštala zbog mene i zbog njih sam dužan da greške više ne ponavljam. Verujem da će tako i biti.

POBJEDA: Dnevne novine Dan objavile su 9. aprila, pozivajući se takođe na navodno istraživanje OCCRP i MANS-a, da ste 2007. godine planirali veliku investiciju u Budvi koja bi od ovog grada napravila  ,,novi Monte Karlo, a od Crne Gore novi Monako”, te da je te planove poremetila potjernica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Srbije. Šta je od ovoga istina?

SUBOTIĆ: Već sam vam rekao, ne postoji nikakvo istraživanje. To su sve laži, poluistine i podmetanja te bande. (Ljubiša) Krgović je pokrao iz CBCG sve što je mogao pred svoju smenu. Valjda je mislio da će sa tim papirima i doznakama moći da ucenjuje ili trguje oko svojih problema koje ima. Znate da je držao milione na računu u CKB banci. Znate da bar 10 ljudi danas u Crnoj Gori zna brojeve tih računa, iako je Milka Ljumović preko svog IT službenika izbrisala tu partiju. Pored ovih nespornih transakcija, postoji i dokumentacija koja nije tajna, a nalazi se u raznim ministarstvima, opštinama, nadležnim službama.

POBJEDA: Htjeli ste da uložite 250 miliona eura u Crnogorsko primorje?

SUBOTIĆ: Došao sam u Crnu Goru sa investicionim fondom mojih poslovnih prijatelja i bili smo spremni da uložimo 250 miliona eura u primorje. Šta je tu sporno i nezakonito?! Ali sprečen sam, jer je po proceni ove bande i njihovog Borisa Tadića, u to vreme najmoćnije osobe u Srbiji, procenjeno da mi se ne sme dozvoliti da toliko narastem. Imao sam najveću mrežu za distribuciju štampe u Srbiji. Firmu koja je vredela najmanje 200 miliona eura. U Crnu Goru sam bio spreman da uložim sa partnerima više. Nisu to smeli da dozvole. Krenuli su u novu seriju laži i podmetanja. Izmislili su mi krivično delo neplaćanja carina u 1995. godini i stavili na poternicu. Oteli su mi firmu u Srbiji. I naravno, sprečili ovaj posao u Crnoj Gori. To znaju i vrapci na grani. Sve ostalo što pišu su nove serije laži, nastavak istih, starih, dugogodišnjih podmetanja.

Medojević upozorava da se setio: Bio sam finansijski sluga Milana Beka, ali sam sve istrpeo, zahvaljujući činjenici da sam beskičmenjak fleksibilnog kova
Photo: EPA

POBJEDA: Javno ste, u emisiji B92, 2010. godine, u kojoj je gostovao Nebojša Medojević, rekli lideru PzP da laže, tražili da se suočite sa njim, odnosno da sa autorom emisije, Jugoslavom Ćosićem, Medojević dođe u Ženevu. Šta biste mu rekli da je do tog susreta došlo?

SUBOTIĆ: Taj poziv nije podrazumevao njegov dolazak zaista. To je bilo vreme apsolutnog ludovanja režima Borisa Tadića, izmišljanja laži, kako u pogledu Šarića tako i svih koji su bili njihovi politički neprijatelji. Tadić je tu situaciju koristio da svojim plaćenicima u Crnoj Gori, pored novca koji im je stalno davao, omogući da i preko lansiranja lažnih tema i kleveta ruši vlast u Podgorici.

Obasjava svetlom tamne uglove reketiranja: Miranda Petrucic, investigator koju zovu Carrie Bradshow
Photo: Facebook

Medojević, koji je oduvek bio ekstreman, svakodnevno je svoje laži podizao za stepen više. Na kraju je zasmejavajući publiku skupštinskog restorana, posle desetak rakija, došao do faze da je optuživao vlast u CG, da me kriju po šumama crnogorskih planina, zajedno sa Šarićem! Pazite, mene da neko krije?! Mene koji živim u Ženevi, i u to vreme slobodno krećem celim svetom. To je naravno znao i taj Medojević, koji je imao moj broj mobilnog i koji me ranije na taj broj zvao. U tom laganju koje je svakodnevno sprovodio, a niko mu nije odgovarao, mislio je da ni nebo nije granica. Zato sam se i javio i pitao ga zašto lažinja, a znao sam da to radi po nalogu dva najveća krvnika srpskog naroda, dva ovejana lopova, Miroslava Miškovića i Milana Beka, njegovih gazda. U to su se uostalom mogli da uvere i svi koji su tu emisiju gledali. Uvek je tako kad lažova javno raskrinkate i dokažete da laže.

POBJEDA: Ko je Miranda Patrucić čije se ime pojavljuje kao jednog od autora ,,istraživanja” OCCRP i MANS-a?

SUBOTIĆ: Jedna od mnogih samoproglašenih univerzalnih stručnjaka za sve i svašta, a da niko ne zna šta je njeno zanimanje zapravo. U suštini deo reketaških organizacija posleratne mreže kriminalno povezanih NVO, medija, agenata, bivših diplomata, penzionisanih ratnih profitera, propalih vojnih stratega, koji su na Balkanu našli „meku“ za njihove prljave ucenjivačke poslove, koje ne tako retko potpomažu i pojedine diplomate velikih zemalja, koji na ovim prostorima svi do jednog obole „od važnosti“, pa veruju da su toliko moćni da mogu da menjaju vlade, kreiraju, utiču na izbore itd.

Nježni sadista s kamerom: Milan Beko
Photo: TANJUG

POBJEDA: Nedavno se srpskim vlastima predao bivši direktor C marketa Slobodan Radulović, čiji je branilac izjavio kako njegov klijent ima dokaze o finansiranju crnogorske opozicije od biznismena Miškovića i Beka. Da li su i Vama poznate veze crnogorske opozicije sa ovim ljudima?

SUBOTIĆ: Naravno, pa to sam rekao u lice Medojeviću, na B92. I on zna da sam ja bio svedok da ga je Beko plaćao. I to tako što ga je svaki put, kad bi mu davao novac, ponižavao i vređao. Od toga da je morao da dolazi kod Beka u kancelariju po nekoliko puta (pošto je prethodno danima zvao sekretaricu), a onda je morao da sedi u čekaonici po sat, dva, nekada i ceo dan. Za to ga je vreme Beko snimao na kameri, a svima koji su bili kod njega u kancelariji, pokazivao na monitoru Meda, kako ćaska sa sekretaricom, hvali se svojim izgledom ili uticajem, vezama i kontaktima…A na kraju svega dobije koverat sa po nekoliko hiljada eura. Kada sam jednom prilikom od Beka tražio da ga zaustavi u napadima na mene, on ga je pozvao i rekao mu da prestane da napada i mene i Mila, jer to više nije interes ni Beka ni Miškovića. On je prestao istog dana! To je lako u današnje vreme proveriti.  Uđite u neku od medijskih arhiva i videćete da su napadi Medojevića na mene i na vlast u CG, u jednom trenutku pre nekoliko godina, prestali kao nožem odsečeni. Onda neka taj pametnjaković odgovori šta se to iznenada desilo, pa je preko noći prestao.

POBJEDA: I za kraj...

Verujem da svi znaju da su u klevetanju i širenju laži o meni, od 2006. najaktivniji  moji bivši poslovni partneri,  crnogorski Iznogud Miodrag Perović  i njegov verni i priglupi sluga  Dil-el-tant (u prevodu na crnogorski – Željko Ivanović). Kako su sve laži plasirane o meni godinama, raskrinkane i pokazalo se da su bile samo medijske laži, jer nema niti jedne sudske ili zakonske sankcije koja je negde protiv mene doneta, potrebno je staru oprobanu šemu za izbore: „Cane-kriminal- DPS-korupcija-Milo-pljačka“, nastaviti ali sa novim neistinama. Stalno je prisutna nada da će kad-tad te laži dobiti dovoljnu podršku da Iznogud postane kalif, a sluga vezir.

star
Oceni
3.75
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi