Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Suđenje ispočetka

Ukinuta presuda protiv Palme

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: Anonimni genije

Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu protiv Dragana Markovića Palme za tešku diskriminaciju LGBT populacije i vratio predmet na novo suđenje

Gej strejt alijansa je saopštila da je odluka suda dostavljena njihovoj pravnoj službi, uz obrazloženje da je prvostepena presuda ukinuta po žalbi Markovićevog punomoćnika, jer je utvrđeno da Markoviću tužba nije uredno dostavljena od strane Prvog osnovnog suda i da nije dostavljena njemu lično ili njegovom punomoćniku već članu njegovog domaćinstva.

Photo: PREDRAG M. AZDEJKOVIĆ

"Iako je prvostepeni sud utvrdio da je tužbu Draganu Markoviću Palmi uredno dostavio, Apelacioni sud je nakon uvida u dokumentaciju koji se tiče ovog slučaja doneo rešenje o ukidanju presude i vraćanju postupka na ponovno suđenje", navodi se u saopštenju GSA.

Iz tog udruženja kažu da neće odustati od tužbe protiv Dragana Markovića Palme ni nakon ovakve odluke Apelacionog suda, "jer ovaj slučaj posmatra kao strateški važan zbog toga što se radi o zloupotrebi najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne".

Takođe, GSA smatra da izjave političara i funkcionera u javnosti, bilo da su oni u vlasti ili u opoziciji, koje sadrže govor mržnje treba da budu oštro zakonski sankcionisane s obzirom na njihovu odgovornost u izazvanju negativnog uticaja i na širu javnost.

Podsetimo, Pravna služba Gej strejt alijanse je protiv Dragana Markovića Palme 22. avgusta 2011. podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije jer je drugačija seksualna orijentacija s njegove strane prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila tj. zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

Prvi osnovni sud je u novembru prošle godine usvojio tužbu GSA, utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

star
Oceni
3.75
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak